Widget Recent Post No.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να βάλουμε το πάτωμα την Άνοιξη στα μελίσσια

 


Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ
Καλημέρα. Στις αρχές της Άνοιξης ο καιρός είναι ακόμα αρκετά κρύος στην Κεντρική Ελλάδα.
Είναι η εποχή όμως, που πρέπει να προσθέσουμε πάτωμα για να αποφύγουμε σνηνουργίες και άλλα προβλήματα. (Τα πρώτα πατώματα μπαίνουν τον Μάρτιο)

ΤΟ ΘΕΜΑ :
Έχω κυψέλες με αποσπόμενη βάση και θέλω να προσθέσω κατευθείαν όλο το πάτωμα με έτοιμα κτισμένα πλαίσια


Η ΕΡΩΤΗΣΗ :
Πού είναι καλύτερα να τοποθετήσω το νέο πάτωμα; Συνήθως όλοι το βάζουν πάνω. - Όμως, σκέφτομαι να το βάλω κάτω στην θέση της Γονοφωλιάς και να βάλω την Γονοφωλιά με όλο το Μελίσσι στο πάνω πάτωμα .
Θα δώσω και πορτάκι ανάμεσα στα δύο πατώματα.
Αυτή την σκέψη κάνω για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι γιατί διαπίστωσα το Φθινόπωρο και ο καιρός άρχισε να κρυώνει, ότι ένα Μελισσάκι που είχε 2 πατώματα, όταν ο πληθυσμός του έπεσε μετέφερε όλες τις προμήθειες πάνω μαζί με όλη την δύναμη του Μελισσιού. Μάλλον γιατί ήταν πιό Ζεστά.
Ο άλλος λόγος είναι γιατί η Βασίλισσα αρέσκεται να γεννά στο πάνω πάτωμα, μάλλον για τον ίδιο λόγο. Σκέφτομαι λοιπόν να βάλω το νέο πάτωμα κάτω και μόλις η Βασίλισσα κάνει πολύ Γόνο πάνω , να τα αλλάξω θέση τα πατώματα. Θέλω την γνώμη σας , Περιμένω απάντηση, με εκτίμηση Θανάσης


Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Είμαι εντελώς αντίθετος σε αυτό το χειρισμό. Γενικά απο την εμπειρία μου, έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους για προσθήκη πατώματος και ο πιο αποτελεσματικός είναι με διαφορά ο γνωστός τρόπος δηλαδή προσθήκη πατώματος επάνω, ανεβάζοντας 1-2 γόνους. Η προσθήκη πατώματος δεν έχει καλή απόδοση αν γίνετε στο κάτω μέρος (της γονοφωλιάς). Ο λόγος είναι απλός. Το μελίσσι απο την φύση του αναπτύσσετε προς τα πάνω. Πάνω προτιμά να γεννά η βασίλισσα, πάνω μαζεύει τα μέλια, πάνω γίνονται όλα. Παίζει σημαντικό ρόλο ο ήλιος που χτυπά το καπάκι, αλλά το βασικό είναι ότι είναι χαραγμένο στο ένστικτο του μελισσιού. Αν λοιπόν προσθέσουμε το πάτωμα κάτω, το μελίσσι πάει κατευθείαν επάνω, άρα δεν έχει ανάγκη να πάει πάνω.

Εγώ προσωπικά για νωρίς την Άνοιξη έχω αναπτύξει διάφορους τρόπους για να ανεβάζω πάτωμα στο μελίσσι με το πιο αποδοτικό τρόπο. Πχ έχουμε ένα 9άρι μελίσσι μπορούμε πχ να ανεβάσουμε 1 πλαίσιο με κλειστό γόνο επάνω για αρχή, και μετά απο μια εβδομάδα άλλον ένα γόνο, και μετά απο 3-4 μέρες άλλον ένα γόνο. Αυτό το σταδιακό γίνετε πολλές φορές στα "πρώιμα" μελίσσια, γιατί δεν μπορούμε να σπάσουμε απότομα τη γονοφωλιά. Τα πρώτα πατώματα μπαίνουν μέσα στον Μάρτιο, στα τέλη κυρίως, όμως τα περισσότερα μελίσσια παίρνουν πάτωμα τον Απρίλιο κατα κύριο λόγο.

Το πρόγραμμα ενός μελισσοκόμου έχει ως εξής...
Τον φλεβάρη γίνονται οι πρώτες τροφοδοσίες με βανίλια και σιρόπι, τον Μάρτη αρχίζουν οι επεμβάσεις με προσθήκη πλαισίων και ταίσμα ταυτόχρονα, τον Απρίλη συνεχίζουμε αυτές τις εργασίες, και στα πατωμένα μας μελίσσια μπορούμε να κάνουμε και αντιστροφή πατώματος. Η αντιστροφή βέβαια γίνεται κυρίως στα τέλη του Απριλίου, και είναι ένας φοβερός χειρισμός ανάπτυξης, ειδικά σε όσους μελισσοκόμους έχουν αποσπόμενο πάτο.

Συμπέρασμα
Ο τρόπος που αναφέρεις πιο πάνω, δηλαδή προσθήκη ολόκληρου πατώματος κατευθείαν στο μελίσσι, και στη γονοφωλιά, δεν έχει καλή απόδοση. Το μελίσσι μπορεί αν αργήσει πολύ να "καταπιαστεί" και στα δύο πατώματα. Εμείς την Άνοιξη ζορίζουμε τη βασίλισσα να γεννήσει στο μέγιστο, γι αυτό διευρύνουμε συνεχώς τη γονοφωλιά. Αυτό δε το πετυχαίνουμε τόσο καλά με το τρόπο που αναφέρεις. Στην Ορεινή Μέλισσα θα παρουσιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλους αυτούς τους χειρισμούς, για το πως θα φτιάξουμε αποδοτικά διόροφα τριόροφα μελίσσια, και γρήγορα.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ο λαος μας λεει καθε πραγμα στον καιρο του και ο κολιος τον Αυγουστο.
    Έξω έχουμε χιονια θερμοκρασιες πολυ αρνητικες και εσυ μας μιλας για πατωματα έτσι για να γραφεις κατι.. Όταν ερθει η ωρα των πατωματων ανεβασε την αναρτηση. Τωρα γραψε κατι για τις παφωνιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γράφετε: "Το μελίσσι απο την φύση του αναπτύσσετε προς τα πάνω."
    Πιστεύω ότι το μελίσσι αναπτύσσετε από πάνω προς τα κάτω.
    και καλύτερη μέθοδο ανάπτυξης ειδικά σε περιοχές με ψύχος είναι η κολώνα

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!