Widget Recent Post No.

Εκδοση Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου




Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας με θέμα τη μελισσοκομική νομολογία, με βάση την υπουργική απόφαση 570910/1415/2001 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/Β/642/28-5-2001, η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου είναι υποχρεωτική, για όποιον έχει από 10 μελίσσια και πάνω.

Μετά από αιτήματα πολλών αναγνωστών μας, δημοσιεύουμε σήμερα τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις για την έκδοση αυτού τού βιβλιαρίου.

1ο ΣΤΑΔΙΟ : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ

Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ του και υποβάλλει Αίτηση /Δήλωση οπότε του χορηγείται προσωρινός Κωδικός Αριθμός

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για να γίνει αυτό:

Α - Νέοι μελισσοκόμοι

Αίτηση-Δήλωση, εις διπλούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφέρειας του ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 για την ακρίβεια των δηλουμένων στην Αίτηση- Δήλωση στοιχείων (Με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής όταν δεν υπογράφεται ενώπιόν τους από τον αιτούντα).

Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.

Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης μελισσοσμηνών.

Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει, από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

Β - Κάτοχοι παλαιών βιβλιαρίων

Τα 1,2 και 3 της προηγούμενης περίπτωσης. (Στην Υπεύθυνη Δήλωση δηλώνεται και ο Κωδικός Αριθμός του παλαιού Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου)


2ο ΣΤΑΔΙΟ : ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο ενδιαφερόμενος πυροσφραγίζει και υποβάλλει Αίτηση Χορήγησης Βεβαίωσης Επιτοπίου Ελέγχου για τη Διαπίστωση Σήμανσης των Κυψελών στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) του ΤΟΠΟΥ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΟΥ.

Μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την προσωρινή καταγραφή γίνεται επιτόπιος έλεγχος (από τη ΔΑΟΚ), για την ακρίβεια των αναγραφομένων στην αίτηση στοιχείων και της σήμανσης των κυψελών. Σε περίπτωση που τα μελισσοσμήνη έχουν μετακινηθεί σε περιοχή ευθύνης άλλης ΔΑΟΚ, ο έλεγχος γίνεται από την τελευταία, ύστερα από σχετική αλληλογραφία μεταξύ τους.

Ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ (Γεωπόνος ή Τεχνολόγος Γεωπονίας) της περιοχής που βρίσκονται οι κυψέλες του ενδιαφερομένου, συντάσσει βεβαίωση επιτόπιου ελέγχου την οποία συνυπογράφει και ο ενδιαφερόμενος μελισσοκόμος, καταγράφοντας και τυχόν αντιρρήσεις του. Σε περίπτωση άρνησης συν-υπογραφής δεν χορηγείται μελισσοκομικό βιβλιάριο.


3ο ΣΤΑΔΙΟ : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ

Μετά τον έλεγχο η αρμόδια ΔΑΟΚ του ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ μεριμνά για την έκδοση Απόφασης για έγκριση χορήγησης Μελ/κού Βιβλιαρίου. Στην έγκριση αναγράφεται ο ΚΑ του μελισσοκόμου, ο αριθμός των μελισσοσμηνών του και η διάρκεια ισχύος του μελισσοκομικού βιβλιαρίου. Στη συνέχεια γίνεται οριστική καταχώρηση και καταγραφή των στοιχείων του κατέχοντος τα μελισσοσμήνη στο ειδικό βιβλίο - μητρώο και του παραδίδεται το μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο απο τον Περιφερειάρχη ή το Δντη ΔΑΟΚ.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ο κωδικός αριθμός κάθε μελισσοκόμου αποτελείται:

α. Από τα λατινικά γράμματα ΕL

β. Ακολουθεί ο κωδικός του νομού σύμφωνα με την 24197/Γ 3812 /1984 Απόφαση ΥΠΕΘΟ & ΕΣΩΤ. περί κωδικοποίησης των Περιφερειών.

γ. Από τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης του μελισσοκόμου στο Μητρώο.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα αναγράφονται υποχρεωτικά με πυροσφράγιση στο εμπρόσθιο μέρος, άνω της εισόδου των μελισσών όλων των εμβρυοθαλάμων, μαζί με τον αύξοντα αριθμό της κυψέλης.

Ο κατέχων τα μελισσοσμήνη μπορεί να γράψει και σε όποιο άλλο σημείο των πλαισιοκυψελών του θέλει τον κωδικό αριθμό του.

Σε περίπτωση αγοραπωλησίας μελισσοσμηνών με τις κυψέλες, η παλαιά πυροσφράγιση διατηρείται στην κυψέλη και επιπλέον αναγράφεται και ο κωδικός αριθμός του κατόχου.

Το μελισσοκομικό βιβλιάριο έχει ισχύ για δύο χρόνια από της εκδόσεώς του ή τελευταίας μεταβολής του. Μετά τη λήξη της διετίας για να έχουν ισχύ τα βιβλιάρια πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΑΟΚ για θεώρηση με αίτηση του ενδιαφερομένου. Με τα στοιχεία της θεώρησης θα ενημερώνεται και το μητρώο της ΔΑΟΚ

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Δημητρης Κ Ιωαννινα10 Μαΐου 2015 στις 2:14 μ.μ.

    Σε περίπτωση που τα πρώτα μας μελίσσια μας τα χάρισε κάποιος άλλος μελισσοκόμος τι γίνεται;Τί αποδεικτικά στοιχεία προσκομίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Έχω έξι Μελίσσια και φέτος θα τα κάνω δέκα. Το επάγγελμα μου είναι δημόσιος υπάλληλος. Εάν βγάλω μελισσοκομικο βιβλιαριο είμαι υποχρεωμένος να τα δηλώσω στον ΕΛΓΑ ή στο Ε1?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΤΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠ.ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΙΣΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΤΑΔΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΑΡΙΣΕ Π.Χ 10 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 5ΠΛΑΙΣΙΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟΤΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΧΑΡΙΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!