Widget Recent Post No.

Βασίλισσα : Πως την βρίσκουμε;



Η αναζήτηση και ο εντοπισμός της βασίλισσας-μάνας ενός μελισσιού, είναι μια διαδικασία που καλούμαστε να κάνουμε αρκετές φορές, ιδιαίτερα αν  εφαρμόζουμε κάποιες μεθόδους που απαιτούν την εύρεση της.

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες του τις πτυχές και να σας αποκαλύψουμε τεχνικές και «κολπάκια» που αν τα εφαρμόσουμε μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη... τουλάχιστον όσον αφορά αυτό πρόβλημα.

Γιατί πράγματι για κάποιον, νέο κυρίως, μελισσοκόμο, η αναζήτηση της βασίλισσας φαίνεται βουνό, παίρνει πολύ χρόνο και μάλιστα, μερικές φορές, δεν έχει αποτελέσματα. Ιδιαίτερα, αν η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει σε κάποιο δυνατό, διώροφο μελίσσι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

Ένας ασφαλής τρόπος να βρίσκουμε αμέσως την βασίλισσα είναι να την σημαδέψουμε. Υπάρχουν στα καταστήματα μελισσοκομικών ειδών ειδικοί μαρκαδόροι με τους οποίους μπορούμε να την χρωματίσουμε πάνω στη ράχη. Κυκλοφορούν σε πέντε διαφορετικά χρώματα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε διαφορετικό έτος.

 Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε, με μια απλή επιθεώρηση, όχι μόνο αν υπάρχει βασίλισσα ή αν αυτή έχει αλλάξει, μέσα σε μια κυψέλη, μα επί πλέον και πόσο χρονών είναι. Όμως και αυτή τη ταχτική να ακολουθήσουμε... πάλι το θέμα που μπαίνει είναι πως την βρίσκουμε για να την σημαδέψουμε?




Με άλλα λόγια ακόμα και αν αποφασίσουμε να μαρκάρουμε τις βασίλισσες του μελισσοκόμου μας, είναι υποχρεωτικό να μάθουμε πρώτα να τις βρίσκουμε!




Ένας απλός τρόπος είναι ο εξής: Ανοίγουμε την κυψέλη αφαιρώντας πρώτα, όπως κάνουμε συνήθως, το δεύτερο πλαίσιο. Αφού το εξετάσουμε προσεκτικά για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει η μάνα πάνω σε αυτό το τοποθετούμε με προσοχή κάπου έξω από την κυψέλη. Στην συνέχεια αφαιρούμε και εξετάζουμε με τον ίδιο τρόπο και το πρώτο πλαίσιο. Έτσι έχουν μείνει μέσα στην κυψέλη οκτώ μόνο πλαίσια για εξέταση. 

Τα χωρίζουμε στη μέση και τοποθετούμε τα τέσσερα από την μια πλευρά της κυψέλης και τα άλλα τέσσερα από την άλλη, δημιουργώντας έτσι μεταξύ τους ένα σχετικά μεγάλο κενό (όσο καταλαμβάνουν τα δυο πλαίσια που έχουμε αφαιρέσει). Το κενό αυτό έχει κόψει το δρόμο διαφυγής της βασίλισσας από την μια ομάδα των πλαισίων στην άλλη.

Με το τρόπο αυτό, έχουμε να αναζητήσουμε τη βασίλισσα σε τέσσερα μόνο πλαίσια – σε πρώτη φάση – με πιθανότητες 50% να τη βρούμε. Αρχίζουμε λοιπόν από την πρώτη ομάδα των τεσσάρων πλαισίων και αφαιρώντας ένα- ένα τα πλαίσια αναζητάμε τη βασίλισσα.

 Η αναζήτηση γίνεται ξεκινώντας από τα εσωτερικά πλαίσια και προχωρώντας στην συνέχεια προς τα ακριανά, γιατί τα πλαίσια αυτά έχουν συνήθως γόνο και κάποιου εκεί κρύβεται, κατά κανόνα η βασίλισσα. Το πλαίσιο που εξετάζουμε κάθε φορά το βάζουμε στη θέση του, χωρίς όμως να το κολλάμε πάνω στα υπόλοιπα τρία, περιορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα η «αναζητούμενη» να μεταπηδήσει πάνω σε αυτό.

 Αν η εξέταση των πρώτων τεσσάρων πλαισίων τελειώσει χωρίς αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε τις ίδιες κινήσεις από την αρχή.

Αν παρ όλα αυτά δεν βρεθεί η μάνα, ξεκινάμε την αναζήτηση αντίστροφα, εξετάζοντας πρώτα την δεύτερη τετράδα πλαισίων, κάνοντας τα ίδια ακριβώς πράγματα. Αν παρ όλα αυτά ούτε τότε καταφέρουμε να την εντοπίσουμε, κλείνουμε την κυψέλη, αφήνουμε το μελίσσι να ηρεμίσει και επανερχόμαστε σε κάμποση ώρα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία.

Μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε, είναι το που και το πως θα ακουμπήσουμε τα δυο πλαίσια που αρχικά θα βγάλουμε από την κυψέλη. Αυτό πρέπει να γίνει με πολύ φροντίδα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η βασίλισσα να βρίσκεται πάνω σε κάποιο από αυτά τα πλαίσια και απλά να μην καταφέρουμε να την εντοπίσουμε. 

