Widget Recent Post No.

Συσκευαστήριο μελιού: Τι χαρτιά χρειάζονται για την ίδρυση του;



Σχετικά με την υποχρέωση του μελισσοκόμου να τυποποιεί το μέλι του σε συσκευαστήριο με προδιαγραφές και πιστοποίηση  είχαμε την παρακάτω τοποθέτηση του Γεωπόνου Άνθιμου Σικούδη

Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή ότι στους χώρους όπου συσκευάζεται το μέλι (είτε σε δοχεία 20, 30, 50, 200 κιλών, είτε σε συσκευασία ½, 1 κιλού) πρέπει  να τηρούνται  κανόνες απόλυτης καθαριότητας και ασφάλειας του προϊόντος.

Είναι διαφορετικό όμως αυτό και διαφορετικό να γίνεται πλήρη αποκοπή του μελισσοκόμου των 100, 200, 500, 800, 1000, 1500 κιλών από την δυνατότητα να πουλήσει τις μικροποσότητες του στον απλό καταναλωτή που τον γνωρίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες, και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς στην σημερινή εποχή.

Εάν εφαρμοστεί στην πλήρη της έκταση η σχετική νομοθεσία θα σημάνει την μεγάλη αν όχι πλήρη αποκοπή της δυνατότητας πώλησης με τον παραδοσιακό τρόπο της πλειονότητας του μελιού και όχι μόνο (βασιλικό πολτό, γύρη, κλπ), μια και θα είναι παράνομος!!

 Θα αναγκαστεί μετά να πουλήσει το μέλι του, χονδρικώς ,στις εξευτελιστικές τιμές των 2,80-3,20 ευρώ το κιλό στους γνωστούς τυποποιητές –συσκευαστές του χώρου. Μήπως ο σκοπός είναι αυτός? Το ενδεικτικό κόστος για συσκευασία σε κάποιο πιστοποιημένο συσκευαστήριο είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό!!!

Θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια( από τους μελισσοκομικούς φορείς) να υπάρξει μια παρέκκλιση όπως έγινε με τους αρτοποιούς ( που πιέσανε κατάλληλα εκεί που πρέπει) που δεν χρειάζεται να εφαρμόσουν το HACCP σε ημερήσια παραγωγή ψωμιού κάτω από 1000 κιλά. Απαιτείται για πάνω από 1000 κιλά. Το HACCP έχει πλέον καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από ISO 22000 (το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό) σε κανόνες και όρους χορήγησης.

Για να μπει στην διαδικασία κάποιος μερακλής!!! παραγωγός –μελισσοκόμος να βγάλει άδεια συσκευαστηρίου και άδεια συσκευασίας χρειάζεται να επενδύσει πάνω από 50 000 ευρώ (κτιριακές βελτιώσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, κλπ) χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ και ετήσιο κόστος πιστοποίησης για το ISO 22000.

Στο τέλος το παραγόμενο προϊόν παύει να είναι πρωτογενές προϊόν άλλα βιομηχανικό προϊόν. Ο μελισσοκόμος εκπληρώνει το όνειρό του!!! Ο μελισσοκόμος παύει πλέον να είναι παραγωγός και είναι μεταποιητής βιοτέχνης ή βιομήχανος . Από το καθεστώς του παραγωγού ( βλέπε ασφάλεια ΟΓΑ) μεταπίπτει στην κατηγορία του συσκευαστή- μεταποιητή   βλέπε ασφάλεια ΟΑΕΕ( πρώην ΤΕΒΕ) .

Σχόλιο.
Συμφωνώ μαζί σου Άνθιμε, υπόψη όμως ότι ο κανονισμός αναφέρεται στο τυποποιημένο με ετικέτα μέλι που θα φτάσει στο σουπερμάρκετ ή στο ράφι κάποιου καταστήματος και όχι για το χύμα μέλι που μπορεί να το διαθέσει απρόσκοπτα ο μελισσοκόμος στους πελάτες του.

Παρότι το μέλι είναι απλό στην παραγωγή του, εντούτοις η διαδικασία για να πάρει κάθε μελισσοκόμος άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μικρού εργαστηρίου τυποποίησης μελιού, απαιτούνται πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές εργασίες, υποβολές εγγράφων και μελετών, και αρκετή υπομονή. Ας δούμε πρώτα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε.:

Αίτηση με τα στοιχεία της επιχείρησης (διατίθεται από την Υπηρεσία).
– Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία
– την διεύθυνση κατοικίας ή της έδρας του αιτούντος
– το εμπορικό σήμα της επιχείρησης τροφίμων εάν υπάρχει,
– τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας που συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1 Τοπογραφικό οικοπέδου 1:500 και 1:5000 ή 1:10000.
2. Κάτοψη των εγκαταστάσεων με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων.
3. Τεχνική περιγραφή του εξοπλισμού με μνεία στη δυναμικότητα και απαρίθμηση των
μηχανημάτων και της τοποθέτησης τους στο χώρο.
4. Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας με μνεία στην ημερήσια δυναμικότητα, τις γραμμές
παραγωγής και το είδος της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων.
5. Μελέτη και εφαρμογή συστήματος HACCP.
6. Μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
7. Άδεια διάθεσης λυμάτων (Μέσα στην μελέτη).
8.Βεβαίωση χρήσης χώρου(από πολεοδομία).
9. Θετική εισηγητική έκθεση τριμελούς επιτροπής.
Αφού εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στη συνέχεια απαιτείται η έγκριση κωδικού
αριθμού της εγκατάστασης που δίνεται από τον ΕΦΕΤ.

Πηγές: beelab.agro.auth.grmelissopolis.com, Περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. μην παραπληροφορείτε τον κόσμο. Δεν υπάρχει τιμή 2,80€ χονδρική.
    Η κατώτερη είναι 3,50€ για τα ανθόμελα. Το πορτοκάλι π.χ. φέτος έχει 4€. Το έλατο φτάνει και 5€. Ρωτήστε στις μεγάλες εταιρείες (Πίττας, κτλ)
    Επίσης, το κόστος συσκευασίας σε τυποποιητή μελιού, είναι 0,35€ το κιλό. Το είπε ο Κος Κάβουρας σε συνέδριο στην Αθήνα πριν 15 μέρες, σε ερώτηση του Κου Παλαιοκώστα της ΟΜΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ωραία τώρα ηρέμησα... Το έλατο φτάνει στην εξοφρενική τιμή των 5 ευρώ! Ου α ου! Αμα ο πίττας το παίρνει 5 ευρώ το ελατήσιο την βγάλαμε την καλή! Το έλατο που τα τελευταία χρόνια βγαίνει με την ψυχή στο στώμα εγώ δε το δίνω 5, ακου 5! Έτσι είναι, ακρίβυνε φέτος πες του Πίττα και του κάθε Πιττα. Όπως συμβαίνει με όλα τα προιόντα που για διάφορους λόγους μειώνεται η παραγωγή.
    Συνεταιριστήτε ρε μάγκες. Μη πουλάτε ο ένας τον άλλον και μην ξεπουλιέστε έτσι φθηνά. Μην υποβαθμίζεται τον κόπο σας. Είπαμε να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας, αλλά και εδώ ως υπάλληλοι συμπεριφέροντε μερικοί. Είναι να μην έχεις την κακομοιριά και την υποτέλεια στο αίμα σου...

    Ανδρέας.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!