Βαρρόα τέτοια εποχή; Και όμως ΝΑΙ! Αλλά τώρα λόγο γόνου δεν φαίνεται! Είναι κρυμμένες όλες μέσα! Όσοι δεν έκαναν εγκαιρά και σωστά καταπολέμηση τον χειμώνα επιβάλλεται να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο τώρα. Είναι 100% βιολογική και δρά πολύ αποτελεσματικά!
Η κηφηνοκηρήθρα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τα βαρρόα! Ένας μαγνήτης που τα ελκύει κατά μήκος όλης της κυψέλης. Ουσιαστικά βάζοντας μια κηφηνοκηρήθρα μέσα στη κυψέλη βάζουμε μια παγίδα αυτοκτονίας! Ένα μεγάλο ποσοστό απο βαρρόα θα πιαστεί στη κηρήθρα και η κυψέλη μας θα ξελαφρώσει σε μεγάλο βαθμό!
Υπολογίζεται οτι με ένα μόνο πλαίσιο σκοτώνουμε περίπου ένα 20-30% των βαρρόα. Αν επαναλάβουμε και άλλη φορά τη μέθοδο η αποτελεσματικότητα διπλασιάζεται!
Γιατί τα βαρρόα προτιμούν την κηφηνοκηρήθρα;
Οι κηφήνες οπως θα γνωρίζουμε εκκολάπτονται σε 24 μέρες σε αντίθεση με τις απλές μέλισσες που σκάνε στις 21. Και εδώ είναι το μυστικό! Αυτές οι 3 μέρες είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη των βαρρόα! Έχουν 3 μέρες παραπάνω για αναπαραγωγή.
Με απλά λόγια στην κηφηνοκηρήθρα έχουμε ραγδαία ανάπτυξη των βαρρόα. Και αυτό το γνωρίζουν και γι αυτό την προτιμούν!
Πως μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο;
Τοποθετώντας στη κυψέλη ένα άδειο συρματωμένο πλαίσιο μέσα στο γόνο! Οι μέλισσες θα το γεμίσουν κηφηνοκελιά! Αφού το γεννήσει η βασίλισσα (θα το γεννήσει γρήγορα) έπειτα από μια βδομάδα το αφαιρούμε και το βάζουμε μέσα στη κατάψυξη για 24 ώρες. Όλα τα βαρρόα θα είναι νεκρά!
Για να δούμε τον βαθμό αποτελεσματικότητας της μεθόδου ελέγχουμε τα κελιά πριν το βάλουμε στη κατάψυξη.
Με αυτή τη μέθοδο κόβουμε τον ρυθμό αναπαραγωγής των βαρρόα ΣΗΜΑΝΤΙΙΚΑ. Και όταν φτάσει το καλοκαίρι μπορει να γίνει η κανονική θεραπεία!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μέθοδος με τη κηφηνοκηρήθρα δεν κάνει ΘΕΡΑΠΕΙΑ αλλά ΞΕΛΑΦΡΩΜΑ.
8 Σχόλια
καλησπερα μια ερωτηση,πηρα μελι θυμαρισιο καλοκαιρινης σοδειας .το γεναρη κρυσταλωσε εντελως.το εκανα μπεν μερι και ηρθε στην φυσικη του μορφη,σε 20-25 μερες ομως κρυσταλωσε και παλι τελειως.ειναι φυσιολογικο η τρεχει κατι;ευχαριστω.αν θελεται απανταει καποιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φυσιολογικό
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πλαίσιο μπαίνει στο κέντρο του γονιού; Στη μέση της κυψέλης; Δυστυχώς έχω πρόβλημα φέτος με τη βαρρόα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι στο κέντρο είναι ιδανικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίκαιρο άρθρο, τρείς ερωτήσεις: την κυρήθρα μετά την κατάψυξη την λιώνεις ή την καθαρίζεις με το χέρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε πίσω το μελίσσι από άποψη γέννας;
Και για την καλοκαιρινή θεραπεία, υποθέτω πως εννοείς Θυμόλη. Αν ναι, γιατί γίνεται χρήση θυμόλης όταν (βάση του ΑΠΘ) η θυμόλη σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος πάνω από 30 βαθμούς εξαχνίζεται γρήγορα και προκαλεί προβλήματα στις μέλισσες; Δεν θα ήταν προτιμότερο να βάζουμε το τελάρο κάθε μήνα μέχρι να χειμωνιάσει ώστε να κάνουμε εφαρμογή οξαλικού, μυρμιγκικού ή θυμόλης;
Φιλικά πάντα
Μετά την κατάψηξη το βάζεις στο μελίσσι και το καθαρίζει το πλαίσιο. Ναι το πάει λίγο πίσω το μελίσσι αλλά η βαρρόα ακόμα περισσότερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρεινή Μέλισσα, από που και ως που είναι φυσιολογικό να κρυσταλώση το θυμαρίσιο μέλι σε 6 μήνες όταν είναι αποδειγμένο ότι κρυσταλώνει μετά από 12 έως 18 μήνες. Αντώνης
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλες φορες λογο θερμοκρασιας αποθηκευσης η ακομα και φυσικης προσμηξη μελιων απο τη μελισσα με φυτα που ανθιζουν παραλληλα με το θυμαρι προκαλει γρηγοροτερη κρησταλαση. Στην περιοχη μου που το θυμαρι συνανθιζει με τη λυγαρια εχουμε αυτο το μικρο προβληματακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!