Σήμερα θα μιλήσουμε για μια μέθοδο ή καλύτερα ας την ονομάσουμε «πρακτική» (αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ακριβείς), που έχει αναλύσει και περιγράψει ένας ακόμα μεγάλος μελισσοκόμος και συγγραφέας της μελισσοκομίας, ο γνωστός Άλεν Κάγια.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται κυρίως από τους Γάλλους μελισσοκόμους και βασίζεται πάνω στην τεκμηριωμένη άποψη, πως ο γόνος που δημιουργείτε λίγο πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της βασικής ανθοφορίας-στόχο, όχι μόνο δεν είναι χρήσιμος για τον μελισσοκόμο, μα απεναντίας αποτελεί μια τροχοπέδη στην προσδοκία που έχει για μεγάλη σοδιά.
Πριν όμως να προχωρήσουμε στην περιγραφή αυτής της πρακτικής, θεωρούμε σκόπιμο να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.
Όπως γνωρίζουμε, την καλοκαιρινή περίοδο, η ζωή της εργάτριας μέλισσας είναι γύρω στις σαράντα μέρες. Από αυτές, τις πρώτες είκοσι ασκεί εσωτερικές εργασίες και τις υπόλοιπες είκοσι γίνεται συλλέκτρια.
Μια τέτοια εργάτρια, αν υποθέσουμε πως θα γεννηθεί από τη Βασίλισσα όταν αρχίζει η ανθοφορία, θα χρειαστεί εικοσιμία μέρες για να εκκολαφθεί συν είκοσι για να γίνει συλλέκτρια, συνολικά σαράντα μια μέρες.
Επομένως είναι προφανές πως, αν η ανθοφορία είναι μικρής έως μέσης διάρκειας, η εργάτρια αυτή δεν θα προλάβει να συνεισφέρει στην συλλογή του μελιού, που είναι το ζητούμενο αυτή την περίοδο.
Παρ όλα αυτά όμως, αυτή η εργάτρια θα έχει διατραφεί και φροντιστεί από άλλες εργάτριες όσο ήταν γόνος, αλλά και σαν εσωτερική θα έχει επίσης καταναλώσει μέλι. Με άλλα λόγια, αυτή η εργάτρια που θα προκύψει από ένα αυγό που γέννησε η μάνα της στην αρχή της ανθοφορίας, θα είναι μόνο καταναλώτρια για έξι ολόκληρες βδομάδες και θα είναι έτοιμη να γίνει συλλέκτρια μόνο την έβδομη και όγδοη βδομάδα της ζωής της.
Αν όμως η ανθοφορία θα έχει περάσει, γιατί είχε διάρκεια 4 ή 5 βδομάδες.. τότε η μελισσούλα μας αυτή θα αποδειχτεί ένα περιττό βάρος για την παραγωγή μας.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που αυτή η πρακτική εφαρμόζεται μόνο σε σύντομες ή μέσης διάρκειας ανθοφορίες –όπως του θυμαριού, για παράδειγμα- και μάλιστα μερικές μέρες πριν την έναρξη αυτού.
Επειδή λοιπόν πρόκειται για μια πρακτική που σκοπό έχει να περιορίσει το γόνο λίγο πριν να αρχίσει η ανθοφορία-στόχος, ο Κάγιας τη ονόμασε «μπλοκάρισμα του γόνου».
Τώρα γίνεται φανερό γιατί θεωρούμε πιο σωστό να την αποκαλούμε πρακτική και όχι μέθοδο, αφού και ο Ντεμαρί και άλλοι μεγάλοι μελισσοκόμοι την έχουν εφαρμόσει, με τον ένα η τον άλλο τρόπο στις δικές τους μεθόδους.
Ας μπούμε τώρα στην περιγραφή αυτής της πρακτικής.
