Widget Recent Post No.

Πως κατοχυρώνουμε το μελισσοκομείο μας; Οι άγραφοι νόμοι της μελισσοκομίας



Μια πολύ συνηθισμένη εικόνα στις περιοχές της χώρας με έντονο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, είναι οι παρατημένες σάπιες και άδειες κυψέλες.

Η εικόνα αυτή προκύπτει κυρίως από μία αιτία. Την ελαφρά συνειδησιακή αντιμετώπιση της σχέσης μελισσοκόμου – περιβάλλοντος και μελισσοκόμου – συναδέλφου μελισσοκόμου.

Περιγράφεται δε, μέσα από δύο εξίσου γνωστές εικόνες:

– Κατά τη διάρκεια του τρύγου ή μιας μεταφοράς ανακαλύπτει ο μελισσοκόμος μια ή περισσότερες σάπιες κυψέλες, τις οποίες αλλάζει και τις παλιές εγκαταλείπει εκεί, αντί να τις μεταφέρει στο εργαστήριό του για επισκευή ή καταστροφή.

– Αφήνει εξ” επί τούτου τις σάπιες και άδειες κυψέλες για να τις χρησιμοποιεί σαν «σημάδια» για την επόμενη χρονιά.

Χαρακτηρισμένη επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά και στις δύο περιπτώσεις.

Για την πρώτη εικόνα και στο επιχείρημα ότι η κυψέλη είναι από φυσικό υλικό και θα ενσωματωθεί σύντομα στο φυσικό περιβάλλον, ο αντίλογος είναι ότι, η κυψέλη έχει και χρώματα και συνδετήρες και πιθανά μολυσμένη πρόπολη, την οποία θα συλλέξουν μέλισσες από άλλα κοπάδια. Το ίδιο επιχείρημα χαμηλόφωνα ψελλίζουν και οι διάφοροι εκδρομείς, όταν παρατάνε τα λογιών λογιών σκουπίδια τους στο τέλος μιας ηλιόλουστης ημέρας στην εξοχή.

Οφείλουμε να αφήνουμε τον τόπο που φιλοξενεί τα μελίσσια μας, όπως ακριβώς τον βρήκαμε. Οφείλουμε η συμπεριφορά μας να είναι τέτοια που να μην αφήνει περιθώρια στους επισκέπτες να νιώθουν «συνεχιστές», αλλά δημιουργοί της όποιας εικόνας. Οφείλουμε στον τόπο που με τη βοήθεια των μελισσών μας χαρίζει τα αγαθά του, να του χαρίσουμε την όσο δυνατόν λιγότερη αναστάτωση. Οφείλουμε την ίδια συμπεριφορά καθαρισμού που επιδιώκουμε να έχουν τα μελίσσια μας, να έχουμε και εμείς απέναντι στον τόπο που μας φιλοξενεί.

Για τη δεύτερη εικόνα ο προφανής δόλος του μελισσοκόμου φέρνει στην επιφάνεια γυμνό το έντονο ανταγωνιστικό πλαίσιο που καλύπτει τις μελισσοκομικές μας σχέσεις. Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τους ενοίκους παραθεριστικών κατοικιών καταμεσής στα δάση, δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τις αποστάσεις των μελισσών από τους δρόμους, δεν μας φτάνουν τα προβλήματα με τους βοσκούς που θεωρούν ότι όλη η οικουμένη ανήκει στα (νοστιμότατα κατά τα άλλα) αμνοερίφιά τους, έχουμε να παλέψουμε και την επεκτατικότητα και ασυνειδησία κάποιων μελισσοκόμων που θεωρούν ότι, μπορούν να σκορπίζουν άδειες και σάπιες κυψέλες σαν να πρόκειται για μολυβδοσφράγιστα έγγραφα τίτλων ιδιοκτησίας.

Συνήθως πολύ πριν την αρχή των ανθοφοριών και κυρίως των μελιτοεκρίσεων επισκέπτονται τις άδειες και σάπιες κυψέλες τους και τοποθετούν πάνω τους φρέσκα κομμένα κλαδιά από τα γύρω δέντρα με μια πέτρα πάνω για να εκδηλώσουν έτσι το «ενδιαφέρον» τους για το συγκεκριμένο τόπο. Πέρυσι, για πρώτη φορά είδαμε και μια πιο εξελιγμένη μορφή αυτού του «ενδιαφέροντος». Γράφανε με μαρκαδόρο στα χιλιοτρυπημένα καπάκια ή στο πλάι της κυψέλης το έτος που διανύαμε, δηλαδή 2009.

