Widget Recent Post No.

Περισσότερα κέρδη από τα μελισσια μου

 


Φτάνει η περίοδος που ο μελισσοκόμος αρχίζει να οργανώνει τα σχέδια του. Πρίν έρθει η Άνοιξη!!! Τα σχέδια που σκέφτεται ένας μελισσοκόμος είναι: Αν θα επικεντρωθεί στη παραγωγή μελιού, στην αύξηση των μελισσιών, στη πώληση παραφυάδων βασιλισσών, τι νομές θα πάει κλπ. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου είχε πεί: "Το να στοχεύει ένας μελισσοκόμος μόνο στη παραγωγή μελιού, δεν έχει σίγουρια. Ο καιρός δεν δαμάζεται. Ενώ με τις παραφυάδες, ο μελισσοκόμος έχει σίγουρο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως καιρού". Απο όταν ξεκίνησα τη μελισσοκομία, πάντα είχα σαν στόχο να βγάλω περισσότερο μέλι. Μέχρι που διαπίστωσα, ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος, και φυσικά έχει και πολλά έξοδα (ταξίδια, επιθεωρήσεις σε μακρινή απόσταση, βενζίνες κλπ).



Πλέον ο Νέος μου στόχος είναι να φτιάξω όσες περισσότερες παραφυάδες μπορώ, εφόσον επιφέρουν ένα πολύ καλό κέρδος. Και όταν κάνεις εξαιρετική δουλειά, και βλέπεις στα μάτια όλων αυτών που θα πάρουν τα δικά σου μελισσάκια τη χαρά και την ευτυχία, να λάμπει μέσα τους, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα.

Τα κέρδη βάζοντας τα στο χαρτί...
Άπο ένα 20αρι μελίσσι, όσο καλούς χειρισμούς για να κάνεις, μπορείς να πάρεις 10 κιλά περίπου σε μια μέτρια νομή. Δηλαδή 100 ευρώ αν υποθέσουμε ότι το δώσει κάποιος με 10ευρώ το κιλό. Αντίθετα σε παραφυάδες μπορεί να το κόψει άνετα σε 4 κομμάτια, και αυτές οι παραφυάδες να δώσουν 200 ευρώ αν υποθέσουμε ότι πωληθεί με 10 ευρώ το πλαίσιο. Κάποιος θα πεί, μα με το μέλι, μετά θα πάμε και σε άλλη νομή, και μπορούμε να βγάλουμε ακόμα περισσότερο. Το ίδιο όμως ισχύει και με τις παραφυάδες, εφόσον όποια νομή ανθοφορία δίνει μέλι, φτιάχνει και μελίσσια. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το πεύκο.

Το δύσκολο με τις παραφυάδες είναι να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει το πελατολόγιο του. Για το μέλι ένας επαγγελματίας, ξέρει τα σίγουρα: Θα σπρώξω στη λιανική όσο περισσότοερο μπορώ, και το υπόλοιπο με 4 ευρώ στη χονδρική. Δηλαδή το προιόν υποβαθμίζεται αρκετά. Και στη τελική αυτός που θα βγάλει το κέρδος, θα είναι η εταιρία που θα το αγοράσει σε τιμές χονδρικής.

Όπως καταλαβαίνετε, ο στόχος μου φέτος θα είναι για αύξηση μελισσιών και πώληση παραφυάδων, και είναι η προσωπική ταπεινή μου γνώμη. 

Πρίν κάποιες εβδομάδες έκανα την κύρια θεραπεία για βαρρόα, και τώρα ετοιμάζω να κάνω και μια δεύτερη, και ταυτόχρονα να δώσω γυρεόπιτα για να αρχίσουν καλούς γόνους τα μελίσσια. Σιρόπι θα δωθεί στα μελίσσια απο 10 φλεβάρη και μετά, όπως κάθε χρόνο. Τελικός στόχος να εκμεταλλευτούμε τη γέννα της βασίλισσας στο έπακρο.

Τα μελισσάκια μας ξεχειμωνιάζουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φέτος. Δείτε μια ωραία φωτογραφία που έβγαλα στο σουρούπωμα. Οι μέλσσες τωρα δε πολυ πετάνε, όμως μέσα "βράζουν" ετοιμάζοντας δυναμικά για την Άνοιξη... 




Βασικό μυστικό ή υπαρξη ανθοφορίας, στο τέλος του χειμώνα, έστω και με μικρά λουλουδάκια. Η ύπαρξη γυρης κανει θαυματα στους πρώιμους ανοιξιάτικους γόνους...



Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα αδύνατο μελισσάκι που κρατάει γόνο, ακόμα και στη καρδιά του χειμώνα. Πάντα στόχος είναι τα σφιγμένα καλοταισμένα μελίσσια, και τότε το ξεχειμώνιασμα έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η γυρη από πικραλίδα δεν έχει καθόλου πρωτεϊνη κρίμα για τις αναρτήσεις σού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!