Widget Recent Post No.

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΡΜΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Καθόλου Φάρμακα - Λίγοι Χειρισμοί - Πολλά Μέλια!!!



Όπως σας το έχουμε υποσχεθεί τις προηγούμενες μέρες, σήμερα θα κάνουμε την παρουσίαση της δικής μας μεθόδου που: δεν χρησιμοποιεί ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ, έχει ΛΙΓΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ και δίνει ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ!

Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας, μαζί με την «Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη», αλλά λόγω στενότητας χρόνου, αυτό έγινε «τρέχοντας» και οι περισσότεροι σύνεδροι δεν μπόρεσαν ούτε καν να την ακούσουν. Για όλους αυτούς τους συναδέλφους, αλλά και για όσους δεν κατάφεραν να έρθουν στο συνέδριο, την παρουσιάζουμε σήμερα με τρόπο απλό και κατανοητό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την παρουσίαση της μεθόδου αυτής βήμα-βήμα, με πολλά και αναλυτικά σχέδια, για να την καταλάβουν και οι νεώτεροι συνάδελφοί μας. 

1- Ξεχειμωνιάζουμε το μελίσσι (Α) σε μια Ενεργειακή Κυψέλη, με όλες τις προφυλάξεις με επάρκεια τροφών και με σωστό προσανατολισμό (Α-ΝΑ). Ξεκινάμε τη συστηματική τροφοδότηση του από τις 15 Ιανουαρίου, ανάλογα με τις ανθοφορίες. Ο στόχος μας είναι μέχρι τις αρχές του Μάρτη το μελίσσι αυτό να έχει 9-10 πλαίσια πληθυσμό και 5-6 πλαίσια με γόνο.




2- Γύρω στις 5-10 του Μάρτη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, προβαίνουμε στο πρώτο κόψιμο του μελισσιού, που ας υποθέσουμε πως έχει 10 πλαίσια πληθυσμό και 6 πλαίσια με γόνο, χωρίς να αναζητήσουμε τη μάνα. 
Το μελίσσι κόβεται ακριβώς στη μέση και το νέο μελίσσι μπαίνει σε μια Ενεργειακή Κυψέλη. 

ΕΧΟΥΜΕ: 
Α1: Με πέντε πλαίσια (3 γόνου)
Α2: Με πέντε πλαίσια (3 γόνου)




3- Σε τρεις μέρες, μετά το πρώτο κόψιμο, επιθεωρούμε τα δυο μελίσσια, οπότε και διαπιστώνουμε ποιο έχει μάνα και ποιο είναι το ορφανό. Χαλάμε επιμελώς όλα τα βασιλικά κελία του ορφανού και του μεταφέρουμε, από τη μάνα, ένα ακόμα πλαίσια με πολύ φρέσκο γόνο.

Μεταφέρουμε το ορφανό μελίσσι, στη θέση που ήταν η μάνα, ενώ μετακινούμε τη μάνα μια θέση πίσω και διαγώνια. (Για να δέχονται και οι δυο κυψέλες την ηλιακή ακτινοβολία)

ΕΧΟΥΜΕ: 
Α1:Τη μάνα με 4 πλαίσια, όπου  2 πλαίσια γόνου.
Α2:Την παραφυάδα με 6 πλαίσια, όπου 4 πλαίσια γόνου. 
Μοίρασμα των εξωτερικών μελισσών.
Τροφοδοτούμε - συμπληρώνουμε πλαίσια.




4- Σε εννέα μέρες, από τον προηγούμενο χειρισμό (δηλ. 12 από το αρχικό κόψιμο), χωρίζουμε την παραφυάδα Α2 ακριβώς στη μέση, δημιουργώντας μια νέα παραφυάδα Α3, που τοποθετούμε και πάλι μέσα σε μια Ενεργειακή Κυψέλη.

Τη νέα αυτή παραφυάδα Α3 την τοποθετούμε στην θέση της μάνας Α1, την οποία μετακινούμε και πάλι μια θέση πίσω διαγώνια.

ΕΧΟΥΜΕ:
Α1: Τη μάνα με  2 πλαίσια γόνου και το 1/3 των συλλεκτριών.
Α2 – Α3: Τις παραφυάδα με 2 πλαίσια γόνου όπου το ένα τουλάχιστον να έχει βασιλικό κελί και το 1/3 των συλλεκτριών, η κάθε μια.
Τροφοδοτούμε - Συμπληρώνουμε πλαίσια.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τον τρόπο αυτό τοποθέτησης των κυψελών τον ονομάσαμε «Διάταξη Φάλαγγας» Η διάταξη αυτή επιτρέπει και στις 3 κυψέλες να λιάζονται πολλές ώρες, χωρίς να σκιάζει η μια την άλλη, αποδίδοντας έτσι οι ενεργειακές κυψέλες στο μέγιστο βαθμό.  Επίσης  μας επιτρέπει, εάν χρειάζεται, να μετακινούμε τη μάνα Α1 πότε δεξιά και πότε αριστερά, για να ενισχύουμε τις παραφυάδες με συλλέκτριες, παίζοντας αυτή το ρόλο του «Μπαλαντέρ»!

5- Συνεχίζουμε την τροφοδότηση και την προσθήκη πλαισίων, για όσο χρόνο χρειάζεται, με σκοπό έως τα μέσα του Μάη, η μεν μάνα να έχει ζητήσει πάτωμα, οι δε δυο παραφυάδες να έχουν συγκροτηθεί σε παραγωγικά μελίσσια.

ΕΧΟΥΜΕ: 
Α1/Α1: Με είκοσι πλαίσια  (10-13 γόνου)
Α2: Με δέκα πλαίσια (5-6 γόνου) 
Α3: Με δέκα πλαίσια (5-6 γόνου)





ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
6Α- Αν κάνουμε στατική μελισσοκομία, μια βδομάδα πριν την έναρξη της ανθοφορίας, συνενώνουμε τα τρία μελίσσια επί τόπου, βάζοντας πάνω στο μεσαίο Α3 το Α2 και από πάνω το διπλό Α1/Α1.
Η συνένωση γίνεται με τη μέθοδο της εφημερίδας, ενώ δεν γίνεται χρήση Β.Δ.

ΕΧΟΥΜΕ:
Α3/Α2/Α1/Α1: Με σαράντα  πλαίσια  (20-25 γόνου) και μια – το πιθανότερο νέα - μάνα που θα επικρατήσει.




6Β- Αν κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, δέκα μέρες πριν την έναρξη της ανθοφορίας, μεταφέρουμε τα μελίσσια. Σε τρεις μέρες, αναζητάμε τη μάνα του Α2 και τη βάζουμε, μαζί με ένα πλαίσιο με ελάχιστο γόνο ημέρας, χωρίς τις μέλισσές του και με 3-4 κτισμένες κηρήθρες σε μια νέα Ενεργειακή Κυψέλη Α4.

Αν δεν βρούμε τέτοιο πλαίσιο, τότε βάζουμε μόνο κτισμένες κηρήθρες χωρίς γόνο! Το μελίσσι αυτό το βάζουμε στη θέση του Α2, για να πάρει τις εξωτερικές του μέλισσες.
Συνενώνουμε τα τρία μελίσσια, βάζοντας πάνω στο μεσαίο Α3 το Α2 και από πάνω το διπλό Α1/Α1.
Η συνένωση γίνεται με τη μέθοδο της εφημερίδας, ενώ δεν γίνεται χρήση Β.Δ.

ΕΧΟΥΜΕ:
Α3/Α2/Α1/Α1: Με σαράντα  πλαίσια  (20-25 γόνου) και μια μάνα που θα επικρατήσει.
Α4: Με μάνα, με 4-5 πλαίσια και με όλες τις εξωτερικές του Α2.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ1: Η νέα παραφυάδα Α4 δεν έχει βαρρόα γιατί οι «πρώτες του ύλες» είναι πεντακάθαρες και θα είναι το μελίσσι που θα κρατήσουμε για τον επόμενο χρόνο. Από την άλλη μεριά, οι εξωτερικές μέλισσες που θα πάρει δεν θα λείψουν για την συλλογή μελιού, αφού αυτή θα στηριχθεί κυρίως στις επόμενες γενεές εργατριών του τετραώροφου μελισσιού Α3-Α2-Α1/Α1.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ2: Την επιλογή αυτή την κάνουμε και στη περίπτωση που δεν κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, αλλά που θέλουμε να αυξήσουμε τα μελίσσια μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ3: Φροντίζουμε να έχουμε διάπλατα ανοιχτή την πόρτα του κάτω πατώματος Α3 για να μπορεί να δουλεύει άνετα όλος αυτός ο πληθυσμός, από τη μια αυτή είσοδο.




7- Την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας, λόγω της μεγάλης δύναμης του μελισσιού αυτού, ακόμα και σε μέτριες χρονιές, τα δυο πάνω πατώματα Α1/Α1 γεμίζουν μέλι.
Ο πληθυσμός έχει αρχίσει να ελαττώνεται, λόγω του μερικού μπλοκαρίσματος του γόνου που έχουμε κάνει και της φυσικής ελάττωσης των γεννήσεων της μιας μάνας που έχει απομείνει, λόγω εποχής.





8- Μετά τον τρύγο, έχουν απομείνει δυο πατώματα, Α2/Α3 όπου στο δεύτερο πάτωμα Α3 έχουμε συγκεντρώσει τα ανάμεικτα πλαίσια με μέλια  και γόνο, που αναπόφευκτα θα έχουμε βρει στα δυο άλλα που τρυγήσαμε.

Έχουμε δυο επιλογές:
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Να πάμε το μελίσσι αυτό σε μια φθινοπωρινή ανθοφορία (πεύκο), όπου θα το αφήσουμε εκεί μέχρις εξαντλήσεως. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε το νέο μελίσσι Α4, προς αντικατάστασή του (Βλέπε πιο πάνω βήμα 6Β)




ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Να εξυγιάνουμε το μελίσσι, για να το έχουμε τον επόμενο χρόνο. Για να πετύχουμε αυτό:
Τινάζουμε όλες τις μέλισσες του πάνω πατώματος στο κάτω, και απ αυτό αφαιρούμε όλα τα πλαίσια που έχουν γόνο και τα μεταφέρουμε στο πάνω.
Στη θέση τους βάζουμε 2 κτισμένα (στη μέση) και 8 γύρες και μέλια, στις άκρες. Αν δεν έχουμε τόσα, συμπληρώνουμε με άκτιστα. Η μάνα γεννάει μόνο στα δυο κτισμένα.

Τοποθετούμε ΒΔ και το ξανακάνουμε διώροφο, όπου πάνω είναι όλα τα πλαίσια που περιέχουν γόνο και κάτω πλαίσια χωρίς καθόλου γόνο.
Σε 20 μέρες, επιθεωρούμε το μελίσσι, και τρυγάμε το πάνω πάτωμα, αφού τινάξουμε τις μέλισσες του στο κάτω.

Από το κάτω, αφαιρούμε τα δυο κτισμένα πλαίσια με όσο γόνο έχουν πάνω τους, αλλά και τα  άκτιστα που τυχόν έχουμε βάλει, και στη θέση τους βάζουμε κτισμένα άδεια πλαίσια.
Αν κρίνουμε, τροφοδοτούμε διεγερτικά.

Το μελίσσι αυτό δεν έχει Βαρρόα, γιατί ο όποιος πληθυσμός τους θα έχει απομείνει από όλους αυτούς τους χειρισμούς, θα έχει εγκλωβιστεί ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μέσα στον γόνο των δυο κτισμένων πλαισίων που απομακρύνουμε, όπως είπαμε!!!




9- Ανάλογα με τις επιλογές που θα έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα, θα έχουμε απομείνει με ένα ή δυο μελίσσια, με νέες μάνες, και χωρίς  βαρρόα.
Φροντίζουμε για την φθινοπωρινή ανανέωση του πληθυσμού τους και τα ετοιμάζουμε για μια ασφαλή διαχείμαση, σε Ενεργειακές Κυψέλες.




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ!

Τον ορισμό του «Ολισμού - Ολιστικού» τον δανειστήκαμε από τον Christian Smuts, που όμως και αυτός είχε δανειστεί τις λέξεις αυτές από την Ελληνική γλώσσα!

Με βάση αυτή την έννοια, η Ολιστική μέθοδος μελισσοκομίας βασίζεται στην αρχή πως: «το μελίσσι είναι οντότητα σύνθετη και μπορούμε να προσεγγίσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις μόνο αν συνυπολογίσουμε ‘ολιστικά’, τις επί μέρους παραμέτρους της ύπαρξής του».  Δηλαδή να δούμε συγχρόνως την φάση της ανάπτυξής του, τη φάση της παραγωγικής του διαδικασίας, μα και την κατάσταση της υγείας του.

Με άλλα λόγια, η Ολιστική μέθοδος, επιχειρεί να εξασφαλίσει την καλή υγεία του μελισσιού, σε συνδυασμό με τον τρόπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής του διαδικασίας.
Και επειδή η κύρια, βασικότερη και σοβαρότερη ασθένεια που αντιμετωπίζει ένα μελίσσι, είναι η βαρρόα, την ασθένεια αυτή η ολιστική μέθοδος την καταπολεμά «αφάρμακα».

Δηλαδή χωρίς την χρήση κανενός απολύτως φάρμακου ή άλλου παρασκευάσματος, παρά μόνο με καθαρά βιοτεχνικό τρόπο, μέσα από συγκεκριμένους χειρισμούς  ανάπτυξης και παραγωγικής εκμετάλλευσης,  και με την βοήθεια της «Ενεργειακής Βιοκλιματιζόμενης Κυψέλης».
Αυτό σημαίνει παραγωγή προϊόντων μελισσοκομίας, χωρίς κανένα απολύτως φάρμακο, επομένως και με μεγάλη εμπορική αξία.

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, διαβάζοντας τη μέθοδο που περιγράφουμε πιο πάνω και συγκρίνοντάς την με όλες τις άλλες που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα, αυτή πέρα από την πρωτοτυπία της, έχει και μια σειρά από πλεονεκτήματα που καμιά άλλη μέχρι σήμερα γνωστή μέθοδος μελισσοκομίας δεν έχει αντιτάξει.

Πιο συγκεκριμένα η Ολιστική Αφάρμακη Μελισσοκομία πετυχαίνει δέκα σημαντικά πράγματα:
1. Ανανέωση κάθε χρόνο της Βασίλισσας, χωρίς αναζήτηση της.
2. Διαχείμαση  μικρού σχετικά αριθμού μελισσιών σε σχέση με το μέγεθος της εκάστοτε εκμετάλλευσης.
3. Πρόληψη της φυσικής σμηνουργίας.
4. Εξίσωση δύναμης των μελισσιών χωρίς ανοίγματα, καπνίσματα και μεταφορές πλαισίων γόνου, με τους χειρισμούς της «φάλαγγας» και του «μπαλαντέρ».
5. Δημιουργία πανίσχυρων, υγιών μελισσιών, με μεγάλους πληθυσμούς, χωρίς φάρμακα και χημικά.
6. Μεγάλη παραγωγή μελιού της κύριας ανθοφορίας, ακόμα και σε μέτριες χρονιές.
7. Απόσυρση του 75% των κυψελών του μελισσοκομείου,  για πέντε μήνες, άρα και μεγάλος διαθέσιμος χρόνος για την συντήρηση και απολύμανση τους.
8. Εφαρμόζεται και στη στατική και στη νομαδική μελισσοκομία.
9. Αν θέλουμε, πετυχαίνουμε αύξηση του μελισσοκομείου μας.
10. Τέλος, τη δυνατότητα παραγωγής μελιού και άλλων μελισσοκομικών  προϊόντων κρυστάλλινης καθαρότητας και κατά συνέπεια μεγάλης εμπορικής αξίας.

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε όλους εσάς τους αναγνώστες, πως η Ολιστική Μέθοδος που μόλις διαβάσατε, αποτελεί έμπνευση των δημιουργών της που την εμπνεύστηκαν, την θεμελίωσαν και που έχουν τα πνευματικά της δικαιώματα.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εκχωρούμε το δικαίωμα σε όλους σας – αλλά και σε κάθε έλληνα μελισσοκόμο - να κάνετε ελεύθερα χρήση αυτής της μεθόδου, αν το επιθυμείτε, χωρίς να έχετε καμία απολύτως υποχρέωση απέναντι μας.

Στο σημείο μάλιστα αυτό, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και με κοινές κυψέλες, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος εκμετάλλευσης θα είναι αυξημένο κατά 50 τουλάχιστον ευρώ επί πλέον, ανά μονάδα εκμετάλλευσης, δηλαδή ανά τετραώροφο μελίσσι!

Αυτό προκύπτει από τις δυο γονιμοποιημένες βασίλισσες που υποχρεωτικά θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε για τις δυο παραφυάδες Α2 και Α3, αλλά και από τις επί πλέον καταναλώσεις σε τροφές και μέλια των μελισσιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική, γιατί το χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται από τη δημιουργία των παραφυάδων μέχρι την επανένωσή τους με το μητρικό μελίσσι Α1/Α1 είναι κάτι λιγότερο από 2,5 μήνες, χρονικό διάστημα που δεν είναι αρκετό για να προλάβουν αυτές να γίνουν παραγωγικές (δηλαδή σχεδόν να δεκαρίσουν και να έχουν και 5-6 πλαίσια με γόνο), αν βρίσκονται μέσα σε κοινές κυψέλες, είτε αυτές είναι ξύλινες, είτε είναι πλαστικές!!

Αντίθετα αυτό συμβαίνει όταν οι κυψέλες είναι Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες και αυτό ακριβώς είναι το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της λύσης!!!

Τέλος, σας διαβεβαιώνουμε πως θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή βοήθεια θελήσετε, σχετικά με την εφαρμογή της Ολιστικής Μεθόδου, είτε μέσα από τις σελίδες αυτού του blog, είτε κατ ευθείαν μέσα από την επικοινωνία σας μαζί μας στο:  http://www.promelis.gr/

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας,
    την μέθοδό σας την είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό στο promelis.gr. Προσωπικά τη βρίσκω ενδιαφέρουσα και άκρως μεθοδευμένη , που ο ερευνητής που την συνέθεσε απαιτείται να έχει βαθιά γνώση της μέλισσας συνδυάζοντας απλές μεθόδους της μελισσοκομίας. Όμως θα ήθελα, αφού σας συγχαρώ που την μοιράζεστε μαζί μας, να σας ρωτήσω αν είναι εφικτό αρχές Μάρτη να έχουμε τέτοιους πληθυσμούς , όσους απαιτεί η μέθοδός σας ως έναρξη εκείνη την εποχή, με απλές συμβατικές κυψέλες και κηρόπανα ή προϋποθέτει την ενεργειακή κυψέλη. Είμαι λίγα χρόνια μελισσοκόμος, και δεν έχω καταφέρει σε κανένα μελισσοσμήνος μου αρχές Μάρτη να έχω τέτοιο πληθυσμό και τέτοιο γόνο (εφαρμόζω διεγερτική τροφοδοσία με ζαχαροζύμαρο απ' τον Γενάρη,βρίσκομαι σε περιοχή που ο πρώτος γόνος εμφανίζεται μέσα Γενάρη και έφαρμόζω όλους τους χειρισμούς που αναφέρει η σύγχρονη βιβλιογραφία).
    Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν προτιμάτε με την μέθοδό σας βασίλισσες φυσικής γονιμοποίησης-τεχνητής σμηνουργίας , κληρονωμόντας έτσι κάποια ανεπιθύμητα (συμφωνα με την βιβλιογραφία πάντα) χαρακτηριστικά για τα μελισσοσμήνη.
    Σας ευχαριστώ.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Νίκο,

    Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για δυο πράγματα.
    Πρώτον για τα καλά σου λόγια και δεύτερον για την ευκαιρία που μου δίνεις, μέσα από τις ερωτήσεις σου, να κάνω κάποιες διευκρινίσεις.
    Θα ήθελα, σε πρώτη φάση, να απαντήσω στην ερώτηση που κάνεις για το “αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα τόσο «μεγάλο» μελίσσι, τόσο νωρίς”.
    Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, ακόμα και σε απλές μη ενεργειακές κυψέλες, φτάνει το μελίσσι που θα έχουμε ξεχειμωνιάσει να έχει τις ίδιες «προδιαγραφές» με αυτό που προκύπτει από την Ολιστική μέθοδο!

    Δηλαδή να έχει νέα μάνα, να μην έχει βαρρόα, να μην έχει υποστεί το στρες των συνεχών μετακινήσεων, να μην έχει υποστεί τις «συνήθεις θεραπείες», να έχει άφθονο ανανεωμένο φθινοπωρινό πληθυσμό και να έχει στα πλαίσια του ανέπαφη όλη την φθινοπωρινή συλλογή του σε μέλια και γύρες!!!
    Αυτή είναι η πραγματικότητα φίλε Νίκο!! Ένα τέτοιο μελίσσι, με την κατάλληλη τροφοδοσία και εφ όσον υπάρχουν γύρες την άνοιξη, μπορεί να δεκαρίσει άνετα μέχρι το τέλος του Μάρτη, σε μια περιοχή σαν την δική σου!!!

    Η συμβολή της ενεργειακής κυψέλης στο μελίσσι αυτό (Α1), είναι μόνο στο να κερδίσουμε δυο-τρεις βδομάδες ανάπτυξης και έτσι αυτό να είναι έτοιμο για κόψιμο γύρω στις 10 του Μάρτη, αντί για το τέλος του!
    Η συμβολή όμως της ενεργειακής κυψέλης είναι καθοριστικής σημασίας κυρίως στην έγκυρη ανάπτυξη των δυο παραφυάδων Α2 και Α3. Σε αυτές, τα χρονικά περιθώρια είναι οριακά και είναι αδύνατον να καταφέρουν να «μεγαλώσουν αρκετά» μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε απλές κυψέλες, εκτός και αν τους δώσουμε έτοιμες γονιμοποιημένες βασίλισσες.
    Αυτό ακριβώς αναφέρω και στο άρθρο μου , όπου λίγο πριν το τέλος γράφω:

    <>

    Κλείνοντας, θα ήθελα επιγραμματικά να σου πω πως, πέρα από την τεχνική της διατύπωση, η Ολιστική μέθοδος κρύβει και μια φιλοσοφική θέση.
    Αυτή που έχω επανειλημμένα εκφράσει, γράψει και μερικές φορές βροντοφωνάξει!
    Όχι στη ληστρική μελισσοκομία, όχι στην απληστία, ναι στην εγκράτεια, ναι στη σύνεση, ναι στην πειθαρχία!!
    Για να καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ, σε παραπέμπω να διαβάσεις τρία άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν πριν κάμποσες βδομάδες και που δυστυχώς.. διαβάστηκαν ελάχιστα!!!.
    Έχουν τους τίτλους: «Ο ιδανικός μελισσοκόμος», «Το μέλλον της μελισσοκομίας» και «Έλληνες μελισσοκόμοι: Αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης θα πέσουμε σε βράχια» Μπορείς να τΑ αναζητήσεις στις σελίδες αυτού του blog ή στο: http://www.promelis.gr/index.php/component/content/article/2-uncategorised/564-syggrafes

    Τέλος, σχετικά με τις βασίλισσες, όπως διαπίστωσες αφήνουμε τα μελίσσια να τις δημιουργήσουν, αλλά τους βάζουμε κάποιες «προδιαγραφές» βελτίωσης, με το χάλασμα των κελιών στις 3 μέρες!!!
    Παραμένω πάντα στην διάθεσή σου,
    Φιλικά
    Μανόλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νικο με συγχωρεις αλλα δεν ήρθε το κειμενο που έχω στα εισαγωγικά.
    Στο στέλνω πάλι:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο, δεν θέλει να έρθει!!
    Σε παρακαλώ βρες το στο άρθρο μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Δερμάτη το βλέπω,
    θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εμπεριστατωμένη απάντηση.Μπορώ να πω ότι με καλύψατε πλήρως. Άλλωστε, μια και που βρίσκομαι στην αρχή της "μελισσοκομικής μου ζωής" θα είναι φρόνιμο να μάθω μια ορθή "φιλοσοφία μελισσοκομικής ζωής"¨και ορθής πρακτικής θα συμπλήρωνα. Η μέθοδός σας είναι εξαιρετική.Με αυτό τον τρόπο δείχνετε τον σωστό δρόμο για υγιή μελίσσια και παραγωγικά. Τί άλλο να ζητήσει άλλωστε ένας μελισσοκόμος.
    Σας χαιρετώ προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Μανόλη συγχαρητήρια και ευχαριστώ, μόνο αυτό έχω να πώ... Κάπως παρόμοια τα σκέφτομαι τα πράγματα (σε κάποιο φόρουμ έχω γράψει παλιότερα σχετικά) αλλά αυτά που διάβασα εδώ μου πρόσθεσαν πολλά και συνδιαστικά μου δίνουν νέες σκέψεις και λύσεις αλλά και προβληματισμούς για να λύσω δίπλα στο τζάκι τώρα το χειμώνα.

    φιλικά,
    Αντρέας


    ΥΓ: αυτός με τις 8άρες είμαι, θα θυμάστε την συζήτησή μας τις προάλλες, γι αυτό επιμένω γι δ αύτες, σε όλη αυτή την μέθοδο που περιγράψατε (ή σε κάτι παρόμοιο που κάνω εγώ) βοηθάνε σημαντικά, δεν επανέρχομαι στο θέμα 8αρα πάλι βεβάιως, μη σας καταστρέψω μια τόσο ωραία ανάρτηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντρέα σεευχαριστω πολύ καινα εισαι πάντα καλά!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε δερματη σας ευχαριστω που μοιραστηκατε μαζι μας αυτον τον μελισσοκομικο χειρισμο σαν νεος μελισσοκομος θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις
    1)ποια ειναι η συστηματικη τροφοδοσια απο 15 ιανουαριου που κανουμε στα μελισσια..?
    2)πως κοβουμε 5-10 μαρτη την παραφυαδα αναλητικα αν ειναι δυνατων δηλ.. πως τοποθετουμε τις κυψελες διπλα διπλα ??
    μεταφερουμε μακρια την μια κυψελη ?
    τις βαζουμε διπλα διπλα με τισ πορτες ανοικτεσ κλειστες
    3)ποια ειναι η τροφοδοσια εδω στο σημειο μετα το κοψιμο την 3η ημερα ..?
    αν και δεν εχω ενεργειακη βιοκλιματιζομενη κυψελη σκεφτομαι σοβαρα να δοκιμασω τον χειρισμο που προτεινεται .
    Σας ευχαριστω για τον χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την 9 ημέρα,12 από το αρχικό κόψιμο,δεν πρεπει ούτε ο αέρας να την κουνήσει την κυψέλη με τα β.κελιά.η νυμφη πλεκει το κουκουλι της,κυνδινευουμε να μείνουν ορφανά τα μελίσσια μας.αν εφον υπάρχει από ένα β.κελί στο κάθε πλαίσιο.ή μέθοδος θεωριτηκα είναι ωραία,πρακτικά δεν έχει δυνατότητες εφαρμογης.αδυνατηζουν πολύ τα μελίσσια, είναι εβαλωτα στις αλλαγές του καιρού στης ασθενείς στους εχθρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυριε μανωλη περνωντας το μελισσι με την μανα και ανοικτο γονο δεν εχουν βαροα οι εξωτερικες μελισσες πιυ θα μπουν σε αυτο το νεο μελισσι δεν θα εχουν βαρροα .;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!