Widget Recent Post No.

Μελισσοκομικό εισόδημα - Τι να περιμέμουμε!



Σε προχθεσινό μας  άρθρο με τίτλο «Επαγγελματίας μελισσοκόμος», προσεγγίσαμε κυρίως το χρονοδιάγραμμα μιας επαγγελματικής μελισσοκομικής καριέρας, χωρίς να αναφερθούμε σε νούμερα και σε αριθμούς.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, πολλοί συνάδελφοι, νέοι κυρίως, μας ζήτησαν να γράψουμε ένα ακόμα άρθρο με συγκεκριμένα στοιχεία και υπολογισμούς, σχετικά με τη πορεία που θα έχει το μελισσοκομικό τους εισόδημά, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα «ωρίμανσης τους» σε αυτό το επάγγελμα.

Αν και μια τέτοια ανάλυση εμπεριέχει κινδύνους αστοχίας και υποκειμενικής εμπλοκής, παρ όλα αυτά θα προσπαθήσω να προσεγγίσω το θέμα όσο ποιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά γίνεται.
Είναι αυτονόητο πως τους πρώτους 12-18 μήνες δεν θα πρέπει να προσδοκούμε σε κανένα εισόδημα και το καλύτερο που μπορούμε να καταφέρουμε, θα είναι να εξασφαλίσουμε αρκετό μέλι για εμάς, την οικογένειά μας...άντε και για κάνα δυο φίλους. Το σπουδαιότερο κέρδος μας όμως, θα είναι πως θα έχουμε αποκτήσει πολλές γνώσεις και αρκετή εμπειρία, προκειμένου να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην επαγγελματική μελισσοκομία.

Αυτό θα συμβεί από τη στιγμή που θα αποκτήσουμε τα πρώτα 50-60 μελίσσια μας.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχουμε πάρει μια σειρά από αποφάσεις που θα καθορίσουν το ύψος του εισοδήματος που μπορεί να προκύψει από αυτά τα «λίγα» μελίσσια, αλλά και το ύψος της επένδυσης που θα πρέπει να κάνουμε προηγουμένως, για να υποστηρίξουμε αυτές μας τις αποφάσεις. 

Το πρώτο που θα πρέπει να μας απασχολήσει και για το οποίο θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων, είναι αν θα κάνουμε στατική η νομαδική μελισσοκομία. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας γιατί από αυτό θα κριθεί αν θα χρειαστεί να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε ένα κτήμα, στην πρώτη περίπτωση ή να αγοράσουμε ένα ελαφρύ φορτηγό αυτοκίνητο, στη δεύτερη. Ακόμα όμως και στη περίπτωση που θα κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο μέρος για τη διαχείμαση των μελισσιών μας, οπότε για να έχουμε ήσυχο το  κεφάλι μας, προτείνουμε και σε αυτή την περίπτωση, να καταλήξουμε στη λύση της ενοικίασης ενός κτήματος.

Το πρώτο αυτό χρόνο που θα ξεκινήσουμε, στην ουσία, την επαγγελματική μας σταδιοδρομία σαν μελισσοκόμοι, θεωρούμε πρώιμο να μας απασχολήσει το είδος της εκμετάλλευσης που θα κάνουμε και  τις μεθόδους που θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να το αποφασίσουμε αφού περάσουμε και αυτό το στάδιο «ολοκλήρωσης» μας, εκτός και αν έχουμε από δίπλα μας κάποιον έμπειρο και διαθέσιμο μελισσοκόμο που θα είναι πρόθυμος να μας καθοδηγεί βήμα-βήμα!

Με άλλα λόγια, τη χρονιά αυτή που θα βρεθούμε με τα πρώτα μας 50-60 σμήνη, καλό θα είναι να αρκεστούμε στην κλασική μέθοδο της τοποθέτησης πατώματος στα μελίσσια μας και να αφήσουμε τα ...δύσκολα για τον επόμενο χρόνο.
Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ όψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, μπορούμε να «διακινδυνεύσουμε» τους ακόλουθους υπολογισμούς.

Κεφάλαιο:
50 παραγωγικά μελίσσια:  προς 100 ευρώ = 5,000 ευρώ.
50 διώροφες κυψέλες με πλαίσια : προς 50 ευρώ = 2,500 ευρώ
Βασικός μελισσοκομικός εξοπλισμός, ένας χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας, μια συσκευή συρμάτωσης, και κάποια βασικά εργαλεία και αναλώσιμα περίπου 1000 ευρώ.
Ένα ελαφρύ φορτηγάκι 2-2,5 τόνων, μεταχειρισμένο, μα σε καλή κατάσταση 6,000 ευρώ.
Αγορά ενός κτήματος 2-3 στρεμμάτων, γύρω στα 3,000 ευρώ.
Ενοικίαση ενός κτήματος 1-2 στρεμμάτων 100 ευρώ/έτος.

Συνολικό κεφάλαιο:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 11,500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας:14,500 ευρώ.
Έξοδα εκμετάλλευσης:
Για 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 10 ευρώ/μελίσσι = 500 ευρώ.
Για 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 20 ευρώ/μελίσσι = 1000 ευρώ.

Προσδοκώμενο εισόδημα:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας:  50 σμήνη Χ 8 κιλά = 400 κιλά μέλι Χ 12 ευρώ/κιλό = 4,800 ευρώ.
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας: 50 σμήνη Χ 15 κιλά = 750 κιλά μέλι Χ 8 ευρώ/κιλο = 6,000 ευρώ
Καθαρό εισόδημα για το μελισσοκόμο:
Από 50 σμήνη στατικής μελισσοκομίας: 4,800- 500= 4,300 ευρώ
Από 50 σμήνη νομαδικής μελισσοκομίας : 6,000-1,000=5,000 ευρώ.
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την επόμενη χρονιά που θα βρεθούμε με 100 μελίσσια, με βάση το αρχικό μας πλάνο, θα είναι περίπου ανάλογα. Δηλαδή 8,600 ευρώ για τη στατική και 10,000 ευρώ για τη νομαδική μελισσοκομία.

Τα αποτελέσματα όμως αυτά μπορούν να βελτιωθούν αισθητά αν αποφασίσουμε τον δεύτερο αυτό χρόνο επαγγελματικής μας μελισσοκομίας, να εφαρμόσουμε κάποια μορφή εντατικής εκμετάλλευσης ή να στοχεύσουμε και στην παραγωγή και/ή άλλων προϊόντων της κυψέλης. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ ενός αισθητά μεγαλύτερου αποτελέσματος, είναι η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα που θα βγάλουμε. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε είτε  μέσα από μια έξυπνη συσκευασία που θα δώσει ώθηση στα προϊόντα μας, είτε από την μεταποίησή τους σε κάποια δευτερογενή προϊόντα, όπως είναι το παστέλι για παράδειγμα.
Κάτι το οποίο θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, είναι το γεγονός ότι από τα 100 μελίσσια και πάνω τα αποτελέσματα δεν είναι αναλογικά, γιατί υπεισέρχονται νέοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη εργατικών για παράδειγμα.

Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί πως η προσέγγιση που δίνουμε πάρα πάνω είναι ενδεικτική και πως τα νούμερα και τα αποτελέσματα διαφέρουν αρκετά, και από περιοχή σε περιοχή, και από χρονιά σε χρονιά.
Σκοπός όλης αυτής της ανάλυσης είναι να δώσει έναν μπούσουλα στους νέους κυρίως μελισσοκόμους, οι οποίοι πολλές φορές πέφτουν στην πλάνη της παραπληροφόρησης και της υπερβολής, τόσο για τον χρόνο και τα οικονομικά μέσα που χρειάζονται για να γίνουν επαγγελματίες μελισσοκόμοι, όσο και για τις προσδοκίες που μπορεί να έχουν, σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής τους της ενασχόλησης.