Η απορία μας είναι αν το κάνουνε από ενδιαφέρον προς τα άμοιρα κομμένα κλαδιά ή αν βαριόντουσαν να κάνουνε ακόμη και αυτό. Είδαμε δε και το ανεπανάληπτο σε πρώην μελισσοκομείο στην περιοχή της Βυτίνας (Ιούλιος του 2009) να έχει γραφτεί με λαδομπογιά 2010. Ο καλός ο νοικοκύρης πριν πεινάσει μαγειρεύει. Ίσως φέτος δούμε γραμμένο 2011 και 2012 μαζί ή κάτι που να δηλώνει το ενδιαφέρον για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία π.χ. «δεκαετία 2010». Αν είναι δυνατόν!!

Και όμως είναι.

Η εικόνα που έχουμε για τους μελισσοκόμους, που πράττουν κατ” αυτόν τον τρόπο, είναι η εξής: Είναι μελισσοκόμοι που αντιμετωπίζουν τα μελίσσια τους καθαρά ανταγωνιστικά και απρόσωπα, δεν αναπτύσσουν δηλαδή καμιά απολύτως σχέση με τις μέλισσες και το περιβάλλον τους, αλλά και ούτε με άλλους συναδέλφους. Επισκέπτονται τα πιθανά μελισσοκομικά μέρη και επιθεωρούν κυψέλες άλλων, αφού οι δικές τους, άδειες και σάπιες έχουν αποικιστεί από σφήκες, αράχνες και στην καλύτερη περίπτωση από οικογένειες ποντικιών. Όπως ξέρουμε, επιστημονικά αποδεδειγμένα, οι παραπάνω αποικίες δεν «ασπρίζουν» όταν δίνει μέλι ο τόπος.

Πριν πολλά χρόνια και από έλλειψη μελισσοκομικής πείρας και μελισσοκομικών παραστάσεων, αφήσαμε μια άδεια, αλλά όχι σάπια κυψέλη σε ένα πευκότοπο στην Εύβοια. Όταν μετά από αρκετές ημέρες πήγαμε να ξεφορτώσουμε τα μελίσσια μας, το μέρος ήτανε γεμάτο από μελίσσια και η δικιά μας άδεια κυψέλη ήτανε τοποθετημένη στην άκρη με ένα ευγενέστατο σημείωμα που δήλωνε ότι, στην Εύβοια «πιασμένος τόπος» είναι ο τόπος που έχει «πιαστεί» από κυψέλες με μελίσσια. Αυτό που μας κοινοποιήθηκε δηλαδή, ήταν η ύπαρξη ενός Άγραφου Νόμου που αγνοούσαμε και που έκτοτε τηρούμε ευλαβικά, χωρίς να αντιμετωπίσουμε από τότε κανενός είδους πρόβλημα τέτοιας φύσης.

Σ” όλη την Ελλάδα υπάρχουν μελισσοκόμοι που εφαρμόζουν τον εν” λόγω Άγραφο Νόμο και το θέμα συζητιέται σε πηγαδάκια και παρέες, αφήνοντάς μας την αίσθηση ότι η Εύβοια και η Χαλκιδική μας δείχνουν το δρόμο.

Σε λίγο έρχεται ο έλατος, μετά ο πεύκος, η σουσούρα… Ας μη βγούμε στα βουνά με μαρκαδόρους, λαδομπογιές και κλαδευτήρια.

Ας βρούμε τους μελισσότοπους μαζί με τα μελίσσια μας. Ο καθένας με τα δικά του μελίσσια. Αυτά θα δείξουν αν και πότε θα κάνουμε μεταφορά, όχι τα μελίσσια άλλων για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτε για το παρελθόν τους.

Ας τηρήσουμε ένα Άγραφο Νόμο χωρίς να φορτίσουμε το όλο εγχείρημα με ηθικά βάρη, αλλά με γνώμονα μόνο την ιστορική του δράση και την συναδελφική μας συνύπαρξη.