Μια καλή λύση είναι να έχουμε μια άδεια κυψέλη, με πόρτα εντελώς κλειστή, δίπλα σε αυτή που κάνουμε την αναζήτηση και να τα βάλουμε εκεί. Αν αυτό είναι αδύνατον, τότε φροντίζουμε να έχουμε τοποθετήσει το καπάκι της κυψέλης που επιθεωρούμε, όρθιο, ακουμπισμένο με μεγάλη κλήση πάνω στο σώμα αυτής και μάλιστα με την μεγάλη της πλευρά να ακουμπά στη γη. 

Η εσοχή του καπακιού που θα πρέπει να έχουμε επίσης φροντίσει να είναι προς τα έξω, αποτελεί μια πρώτης τάξεως «φωλιά» για να τοποθετήσουμε τα δυο πρώτα πλαίσια, και για να ήμαστε απόλυτα βέβαιοι πως αν ή μάνα βρίσκεται πάνω σε κάποιο από αυτά, δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί στο έδαφος- πράγμα έτσι και αλλιώς απίθανο.

Αν η απειρία μας, η ατυχία μας ή το μεγάλο πλήθος του μελισσιού που αναζητάμε τη βασίλισσα, μας εμποδίσουν να την βρούμε, τότε επανερχόμαστε την επόμενη μέρα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. 

Αν αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και επί πλέον βιαζόμαστε, τοποθετούμε ένα άδειο πάτωμα, χωρίς πάτο φυσικά, δίπλα σε αυτή που επιθεωρούμε, και αρχίζουμε να τινάζουμε ένα-ένα τα πλαίσια μέσα στην κυψέλη τους και στην συνέχεια τα τοποθετούμε μέσα στο άδειο πάτωμα. 

Αφού ολοκληρώσουμε με όλα τα πλαίσια, τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα πάνω στη κυψέλη που επιθεωρούμε και που έχει όλο τον πληθυσμό αλλά χωρίς πλαίσια, ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και κλείνουμε το καπάκι για λίγη ώρα. Έχοντας φροντίσει να έχουμε κλείσει τελείως και την πόρτα του, οι μέλισσες μοιραία θα ανέβουν στο πάνω πάτωμα, περνώντας μέσα από το βασιλικό διάφραγμα, αφήνοντας τη βασίλισσα και κάποιους κηφήνες στο κάτω πάτωμα..

 Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να την βρούμε και να την σημαδέψουμε... Κάποιοι συνάδελφοι προτιμούν το ανάποδο. Δηλαδή τινάζουν τις μέλισσες στο άδειο πάτωμα και μετά το βάζουν από πάνω με βασιλικό διάφραγμα. Είναι και αυτό μια λύση αλλά χρειάζεται προσοχή στη μετάγγιση να μην χαθεί η τραυματιστεί η βασίλισσα.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιούν κάποιοι, ιδιαίτερα σε διώροφα μελίσσια, είναι να βάζουν στον πάνω όροφο ένα πλαίσιο που έχει πάνω του κλειστά βασιλικά κελιά. Το πιο πιθανό είναι, η μάνα να πάει εκεί σε λίγο για να τα χαλάσει, οπότε μπορούμε να τη βρούμε. Η μέθοδος αυτή βέβαια προϋποθέτει να υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια πλαίσια από άλλα μελίσσια!!

Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι εντοπισμού της βασίλισσας και αν τους εφαρμόσουμε και παρ όλα αυτά δεν τα καταφέρουμε.. δεν πρέπει να απογοητευτούμε. 

Στα πρώτα μελισσοκομικά μας βήματα, όλοι λίγο-πολύ ταλαιπωρηθήκαμε με αυτή την ιστορία, αλλά τελικά μάθαμε!

Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. περνώντας μέσα από το βασιλικό διάφραγμα, αφήνοντας τη βασίλισσα και κάποιους κηφήνες στο κάτω πάτωμα.
    ΕΡΩΤΗΣΗ ; Βαζουμε αλλο πατωμα πανω απο το βασιλικο διαφραγμα; και αν ναι, με πλαισια η χωρις ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε,
    Σου στέλνω διορθωμένη τη πρόταση...που χάλασε στην μεταφορά.(με κεφαλαία στοιχεία)
    Μπράβο σου πάντως που κατάλαβες την παράληψη και έκανες το ερώτημα.
    Υ.Γ.
    Σε παρακαλώ την επόμενη φορά γράψεμου καιτοόνομά σου. Δεν έχεις λόγους ανωνυμίας!

    "Αφού ολοκληρώσουμε με όλα τα πλαίσια, τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα πάνω στη κυψέλη που επιθεωρούμε και που έχει όλο τον πληθυσμό αλλά χωρίς πλαίσια, ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ και κλείνουμε το καπάκι για λίγη ώρα. Έχοντας φροντίσει να έχουμε κλείσει τελείως και την πόρτα του, οι μέλισσες μοιραία θα ανέβουν στο πάνω πάτωμα, περνώντας μέσα από το βασιλικό διάφραγμα, αφήνοντας τη βασίλισσα και κάποιους κηφήνες στο κάτω πάτωμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι τοσο βασανο με την βασιλισσα??? εφοσον βλεπης γονο ημερας ολα τα αλλα ειναι νομιζω περιτα και κουραζις το μελισσι. Αν τωρα θλεις να κανεις αντικατασταση απλα βαλε μια νεα βασιλισσα μεσα η κανε συνενοση και τελος η αντικαταστασι εχει πετηχη σε ποσοστο 99.9%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!