Widget Recent Post No.

Μυστικά για ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ...



Σύμφωνα με τη μέθοδο Miller είναι εφικτή η παραγωγή βασιλισσών κόβοντας την κηρήθρα σε μορφή δαντέλας στο κάτω μέρος και τοποθετώντας την σε ορφανό μελίσσι. Το πρόβλημα είναι η ηλικία των σκουληκιών που διαλέγουν οι μέλισσες για να κάνουν βασίλισσες και τελικά στην ποιότητα αυτών. Από την εικόνα που θα δούμε με το πέρασμα των ημερών (ανοιχτά – σφραγισμένα κελιά) δε μπορούμε να καταλάβουμε την ηλικία και την καταλληλότητα των προνυμφών την ημέρα της ορφάνιας; Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για να καταστρέψουμε τα ακατάλληλα κελιά; Είναι ένας τρόπος να προκύπτουν καλές βασίλισσες;

Απάντηση...

Καλές βασίλισσες προκύπτουν όταν πληρούνται δύο βασικοί παράγοντες :

 α)  η εκτροφή γίνεται σε δυνατό μελίσσι με πολύ πληθυσμό και πολλές παραμάνες μέλισσες που θα δώσουν περίσσεια βασιλικού πολτού στα κελιά και

β) η ηλικία της προνύμφης είναι η ελάχιστη δυνατή ώστε να ξεκινήσει από την αρχή το τάϊσμα της ως βασίλισσα και όχι ως εργάτρια.

Οι συνθήκες αυτές εντοπίζονται στη σμηνουργία, γι’ αυτό είναι γνωστό πως οι βασίλισσες αυτές είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στην παραγωγή βασιλισσών λοιπόν με τη μέθοδο της ορφάνιας θα πρέπει αυτή να γίνει σε δυνατό μελίσσι και να δημιουργηθούν περίπου 10 κελιά.

Για την επιλογή της κατάλληλης ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βασιλικό κελί σφραγίζει την 8η με 9η ημέρα ξεκινώντας από αυγό 1ης ημέρας. Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι έχουμε τοποθετήσει κηρήθρα με την ιδανική ηλικία που είναι πρώτης ημέρας προνύμφη (4 ημέρες από αυγό), τότε αυτό το βασιλικό κελί θα σφραγίσει μετά την ολοκλήρωση των 5 ημερών.

 Έτσι για να ελέγξουμε σωστά και να αφήσουμε μόνο τα εν δυνάμει καλά βασιλικά κελιά, προτείνεται μετά την ορφάνια, να επιθεωρήσουμε το μελίσσι 4 ημέρες μετά και να καταστρέψουμε όσα κελιά έχουν ήδη σφραγίσει, αφήνοντας όσα είναι ακόμα ανοιχτά ή ετοιμάζονται να σφραγίσουν. Η εξέλιξη αυτή και η καταλληλότητα αποδίδονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Πίνακας 1 : Εξέλιξη του γόνου και καταλληλότητα των βασιλικών κελιών για ποιοτικές βασίλισσες.




Θεωρούμε πως έχουμε μία κηρήθρα που τοποθετείται σε ορφανό μελίσσι και πως στην κηρήθρα αυτή την ημέρα 1 (2η στήλη του πίνακα) υπάρχουν όλα τα στάδια του εργατικού γόνου.

 Στις επόμενες μέρες, οι μέλισσες θα μετατρέψουν αρκετά από αυτά σε βασιλικά προκειμένου να δημιουργηθεί καινούργια βασίλισσα. Υποψήφια κελιά είναι φυσικά του ανοιχτού γόνου, οι προνύμφες 4ης,5ης και 6ης ημέρας και τα αυγά, όταν προκύψουν απ’ αυτά προνύμφες το επόμενο διάστημα.

Καλή ποιοτική βασίλισσα θα προκύψει μόνο από τα κελιά εκείνα που οι μέλισσες τους συμπεριφέρθηκαν ως βασίλισσες από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν να την ταΐζουν, δηλαδή προνύμφη 4 ημερών της στήλης 2 του πίνακα και αυγό 1ης, 2ης και 3ης ημέρας όταν το επόμενο διάστημα εκκολαφθούν από αυτά προνύμφες.

Εάν επιθεωρήσουμε το μελίσσι 4 ημέρες μετά την τοποθέτηση της κηρήθρας στο μελίσσι, οι κατάλληλες αυτές ηλικίες θα είναι ακόμα ασφράγιστα βασιλικά κελιά (6η στήλη του πίνακα με πράσινο χρώμα) ενώ όλα τα άλλα θα είναι σφραγισμένα ή πολύ κοντά στο να σφραγίσουν (στην ίδια στήλη, με κόκκινο χρώμα).

πηγή ΑΠΘ

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. ekana vasilotrofia kanonika me verga plastikia k ola pigan kala mexri eki.kovo parafiaves vazo to keli k ola kala .simera pou piga na kitaξo ti ginete apo ta 7 se sinolo ta misa eixan k vasilises agonimopiites akoma k vasilika kelia dika tous sta ipolipa den mporesa na tin vro,pithanon na ix e vgi eξο.ekana kati lathos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΡΑΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα εγω εκοψα μια παραφυαδα απο ενα 10αρη μελησση εχει τωρα 17 μερες και ακομα δεν βγηκε η βασιλισσα εδω να πω πως το βασιλοκερη που πειρα ειναι σμηνουργιας μπορειτε να μου πειτε που εκανα λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα έκοψα παραφυάδα πριν τρεις μέρες και έβαλα ένα πλαίσιο με γόνο ημέρας, δύο με ψημένο γόνο και ένα πλαίσιο με τροφές.. Και ακόμα δε μου έχει κάνει κελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!