Ανεξαγόρας Σκιδούρης

Πηγή:melissokomos.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Το άρθρο κάνει μέγα λάθος....Τα σημάδια πρέπει να υπάρχουν και όχι να πηγαίνουμε κατευθείαν τα μελίσσια εκει. Αρκει να είναι σημάδια της χρονιάς και να αναγράσφουν και καποια ημερομηνία. Ολοι οι μελισσοκόμοι σεβόμαστε τετοια σημάδια. Αν είναι πολυκαιρισμένα και φαίνονται παρατημένα τότε ΟΚ ας τα παραμερίσουμε. Οι λαδομπογιές και οι μαρκαδόροι χρειάζονται. Δηλαδή σκεφτείτε απλά να φορτώσεις 100 μελίσσια να τα πας σε ενα μερος χωρίς σημαδι και να το βρείς πιασμένο. Αντε ψάξε μεσα στη νυχτα που να τα βάλεις....Μη λετε ότι θέλετε! Εμενα αν παραμερισει κανενας τα σημαδια μου και βαλει μελίσσια τότε φυσικά θα αντιδράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε φίλε σόρρυ κιόλας,αλλά αν πας να ξεφορτώσεις χωρίς να έχεις επισκεφθεί τις προηγούμενες μέρες τον τόπο ώστε να επιθεωρήσεις το χώρο τότε είσαι απλά ανεύθυνος...Το άρθρο δεν σου λέει να μην βάζεις σημάδια...Απλά σου λέει ότι άδεια κυψέλη ή λαδομπογιά δεν είναι σημάδι...Σημάδι είναι μόνο ένα κανονικό μελίσσι...Πρέπει επιτέλους μυαλά σαν τα δικά σου να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να μην κοιτάνε μόνο την πάρτη τους!!Την ημέρα που θα πας λοιπόν να κοιτάξεις το μέρος που θα πας τα μελίσσια σου πάρε 3-4 μελίσσια ζωντάνά μαζί σου και άστα εκεί...Τόσο δύσκολο;;Όχι...Αλλά λειτουργείς κι εσύ σαν τσομπάνης,αυτούς που βρίζεις,όπως λειτουργούσε και ο παππούς μου και ο θείος μου και οι περισσότεροι 50+ ετών...Αν είσαι μικρότερος πραγματικά λυμπάμαι για σένα και για το μέλλον της μελισσοκομίας...

    Εγώ έχω 50 σάπιες κυψέλες...Μου λες δηλαδή ότι μπορώ να πάω να πιάσω 50 πλαγιές;;;

    Και,ναι,αν βρω τέτοια σημάδια θα τα παραμερίσω και θα βάλω τα μελίσσια μου...Δεν μου έχει τύχει αλλά θα το κάνω...Όταν δεν με σέβεται ο άλλος δεν θα τον σεβαστώ κι εγώ φίλε...

    Στάθης Μυστκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν απευθύνεσαι σε μενα που εκανα το πρώτο σχόλιο. Αν είδες τι έγραψα μαλλον θα συμφωνούσες. Δεν μίλησα για παλιοκαιρισμένα σημαδια παρατημενα. Μιλησα για σημαδια που δείχνουν πως τοποθετηθηκαν πριν λίγες ημέρες γραφοντας πανω μια ημερομηνία ή οτιδήποτε άλλη πληροφορία ακομη και τηλέφωνο. Εγω ετσι κανω και επισης κοβω και χορταρια πριν παω τα μελισσια. Αν τωρα καποιος τα βάλει εκει θα εχει να κανει μαζι μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς σε σένα απευθυνόμουν αλλά όπως φαίνεται μάταιος κόπος...Δηλαδή θα πας να κόψεις χόρτα αλλά 3-4 μελίσσια δεν μπορείς να πάρει μαζί σου...

    Είδα τι έγραψες και κατάλαβα πολύ καλά...Κι εγώ ξεκάθαρα γράφω πως σημάδι θεωρώ μόνο ζωντανό μελίσσι (μιλάμε πάντα για δημόσιο και όχι ιδιόκτητο χώρο).Ούτε φρεσκοκομμένα χόρτα ούτε τίποτα...Και πρέπει επιτέλους η νέα γενιά να αρχίσει να λειτουργεί με κάποιους κανόνες,έστω άγραφους...Είμαι 27 χρονών και θέλω να πιστεύω ότι η γενιά μου είναι έστω και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη και πως θα συννενοηθούμε...

    Η γενιά του παππού μου που πέθανε φέτος στα 89 του χρησιμοποιούσε για σημάδια ακόμα και τα σκουπίδια της περασμένης χρονιάς..."καλά ρε μάστορα,δεν βλέπεις ότι έχω σκουπίδια εδώ και έρχεσαι και βάζεις τα μελίσσια σου;;;;".Σίγουρα το κόψιμο των χόρτων είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά αλλά για μένα δεν έφτασες στο τέρμα...

