Widget Recent Post No.

Κόψτε παραφυάδες με κελιά σμηνουργίας: Οι καλύτερες βασίλισσες, γρήγορος πολλαπλασιασμός μελισσιών



Φτιάξτε μελίσσια από κελιά σμηνουργίας! Εκμεταλλευτείτε τις καλύτερες βασίλισσες και δημιουργήστε τις δυνατότερες παραφυάδες! Είναι γεγονός πως οι πιο ποιοτικές βασίλισσες παράγονται όταν τα μελίσσια τις φτιάχνουν μόνα τους και όχι όταν τα αναγκάζουμε εμείς.

Πώς γίνεται λοιπόν;
Παίρνουμε από το μητρικό μελίσσι 3-4 πλαίσια, ένα με γύρη δύο με γόνο και ένα με μέλι μαζί με τον πληθυσμό τους. Ελέγχουμε πολύ προσεκτικά να ΜΗΝ πάρουμε και τη βασίλισσα μαζί απο λάθος. Το σωστό είναι να την εντοπίσουμε πρώτα και μετά να μετακινήσουμε τα πλαίσια στην άλλη κυψέλη.  Φροντίζουμε να υπάρχει στο γόνο της παραφυάδας (που κόψαμε) τουλάχιστον 1 σφραγισμένο βασιλικό κελί. Αν δεν έχουμε δυνατότητα να μετακινήσουμε την παραφυάδα μακριά διαλέγουμε ένα πλαίσιο με εκκολαπτόμενο γόνο έτσι ώστε να αναπληρωθεί γρήγορα ο πληθυσμός (από τις συλλέκτριες που θα γυρίσουν πίσω στην μητρική κυψέλη).




Αφήνουμε 1 βασιλικό κελί σμηνουργία και όχι παραπάνω. Αν υπάρχει ανοιχτός γόνος μέσα στη κυψέλη οι μέλισσες θα φτιάξουν και άλλα βασιλικά κελιά. Οπότε μετά από 4-5 ημέρες πάμε και τα χαλάμε και αυτά. Σε λιγότερες από 30 ημέρες θα έχουμε μια νέα βασίλισσα να γεννάει στη κυψέλη!

Γιατί τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας είναι καλύτερα απο της βασιλοτροφίας;

Γιατί οι μέλισσες ταΐζουν τις βασίλισσες αύθονο βασιλικό πολτό. Οι μέλισσες μόνο γνωρίζουν πως και πότε θα παράξουν τις τέλειες βασίλισσες! Εμείς στη βασιλοτροφία απλώς τις αντιγράφουμε, και τα περισσότερα μυστικά τους δεν τα γνωρίζουμε. Τα κελιά σμηνουργίας τα γεννά η ίδια η βασίλισσα (δεν συμβαίνει πάντα) η οποία γνωρίζει πότε θα πετάξει μαζί με το σμήνος της!




Πολλοί μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται τα κελιά σμηνουργίας για να φτιάξουν παραφυάδες. Οι βασίλισσες της "σμηνουργίας" θεωρούνται οι καλύτερες και οι πιο παραγωγικές. Όμως πιστεύεται πως έχουν μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία! Δηλαδή κόβοντας μελίσσια από τέτοια κελιά είναι πολύ πιθανό να έχουμε μεγαλύτερη τάση για σμηνουργία τα επόμενα χρόνια.

Επίσης κατά την επιθεώρηση μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα βασιλικά κελιά και για ορφανά μελίσσια. Ιδανική θα ήταν η περίπτωση να δώσετε μια έτοιμη εκκολαπτόμενη βασίλισσα. Οι μέλισσες αν δεν έχει βγει απο το κελί της την δέχονται κανονικά και δεν την σκοτώνουν.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Λες να κόψουμε παραφυάδες και μετα απο 4-5 μερες να ελεγχουμε αν έχουν φτιαξει κι άλλα κελιά απ τον ανοικτό γόνο. Αυτό είναι λάθος!!!! Ο ανοικτός γόνος θα μείνει στη βασίλισσα που απομακρύναμε. Τις παραφυάδες τις χωρίζουμε αφου σφραγιστηκαν τα κελια, πιο πρίν όχι. Οποτε αν ελεγξουμε 4-5 ημέρες μετά θα είναι λάθος και μπορει να κανουμε ζημιά απο την ενοχληση του μελισσιού σε αυτο το στάδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ακριβως..Καλημερα σας , ποια κυψελη απο τις δυο απομακρυνουμε ?την ορφανη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απομακρύνουμε την ορφανή με βασιλικό κελί σμηνουργίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως ξερουμε οτι δεν θα φυγει η παλια βασίλισσα να σμηνουργηση?δηλαδη ποσο χρονο εχουμε απο τη στιγμη που σφραγιστουν τα βασιλοκελια,και πως τα παρακολουθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!