Έπειτα από ένα χρόνο δοκιμής είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω τα "αποτελέσματα" που έδειξαν τα πλαστικά πλαίσια της ANEL! Σας είχα υποσχεθεί αυτή την ανάρτηση όμως, πως θα μπορούσα να κρίνω ένα προϊόν αν δεν το δοκίμαζα αρκετό καιρό πρώτα; Έτσι και έγινε με τα πλαστικά πλαίσια της ANEL που προμηθεύτηκα πέρυσι, και τώρα είμαι σε θέση να σας πω την δική μου γνώμη.
Τα πλαστικά πλαίσια της ANEL, δεν έχουν δείξει κανένα ίχνος σκεβρώματος μέχρι στιγμής και οι μέλισσες τα χτίζουν σαν τρελές όταν είναι περασμένα με κερί στην επιφάνεια τους (κερωμένα)! Η βασίλισσα τα γεννά με ευκολία και τα γαζώνει στην κυριολεξία όταν στην κυψέλη βρίσκονται μόνο πλαστικά πλαίσια και όχι ανάμεικτα ξύλινα - πλάστικα. Δηλαδή για να έχουμε άριστα αποτελέσματα πρέπει η κυψέλη να έχει και τα 10 πλαίσια πλαστικά κερωμένα.
Αν δεν το κάνουμε με αυτό τον τρόπο (δηλαδή βάλουμε 1 πλαστικό πλαίσιο στη μέση της κυψέλης και τα υπόλοιπα ξύλινα) το πλαστικό πλαίσιο λειτουργεί σα διάφραγμα για τη βασίλισσα η οποία μπορεί να γεννά μόνο από την μια πλευρά της κυψέλης (εκεί που χωρίζει το πλαστικό πλαίσιο). Αν τοποθετήσουμε στη κυψέλη 10 πλαστικά πλαίσια η βασίλισσα συνηθίζει το νέο μας σύστημα και όλα λειτουργούν όπως πρέπει.
Και φυσικά με τα πλαστικά πλαίσια έχουμε πολλά πλεονεκτήματα τα οποία είναι:
- Δεν χρειάζονται συρμάτωμα. Πόσοι μελισσοκόμοι θέλουν άραγε να απαλλαχτούν από αυτή την τόσο χρονοβόρα εργασία;
- Εξοικονομούμε μεγάλη ποσότητα σε κερί.
- Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε φύλλα κηρήθρας. Ένα απλό κέρωμα αρκεί!
- Βρίσκουμε τα κελιά σμηνουργίας απίστευτα γρήγορα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολα τα εντοπίζουμε. Στο ξύλινο πλαίσιο μπορεί να κοιτάμε ώρα στις άκρες και πάλι μπορεί να μας ξεφύγει καμιά φορά.
- Μεγαλύτερη επιφάνεια κηρήθρας, άρα μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερος αποθηκευτικός χώρος.
- Δεν χαλάνε ποτέ, είναι πλαστικά!
- Οι μέλισσες δεν φτιάχνουν κηφηνοκελιά. Πράγμα που σημαίνει αντιμετώπιση της βαρρόα η οποία αναπαράγεται ταχύτατα στην κηφηνοκηρήθρα.
Τα πλαστικά πλαίσια αυτά κυκλοφορούν αποκλειστικά απο την ANEL και χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Τα αποτελέσματα από τα μελισσάκια μου μπορείτε να τα διαπιστώσετε στις παρακάτω φωτογραφίες! Νομίζω είναι φανερό ότι τα χτίζουν και τα αποδέχονται πολύ καλά. Σχετικά με τις απόψεις άλλων μελισσοκόμων που μπορεί να μην έμειναν ευχαριστημένοι ίσως δεν εφάρμοσαν σωστά τα παραπάνω. Είναι σίγουρο βέβαια ότι ο κάθε μελισσοκόμος έχει τις δικές τους απόψεις και τεχνικές και με την παρούσα ανάρτηση το μόνο που θέλω να πώ είναι ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την χρήση τους!
12 Σχόλια
καλησπερα σας, ειμαι νεος μελισσοκομος και εχω 20 μελισσια και θελω την ανοιξη με το καλο να τα κανω 40. Σκεφτομαι να χρησιμοποιησω πλαστικες κηρηθρες.. Πιστευετε θα τα δουλεψουν τα μελισσια?
ΑπάντησηΔιαγραφήτα μελίσσια είναι πιο διστακτικά με τις πλαστικές κηρήθρες. Εγώ προσωπικα για να κάνω τις μέλισσες να τα πιάσουν τα κέρωσα με φρέσκο κερί απο απολεπίσματα και τα δούλεψαν τέλεια. Προσωπικά χρησιμοποιώ και πλαστικές κυψέλες και τα πλαστικά πλαίσια της anel, και είναι σούπερ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδη ακουω διαφορα οτι σκεβρωνουν κτλ εσεις ειχατε καποιο προβλημα? Μιλαω παντα για της anel τα πλαισια..ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι δεν ειχα κανενα πρόβλημα. μονο καλο κερωμα θελουν για να τα πιασουν
ΑπάντησηΔιαγραφήγια σας σαν νεος μελισοκομος και εγω θα ειθελα να ροτισω εαν η γονοφολια ειναι με ξιλινα πλεσια και τοποθετισω οροφο με πλαστικες (κερομενεσ) κηριθρες θα της δουλεπσουν κανονικα?
ΑπάντησηΔιαγραφήοταν βλεπουν ξύλο προτιμανε το ξύλο. το πιθανοτερο ειναι οτι δεν θα τις αγγίξουν καν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κερώσουμε τις πλαστικές κηρήθρες και τις βάλουμε όπως είναι μέσα στην κυψέλη (μόνο πλαστικές και όχι ξύλινες) τι θα κάνουν οι μέλισσες; Θα τις αποδεχτούν; Θα τις κερώσουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήπρεπει να τα κερωσουμε για να τα πιασουν
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα!!αν τοποθετησουμε τα κερωμενα πλαστικα πλαισια της ανελ σε οροφο για μελια θα υπαρχει καποιο προβλημα;ειμαστε νεοι μελισσοκομοι και στην περιοχη μας σε καμια 15ρια μερες θα ανοιξει φθινοπωρινος ευκαλυπτος
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μελισσες δεν τα χτιζουν έτσι. στα πλαστικα ειναι πιο δυστακτικες. θελει τρόπο. απαξ και καταφερει ο μελισσοκόμος να τα χτίσουν, γίνονται αθανατα και η βασιλισσα τρελαινεται να τα γεννα. στον τρυγο δε σπανε απειρα πλεονεκτηματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΕΑ ΣΑΣ ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΟΣ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΚΕΡΩΜΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟΝ ΠΛΑΙΣΙΟΝ ΤΙΣ ΑΝΕΛ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν τα ξύσω με σπάτουλα για να βγει το παλιό κερί,
μετά θέλουν ξανά κέρωμα για να τα ξαναχτίσουν??
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!