    Στάθης Μυστακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ μου αρέσει αυτό το άρθρο τελικά, αν και δεν γράφω συχνά μου κεντρίσατε το ενδιαφέρον και θα σας γράψω και εγώ την δική μου <>!! Κάτοχος λοιπόν μιας περιοχής 7 στρεμμάτων η οποία δίνει θυμάρια στην ανθοφορία της, έχω φτιάξει εκεί τον μελισσόκηπό μου και επειδή είναι αμφιθεατρικό μέρος ψηλά έχω κάνει μια ""πεζούλα"" ένα σκαλοπάτι στο βουνό δηλαδή και ακριβώς από κάτω σε απόσταση 50-60 μέτρων διατηρώ και ένα μικρό οίκημα που το χρησιμοποιώ για τις διάφορες καλιεργητικές μου ανησυχίες!!! Να μην σας τα πολυλογώ εδώ και 14-15 χρόνια έχω μόνιμα μια top bar (για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτό γράψτε το στο youtube να δείτε) μόνιμα εγκατεστημένη στον μελισσόκηπό μου την οποία και χρησιμοποιώ ώς δεξαμενή αν χρειαστεί και εκεί δίπλα τοποθετώ και τις κυψέλες μου τις κανονικές για ξεχειμώνιασμα και για τις όποιες μεθόδους αποφασίσω να ακολουθήσω μέχρι να ανοίξει το θυμάρι!!! Γενικά μου αρέσει η νομαδική μελισσοκομία και κυνηγάω τις ανθοφορίες αλλά πάντα έχω και την δεξαμενή μου σταθερή εκεί(Top bar), στην οποία πάντα έχω πάνω πλαστικοποιημένη την φωτογραφία του μελισσόκηπού μου από δορυφόρο όπως είναι όταν είναι γεμμάτος, το όνομά μου, τον κωδικό μου αλλά και το τηλέφωνό μου!!! Παρ'όλα αυτά κάποτε κάποιος ήρθε και σε απόσταση 10 μέτρων από την Top bar έβαλε κυψέλες, μέσα σε δικό μου χώρο που κατ'επιλογή μου δεν ήταν περιφραγμένος ούτε και τώρα τον έχω περιφράξει, αλλά πίστευα ότι τα σημάδια θα ήταν αρκετά σε κάποιον ώστε να μην εγκαταστήσει εκεί κυψέλες. Όταν εγώ πάω σε κάποια περιοχή πάντα ζητάω την άδεια του ιδιοκτήτη του οικοπέδου-χωραφιού 1ον και 2ον πάω πάντα μέρα την πρώτη φορά ώστε να δώ που θα τις αφήσω μην σκοτωθώ και σε καμμιά χαράδρα στην τελική!!! Τώρα για το τι σημάδια λέμε εδώ, παλιές, νέες, σπασμένες ή δεν ξέρω και εγώ τι κυψέλες όταν ο άλλος είναι ανίδεος ή ακόμα και ανήθικος θα στην κάνει και χέ!@#$%^&στηκε, οπότε εκεί πρέπει να παίρνεις άλλα μέτρα!!! Σίγουρα δεν είναι σωστό να πλακωνόμαστε σαν μωρά παιδιά στο ξύλο και σίγουρα δεν είναι σωστό να κάνουμε κακό ο ένας στον άλλον με "διάφορους" τρόπους!! Οπότε καλό είναι να υπάρχει παιδεία!! Έστω κι αν αυτή η παιδία διαμοιράζεται μέσα από αυτά τα blogs όπως αυτό εδώ που είναι του φίλου μου του Χάρη. (Χάρη μου ο Γιώργος από Κρήτη είμαι, Καιρό έχουμε να μιλήσουμε!!! :0) )! Λύσεις για τα παραπάνω που συνέβησαν δόθηκαν άμμεσες και μάλιστα 2 φορές αφού αυτό μου ξανασυνέβη και 2η φορά!! Θα ήθελα όμως να μάθω μέσα από αυτό εδώ το post πώς ακριβώς πρέπει να είναι τα σημάδια για να μάθω εγώ και να βάζω τα σωστά σημάδια αλλά να τα μάθουν και οι νέοι πιθανοί μελισσοκόμοι ώστε όταν τα βλέπουν να τα αναγνωρίζουν και να μην αφήνουν όπου νά'ναι τις κυψέλες τους!!!
    Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα!!!

    Γιώργος από Κρήτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργο καλημέα,
    το πως πρέπει να είναι τα σημάδια δεν γίνεται να καθοριστούν μέσα από blogs, από φιλικές συζητήσεις κτλ. κατά τη γνώμη μου.
    Πρέπει οι σύλλογοι και ο αρμόδιος φορέας να ορίσει κανόνες λειτουργίας και σαφή πλαίσια δράσης και να γίνονται έλεγχοι αλλά και οι μελισσοκόμοι μέσω των συλλόγων κάθε περιοχής αλλά και ατομικά να προστατεύουν το κοινό συμφέρον όλων.
    Έτσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!