Κατά τη διάρκεια της άνοιξης φροντίζουμε να αναπτύξουμε ένα μελίσσι μας έτσι ώστε αυτό να έχει ζητήσει δεύτερο όροφο και να έχει δυναμώσει πολύ, μέχρι τα τέλη του Μάη. (σχήμα1)
Μια βδομάδα πριν την έναρξη της κυρίας ανθοφορίας-στόχο, βρίσκουμε τη μάνα αυτού του διώροφου μελισσιού μας και την βάζουμε στο κάτω πάτωμα με το πλαίσιο το γόνο και τις μέλισσες που αυτό έχει πάνω του. Δίπλα του βάζουμε ακόμα ένα πλαίσιο με γόνο και όλες του τις μέλισσες και οι υπόλοιπες οκτώ θέσεις συμπληρώνονται με άκτιστες κηρήθρες.
Τινάζουμε όλες τις μέλισσες του μελισσιού στο κάτω πάτωμα,- για να αποφύγουμε κάθε τάση σμηνουργίας- βάζουμε βασιλικό διάφραγμα και τοποθετούμε στον πάνω όροφο τα οκτώ πλαίσια που πήραμε από τον κάτω, χωρίς φυσικά τις μέλισσες, αφού τις έχουμε τινάξει, όπως είπαμε. Πάνω από αυτό βάζουμε ένα ακόμα πάτωμα-αποθήκη με κτισμένες φυσικά κηρήθρες και ελπίζουμε στα καλύτερα... (σχήμα 2)
Στα καλύτερα, τα οποία έρχονται ακόμα και σε μέτριες ανθοφορίες μικρής διάρκειας, λόγω της μεγάλης δύναμης του μελισσιού και της απουσίας του γόνου.
Αυτή λοιπόν είναι η πρακτική μπλοκαρίσματος του γόνο, η οποία είτε εφαρμοστεί αυτούσια, όπως περιγράφεται πιο πάνω, είτε εφαρμοστεί σαν μέρος κάποιας άλλης μεθόδου, αποτελεί κατά τη γνώμη μας, έναν μεγάλο συν στο τελικό μας αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από μια καλή σοδιά!
Καλό σας βράδυ!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"
Ορεινή Μέλισσα
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"
Ορεινή Μέλισσα
9 Σχόλια
Αυτό το χρονικό διάστημα η ανάρτηση είναι άκαιρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρος ότι δεν το έχεις εφαρμόσει.
Γιατί δημοσιεύεται κάτι που δεν ξέρετε πως πρέπει να γίνει σωστά ;
Αγαπητέ φίλε halastanis,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εννοείς αυτό το χρονικό διάστημα η ανάρτηση είναι άκυρη? Ποιος σου είπε ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που παρουσιάζουμε πάνε ανάλογα με την εποχή. Εμείς ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο, μα και ποτέ δεν υποστηρίξαμε πως έχουμε εφαρμόσει κάθε μέθοδο που παρουσιάζουμε. Αντίθετα έχουμε κάνει ξεκάθαρο, πολλές φορές μάλιστα, και μέσα στα άρθρα μας, αλλά και σε σχόλια μας, πως εκείνο που κάνουμε, είναι να παρουσιάζουμε μεθόδους και τεχνικές όπως τις εφάρμοσαν οι εμπνευστές τους, με τρόπο απλό και κατανοητό, αποφεύγοντας τα σχόλια και κριτικές! Αυτό το αφήνουμε να το κάνουν οι αναγνώστες...
Πάντως, για την ιστορία φίλε μου, θα σε πληροφορήσω πως στην μέθοδο που εφαρμόζω και που την έχω θεμελιώσει εγώ ο ίδιος, το μερικό μπλοκάρισμα του γόνου αποτελεί έναν από τους βασικούς της χειρισμούς! Η μέθοδός μας ονομάζεται «ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΡΜΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ» και, για του λόγου το αληθές, δεν έχεις παρά να την διαβάσεις, όπως την παρουσιάζουμε αυτούσια στο site μας: http://www.promelis.gr/index.php/component/content/article/73-mainarticles/535-oaf
Φιλικά
Μανόλης Δερμάτης
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆποψή μου είναι ότι τώρα καλό είναι να βλέπουμε αναρτήσεις με το ξεχειμώνιασμα μελισσιών - επιλογή μελισσοκομείου - μελισσοκομικές εργασίες - δενδροφυτεύσεις κ.λ.π. και όχι πως θα πάρουμε μέλι το επόμενο Μάιο και μετά.
