Widget Recent Post No.

Τροφοδοσία με σιρόπι για διέγερση.



Η διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι γίνεται για να ερεθίσουμε τη βασίλισσα, ώστε να γεννήσει περισσότερα αυγά. Κατά αυτό το τρόπο, χορηγώντας συνεχόμενα στο μελίσσι μικρές ποσότητες αραιού σιροπιού για καποιες μέρες, δίνουμε την ψευδαίσθηση στο σμήνος πως ξεκίνησε νεκταροέκκριση και η βασίλισσα έτσι αυξάνει τη γέννα της.

Εφαρμόζουμε διεγερτική τροφοδοσία αρχές της άνοιξης ώστε το μελίσσι να αυξήσει τον πληθυσμό του μετά το ξεχειμώνιασμα ή το φθινόπωρο μετα τον τρύγο για να ανανεωθούν οι πληθυσμοί στις κυψέλες μας.

Κατά την διεγερτική τροφοδοσία ετοιμάζουμε σιρόπι απο 1 μέρος ζάχαρη και 2 μέρη νερό. Τροφοδοτούμε και φροντίζουμε ώστε το μελίσσι να προσλαμβάνει καθημερινά 150-300ml σιροπιού. Δίνουμε δηλαδή καθημερινά μικρές ποσότητες σοροπιού και για περίπου 15 ημέρες. Συνολικά αυτές τις 15 ημέρες, δίνουμε στο κάθε μελίσσι περίπου 3 κιλά σιρόπι. Μια λεπτομέρεια για καλύτερα αποτελέσματα είναι να ξεκινήσουμε τη τροφοδοσία με την ελάχιστη ποσότητα και τις επόμενες ημέρες να αυξάνουμε σταδιακά τη ποσότητα που τροφοδοτούμε. Με αυτό το τρόπο δίνεται η αίσθηση στο μελίσσι πως έξω υπάρχει νεκταροέκκριση και συνεχώς αυξανόμενη εισροή απο νέκταρ στη κυψέλη....




τροφοδότης οροφής

Η διεγερτική τροφοδοσία για να είναι αποτελεσματική, πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και άφθονη γύρη στις κυψέλες μας. Την άνοιξη η συλλογή γύρης είναι άφθονη και η διέγερση μας έχει επιτυχία, ενω σε άλλες περιπτώσεις που δεν υπάρχει έντονη συλλογή γύρης καλό είναι να τροφοδοτήσουμε επιπλέον με γύρη ή υποκατάστατο γύρης.

Επίσης κατα τη διέγερση αν δεν υπάρχουν προμήθειες σε μέλι στη κυψέλη, πρέπει να υπάρχει ζαχαροζύμαρο στη κυψέλη. Η διέγερτική τροφοδότηση αυξάνει το γόνο και το μελίσσι απαιτεί μεγάλες ποσότητες σε τροφή. Αν κάνουμε διέγερση χωρίς προμήθειες σε τροφές τα μελίσσια θα κινδυνεύσουν απο πείνα.

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται στις εξωτερικές θερμοκρασίες, γιατί αν είναι χαμηλές, οι μέλισσες δεν θα δέχονται το σιρόπι, θα πνίγονται ή θα παρουσιάσουν διάρροια. Εφαρμόζουμε διεγερτική τροφοδοσία αφου περάσει ο χειμώνας και δεν υπάρχει κίνδυνος για απότομες πτώσεις θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Τροφοδότες για διέγερση:

1. Τοποθετούμε πιατάκι πάνω απο τα πλαίσια μεσα στη κυψέλη και εκει ρίχνουμε το σιρόπι. Μέσα τοποθετούμε ξυλαράκια ή πευκοβελόνες για μα μη πνίγονται οι μέλισσες στο σιρόπι. Το αρνητικό σε αυτη τη περίπτωση, είναι πως ενοχλούμε πολύ συχνά το μελίσσι, ανοίγοντας τη κυψέλη. Για να μην ενοχλούμε το μελίσσι, μπορούμε να βάλουμε στα καπάκια των κυψελών μας τάπες τροφοδοσίας και ετσι να ανοιγουμε τη τάπα και να ρίχνουμε σιρόπι στο πιατάκι.

2. Εξωτερικοί τροφοδότες. Τοποθετούνται στην είσοδο της κυψέλης και παρέχουν με αργό ρυθμό σιρόπι στα μελίσσια μας. Δεν χρειάζεται να τους γεμίζουμε καθημερινά, γιατι οι μέλισσες λαμβάνουν με αργό ρυθμό σιρόπι.

3. Σακούλα. Παίρνουμε σακούλες τροφίμων, σαν αυτές που βάζουν μέσα το ρύζι και τα όσπρια, την γεμίζουμε με ένα κιλό σιρόπι και κάνουμε ένα κόμπο ώστε να μη χύνεται. Ανοίγουμε τη κυψέλη και τοποθετούμε τη σακούλα με το σιρόπι πάνω απο τα τελάρα. Με μια βελόνα-καρφίτσα που έχουμε μαζί μας κάνουμε 2 τρύπες στο πάνω μέρος της σακούλας. Το σιρόπι δε χύνεται και οι μέλισσες το ρουφούν με πολύ αργό ρυθμό. Μεσα σε λίγες μέρες θα έχουν πάρει όλο το σιρόπι και τοποθετούμε καινούρια σακούλα σιροπιού. Αυτος ο τρόπος είναι απ τους καλύτερους μιας και δεν ανοίγουμε συχνά τη κυψέλη, το σιρόπι δε ξινίζει, δεν προκαλείται λεηλασία....αφου το σιρόπι δεν είναι εκτεθειμένο ώστε να το μυρίζονται οι ξένες μέλισσες.

4. Τροφοδότης μπουκάλι. Αντι για σακούλα μπορούμε να πάρουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του μισού λίτρου, να του ανοίξουμε μια τρύπα 2 mm και να το τοποθετήσουμε ανεστραμμένο πάνω απο τα τελάρα. Το σιρόπι δε χύνεται και οι μέλισσες ρουφούν με αργο ρυθμό το σιρόπι απ τη τρύπα.

5. Εσωτερικοί τροφοδότες οροφής, που μας δίνουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε χωρίς να ενοχλούμε το μελίσσι. Καλύπτουν όλη την οροφή της κυψέλης. Το αρνητικό είναι το κόστος τους και ο χώρος που καταλαμβάνουν.





Τροφοδότης - σακούλα





Τροφοδότης εισόδου - εξωτερικός



Τέλος κάθε φορά που κάνουμε διέγερση μπορούμε να βάζουμε στο σιρόπι 1gr θυμόλη ανα 15 λίτρα σιροπιού. Τη θυμόλη τη διαλύουμε πρώτα σε 1ml οινόπνευμα και μετα τη ρίχνουμε στο σιρόπι. Με αυτο το τρόπο κάνουμε προληπτική θεραπεία για τη νοζεμίαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΑΠΘ. Προσωπικά όταν ξεκινώ διεγερτική τροφοδοσία την άνοιξη, δεν βαζω κατευθείαν θυμόλη, για να συνηθίσουν πρώτα τα μελίσσια την τροφοδοσία με σιρόπι και μετα απο λίγες μέρες όταν ξαναγεμίσω τους τροφοδότες βάζω στο σιρόπι και τη θυμόλη,






ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ melissocomiko.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια