Widget Recent Post No.

Οι μέλισσες κινδυνεύουν αλλά μην ανησυχείτε για αυτές!



Οι μέλισσες υπάρχουν πάνω στη γη για πάνω από 80 εκατομμύρια χρόνια. Όλο αυτό το απέραντο,
για τα ανθρώπινα μέτρα, χρονικό διάστημα επέδειξαν απαράμιλλη προσαρμοστικότητα Μέσα από κοσμογονικές αλλαγές, κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν, μα και να εξελίξουν το είδος τους με μοναδικό τρόπο – ιδιαίτερα όσον αφορά την οργάνωση της κοινωνίας τους.

 Είδαν τους δεινόσαυρους, και μαζί με αυτούς και ένα σωρό άλλα είδη, να εξαφανίζονται, είδαν παγετώνες να κατακυριεύουν ολόκληρη τη γη, έγιναν μάρτυρες κατακλυσμών, σεισμών και μετατοπίσεων ολάκερων ηπείρων.

Κινδύνευσαν πολλές φορές να εξαφανιστούν και αυτές οι ίδιες, μα η θέλησή τους για ζωή, η μοναδική τους προσαρμοστικότητα και  κυρίως ή κορυφαία αποστολή που τους είχε αναθέσει η μητέρα φύση, δεν τις άφησαν να χαθούν.

Και κάπου πριν από 200 χιλιάδες χρόνια, εμφανίζεται το ανθρώπινο είδος. Στην αρχή τους έκλεβε το μέλι απρογραμμάτιστα - όποτε τύχαινε να τις βρει στο δρόμο του. Στην συνέχεια κατάλαβε πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό για τον ίδιο, αν τις εξημέρωνε.

Το προσπάθησε, τις έκανε κατοικίδια - με την έννοια πως έφερε τα αδέσποτα μελίσσια του δάσους και τα εγκατέστησε κοντά στη κατοικία του. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να τις εξημερώσει και έτσι ήταν «αναγκασμένος» να καταστρέφει τις αποικίες τους για να γευτεί το πολύτιμο προϊόν τους. Περνώντας τα χρόνια κατάλαβε πως ούτε αυτό τον συνέφερε.

 Τότε λοιπόν αποφάσισε, εκτός από σπίτι, να τους δώσει και σύστημα, για μεγαλύτερη παραγωγή μελιού. Κάπου πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι έλληνες – οι δικοί μας πρόγονοι – τους πρόσφεραν κατοικία που ήταν «επιπλωμένη» και μάλιστα με ειδικό εξοπλισμό.  Είχε κινητά πλαίσια!

 Τότε ακριβώς έλαβε χώρα μια ιστορική συμφωνία, μεταξύ μελισσών και ανθρώπων. Ήταν άτυπη συμφωνία, δεν υπογράφτηκαν ούτε συμφωνητικά, ούτε πρωτόκολλα, ούτε έγιναν κάποιες επίσημες τελετές. Παρ όλα αυτά η άτυπη αυτή συμφωνία είχε πολύ μεγάλη βαρύτητα.

Σε γενικές γραμμές, έλεγε πως εμείς οι άνθρωποι θα προσφέραμε στις μέλισσες κάποιες διευκολύνσεις, αν και όταν αυτές τις χρειαζόντουσαν, αλλά με τον όρο να σεβόμαστε πάντα τους δικούς τους αρχέγονους κανόνες, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους και τα κοινωνικά τους πρότυπα.

 Όπως προαναφέραμε, δεν καταφέραμε να τις εξημερώσουμε ποτέ –παρέμειναν πάντα μια άγρια κοινωνία ζώων. Κάποιοι, υποστηρίζουν πως αυτό έγινε γιατί η ζωή της μελισσούλας είναι πολύ σύντομη και δεν προλαβαίνει να εκπαιδευτεί. Κάποιοι άλλοι, υπονοούν πως είναι μια «συνειδητή» της απόφαση, γιατί δεν θέλει να αλλάξει τα πρότυπά της. Όποια και να είναι η αλήθεια, τούτο έχει σημασία: Για να πάρουμε το μέλι της εξακολουθούμε να  διακινδυνεύουμε να μας κεντρίσει, γιατί παραμένει ένα άγριο ζώο!

Και ενώ η μέλισσα παραμένει ένα ζώο απόλυτα ενσωματωμένο και εξαρτώμενο από τη φύση, ο άνθρωπος, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια, βάλθηκε να καταστρέψει ότι φυσικό υπάρχει γύρω του. Με τις δραστηριότητες και τον πολιτισμό του, έγινε αιτία να εξαφανιστούν χιλιάδες είδη φυτών και ζώων και οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον είναι ακόμα πιο ζοφερές.

Παράλληλα, κατάντησε τις μέλισσες να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις δικές του επιλογές και φαίνεται πως είναι έτοιμος να τις οδηγήσει στον αφανισμό. Τους κατέστρεψε το φυσικό τους περιβάλλον, τις δηλητηρίασε με ένα σωρό «παρασκευάσματα», και τις γέμισε με ένα σωρό αρρώστιες, χωρίς να τους δώσει το χρόνο να τις αντιμετωπίσουν όπως αυτές γνωρίζουν – με δικά τους φυσικά μέσα.

Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας πως, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, πως αν δεν ληφθούν άμεσα κάποια δραστικά μέτρα και πως αν δεν αλλάξει η σχέση μέλισσας-ανθρώπου, η πρώτη σε λίγα χρόνια ίσως να εξαφανιστεί.

Κάποιες πολυεθνικές, που κατηγορούνται ότι με τα προϊόντα τους συμβάλουν στην εξαφάνιση των μελισσών, προσπαθούν να μας καθησυχάσουν, ισχυριζόμενες πως είναι έτοιμες να βγάλουν στη αγορά μέλισσες ρομπότ, για να καλύψουν το κενό των φυσικών μελισσών, αν και όταν αυτές εξαφανιστούν, προετοιμάζοντας για κάτι τέτοιο την κοινή γνώμη!

Και το «ρητορικό» ερώτημα που μπαίνει είναι: Αν τελικά ο άνθρωπος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει την αλόγιστη κατασπατάληση των πόρων αυτού του πλανήτη και την εγκληματική του συμπεριφορά απέναντι στη φύση, ποιος θα εξαφανιστεί πρώτος? Ο άνθρωπος ή η μέλισσα?
Σχετικά με αυτό το θέμα ο μέγας Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει :

«Μετά τη μέλισσα ο άνθρωπος έχει μόνο 4 χρόνια ζωής!».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, μια ταπεινή μελισσούλα, αν μπορούσε να μιλήσει, θα μας έκλινε πονηρά το μάτι και θα μας έλεγε:

«Μετά τον άνθρωπο η μέλισσα έχει άπειρους αιώνες ζωής!»

Καλό σας βράδυ και να είστε αισιόδοξοι!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια