Widget Recent Post No.

Νέα απο το Θυμάρι!


Τα νέα που μας φτάνουν από όλους σχεδόν τους γνωστούς θυμαρότοπους της χώρας είναι αρκετά ενθαρρυντικά, για την πορεία της νεκταρο-έκκρισης του πολύτιμου αυτού φυτού.

Ο «μίνι» καύσωνας των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να το επηρέασε αρνητικά, αφού και διάρκεια δεν είχε, και μεγάλες θερμοκρασίες δεν κατέγραψε, μα και δεν συνοδεύτηκε από δυνατούς αέρηδες.

Έτσι, ξεπερνώντας αυτό τον κάπως επικίνδυνο «κάβο», το θυμάρι έχει πάρει την ανηφόρα και έχει αρχίσει να καλύπτει και τα υψηλότερα σημεία των περιοχών όπου ευδοκιμεί.

Οι βροχοπτώσεις που αναμένονται σε ολόκληρη τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, δεν θα συνοδεύονται από υψηλές θερμοκρασίες – σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία – και επομένως φαίνεται πως και αυτή η αλλαγή θα περάσει «ανώδυνα» για την απόδοση του φυτού.

Με την ευκαιρία αυτή, και ευελπιστώντας πως το θυμάρι θα πάει καλά μέχρι τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να θυμηθούμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να πάρουμε αρκετό μέλι, μα επί πλέον, αυτό να είναι και άριστης ποιότητας.

Κατ αρχήν, να αναφέρουμε αυτό που έχουμε γράψει σε πολλά μας άρθρα. Αν χρησιμοποιήσουμε βασιλικό διάφραγμα, τότε η δεύτερη είσοδος είναι απαραίτητη.

Να θυμηθούμε ακόμα πως πλαίσια με σφραγισμένο το μεγαλύτερο μέρος της επιφανείας τους – πάνω από τα 2/3 - τα τρυγούμε αμέσως και τα επιστρέφουμε στο μελίσσι.

Δεν τρυγάμε μέλια από κηρήθρες που περιέχουν γόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν αυτές είναι πολλές, τις απομονώνουμε με βασιλικό διάφραγμα και τις τρυγάμε σε επόμενη φάση, όταν ο γόνος θα έχει εκκολαφθεί.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό κάπνισμα – η αντικατάσταση ψεκαστήρα νερού, αντί καπνού είναι μια πολύ καλή λύση κατά τον τρύγο του θυμαρίσιου.

Να είμαστε σχολαστικοί για τις συνθήκες υγιεινής και την καθαρότητα του χώρου και των σκευών που εμπλέκονται στον τρύγο.

Το μέλι πρέπει να φιλτράρεται αποτελεσματικά από λεπτά φίλτρα, να αφαιρείτε ο αφρός της επιφάνειας και να αποθηκεύεται σε δοχεία ή βάζα έως πάνω – να μην υπάρχει αέρας μέσα σε αυτά – και να σφραγίζονται ερμητικά.

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλους μας που επιχειρούμε στο θυμάρι, καλή σοδιά και καλή τύχη!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής. www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Απλά επιβεβαιώνω και εγώ την πολύ καλή μέχρι τώρα πορεία του θυμαριού...
    Ευρύτερη περιοχή αττικής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!