Διαβάστε επίσης : Επαγγελματίας Μελισσοκόμος - Οι τρεις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Θα ηθελα να ρωτησω πως βγαινει το 10 ευρω ανα μελισι εξοδα εκμεταλευσης οταν τα ζυμαρια κοστιζουν ως 1 ευρω το κιλο και η ζαχαρη εστω το μισο της.την ανοιξη δεν θα χρειαστουν διεγερτικη τροφοδοσια;νομιζω οτι τα εξοδα εκμεταλευσης ειναι τουλαχιστον πενταπλασια.και να αναφερουμε οτι αν κοψουμε παραφυαδες θα χρειαστουμε το διπλασιο κεφαλαιο σε κυψελες και πλαισια.επισης την πρωτη χρονια χανουμε σε αποδοση μελιου αφου χτιζουν τα μελισια τα διπλασια τελαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε,
    Κάτι κάνεις λάθος ή δεν διάβασες καλά το άρθρο αυτό, μα ούτε και το προηγούμενο άρθρο μας.
    Η όλη προσέγγιση είναι υποθετική και στηρίζεται σε κάποιον που ξεκινάει με 50 παραγωγικά μελίσσια και που τον επόμενο χρόνο θα ξαναβάλει το χέρι στη τσέπη ( ο ίδιος ή κάποιος χορηγός...) να ξαναγοράσει μελίσσια...αν χρειαστεί, για να κάνει αύξηση!!!
    Είναι ένα υποθετικό σενάριο...που απλά δεν παρακολούθησες....
    Πάντως αν εσένα σου κοστίζει 50 ευρώ το κάθε μελίσσι για τροφές.... μάλλον κάνεις κάποιο σοβαρό λάθος και θα σε συμβούλευα να το ψάξεις το πράγμα!!
    Τέλος θα ήθελα να σε παρακαλέσω να κάνεις σχόλια με κάποιο όνομα ή έστω ψευδώνυμο.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η πλάνη και η παραπληροφόρηση προσωποποιημενη εισαι, υποθετικα νουμερα, θεωρητικα συμπερασματα δλδ καμια σχεση με την αληθεια............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε σαν διαχειριστής αυτού του blog θα ήθελα να σε παρακαλέσω , όταν η φρασεολογία σου είναι απρεπής αυτό να γίνεται με τρόπο επώνυμο. Σου δίνω την ευκαιρία να εκφράζεσαι και να διατυπώνεις τις απόψεις σου σε αυτό το μέσο το οποίο διαβάζουν καθημερινά πάνω από 3000 αναγνώστες όμως εσυ απο τη μεριά σου θα πρέπει να τηρείς κάποιους ελάχιστους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Εαν πάρεις το θάρρος να απαντήσεις καν το επώνυμα , σε αντιθέτη περίπτωση τα σχολιά σου θα διαγραφούν.

    Φιλικά Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. agapite file dermati ala kai stamath,sas lew filous giati sas diavazw sxedon edw kai 1,5 mina ala exw diavasi ola ta arthra sas,tha sas synxaro gia ali mia fora gia to poli oreo arthro sas,einai antikimeniko me mia dosi tharous gia aytous pou tha prospathisoune na ksekinisoune tin melisokomia.
    tha xarw mia mera na sas gnwriso kai apo kwnta kai na milisoume gia afto to plazma pou mas exei klepsi kardia kai mialo....

    yg.
    sas eyxaristoume poli gia ton xrono pou pernate grafontas gia olous emas tous anagnostes sas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να είσαι καλά φίλε μου Νίκο. Οτιδήποτε χρειαστείς μην διστάσεις να το ρωτήσεις.. Είμαστε στην διάθεση σου!

    Παρακολουθώ τα σχόλια σου , και πραγματικά χαίρομαι που παρακολουθείς το blog μας!

    Καλές Γιορτές!

    Φιλικά Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χρονια πολλα!
    μια ερωτηση.Γιατι οι ενδεικτικες τιμες κιλου στο κειμενο ειναι διαφορετικες?
    Πολυ καλη δουλεια!Συνεχιστε

    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πίτος Δημοσθένης9 Απριλίου 2015 στις 6:58 μ.μ.

    Ο υπολογισμός των εξόδων εύστοχος..ο υπολογισμός των εσόδων όμως μπακαλίστικος.. Η τιμή του μελιού δυστυχώς είναι πιο χαμηλή..ειδικά για κάποιον που θα βγάλει πρώτη φορά μέλι..αμφιβάλλω αν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει αυτές τις ποσότητες σ αυτές τις τιμές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sosta ola pedia ala lipoun ke i aposvesis kipselon ke litourgika exoda opos service asfalies aftokinitou xortokoptika ales venzines eki revma nero genikos mazevode ke ala exoda ala xodrika ine kalo arthro

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!