Όσον αφορά τη τεχνική όπως την αναφέρεις - για μένα αποτυχία - γιατί εάν έχεις πάει στα θυμάρια θα ξέρεις βέβαια ότι η βασίλισσα γεννάει πολύ και αφού τις αφήνεις χώρο δηλ. φύλλα τότε το μελίσσι θα κτίσει τα φύλλα και θα γεννάει η βασίλισσα σε ποιό πολλά τελάρα και όλα αυτά με θυμαρίσιο μέλι. Δηλαδή θέλει μέλι για να κτίσει τα φύλλα και ένα τελάρο μέλι θυμαρίσιο για κάθε ένα τελάρο γόννο. Τώρα άμα πω για το τάισμα που κάνουν οι μελισσοκόμοι στο θυμάρι θα είμαι κακός.
Αυτή η τεχνική όπως την γράφεις δεν εφαρμόζετε σε ανθοφορίες εκτός και άμα θες έτσι να κτίσεις φύλλα. Πρέπει να την τροποποιήσεις για να πάρεις μέλι ειδικά στο θυμάρι. Ίσως στον έλατο να πάρεις παραπάνω μέλι όταν όμως δεν βρίσκουν γύρη τα μελίισια και έτσι δεν θα χτίζουν τα φύλλα.
Θα ακολουθήσουν σύντομα και αυτές οι αναρτήσεις φίλε μου , σε ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλικά Χάρης
Αν κοψουμε παραφυαδα με την βασιλισσα και παρουμε ολα ταπλαισια με γονο χωρις μελισσες επανω,ετσι ωστε να μην καταναλωσουν το μελι, και συμπληρωσουμε με χτισμενα πλαισια, και αφεισουμε ετσι το μελισσι δυνατο, μεχρι να βγαλει καινοργια βασσιλισα θα περασουν 20 μερες, ετσι θ εχουμε φτιαξει και μια δυνατη παραφυαδα με την παλια την βασιλισσα,που θα δυναμωσει αμεσως με τοσο γονο που θα εχει, και δεν θα εχουμε και γονο στο διπλο δυνατο μελισσι μας.....δεν το εχω κανει ακομα.....αλλα σκεφτομαι να το κανω φετος........τι γνωμη εχετε? ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Παναγιώτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΉ εγώ δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου ή εσύ δεν την διατυπώνεις σωστά.
1)Πως θα κάνει δική του βασίλισσα το μελίσσι χωρίς γόνο?
2) Το μελίσσι αυτό θα ξεμείνει από πληθυσμό πολύ γρήγορα.
3) Η μάνα (παραφυάδα) μόνη της χωρίς πληθυσμό και με τόσο γόνο πως θα καταφέρει να τα φέρει βόλτα.
Σε παρακαλώ γράψε μου πως τα βλέπεις όλα αυτά?
Θα μπορούσατε να φτιάξετε να φαίνονται οι φωτογραφίες; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα, ωραιο το αρθρο αλλα εγω θελω αυτην την ωρα ακριβως το αντιθετο. Ειμαι στις πορτοκαλιες(Αργολιδα), εχω μελισσια με 6 πλαισια γονο και τα αλλα 4 (2 αριστερα του γονου και 2 δεξια του γονου) ειναι μπλοκαρισμενα με μελι και γυρες. Εγω θελω να γενναει η βασιλισσα, να γινουν οι γονοι 8 και να ανεβασω πατωμα. Τι κανω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια σας, διάβασα το άρθρο αλλά δε κατάλαβα κάποια πράγματα, ελπίζω να μπορείτε να βοηθήσετε:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Αν πάρουμε τα 8 πλαίσια από το 'Α' και τα βαλουμε στο 'Β', αυτά που ήταν ήδη στο 'Β' τι θα τα κάνουμε;
2) Στο 'Α' άμα το γεμίσουμε με άχτιστες κηρήθρες, δε κινδυνεύουν να λιώσουν οι κηρήθρες από τη ζέστη πριν προλάβουν να τις χτίσουν οι μέλισσες; Και 1 βδομάδα πριν την ανθοφορία στόχο, θα έχουν προλάβει να τις χτίσουν ή θα καταναλώνουν το μέλι για να τις χτίσουν;
Ευχαρισ΄τω εκ των προτέρων!
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!