Widget Recent Post No.

Ανοιχτός αεριζόμενος πάτος για το Χειμώνα: Συμβουλές και εμπειρίες!

 


Πολλοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι ο αεριζόμενος πάτος κρυώνει το μελίσσι και ότι δεν είναι καλός για το χειμώνα. Στην ιδέα και μόνο ότι το σμήνος παίρνει από παντού αέρα στο κάτω μέρος φέρνει στο μυαλό κάποιου όλο το κρύο που εισχωρεί και ότι οι μέλισσες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν η να εκθρέψουν το γόνο. Προσωπικά έχω αρκετά χρόνια αεριζόμενους πάτους και θέλω για άλλη μια φορά να σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου αλλά και όλα όσα έχω διαπιστώσει αυτό το διάστημα.

Στα μελίσσια μου έχω δοκιμάσει αεριζόμενους πάτους πλαστικούς της ANEL, αλλά και ξύλινους απο διάφορους κατασκευαστές. Μπορώ να πω με σιγουριά οτι από θέμα κατασκευής και χειρισμών είναι άψογοι αρκεί στους ξύλινους να προσέξουμε το κατασκευαστή και να μην είναι από κόντρα πλακέ η κάποιο άλλο κακό υλικό που δεν αντέχει στο χρόνο. Όλοι οι αεριζόμενοι πάτοι από κόντρα πλακέ σκέβρωσαν και αν τους βλέπατε θα λέγατε ότι πέρασαν πολλά χρόνια και κατάντησαν έτσι.

Ο αεριζόμενος πάτος σε συνδιασμό με την επιλογή του ότι είναι αποσπόμενος προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από χειρισμούς όπως η αντιστροφή πατωμάτων μέσα στην Άνοιξη. Εκείνη τη περίοδο που η βασίλισσα γεννά πολύ, μπορούμε να αντιστρέψουμε τα πατώματα και η βασίλισσα μιας και έχει τη συνήθεια να γεννά μόνο επάνω, θα πιάσει και το κάτω πάτωμα που με την αντιστροφή ήρθε επάνω.




Το κρύο. Έχω ακούσει απο πολλούς μελισσοκόμους να λένε οτι ο αεριζόμενος πάτος, δεν κάνει για τα μελίσσια και οτι κρυώνουν. Φυσικά δε μπορούμε να διαψεύσουμε κανένα μελισσοκόμο, είτε αυτός είναι άπειρος με 10 μελίσσια είτε επαγγελματίας με 1000. Ο αεριζόμενος πάτος ίσως δε δουλεύει το ίδιο καλά σε όλες τις περιοχές και γι αυτό μερικοί μελισσοκόμοι είναι αρνητικοί. Πχ αν κάποιος βρίσκεται βόρεια και έχει πολύ κρύο, να μην είναι τόσο καλός ο αεριζόμενος πάτος. Αντιθέτως κάποιος που είναι νότια και τα μελίσσια κρατάνε γόνο όλο το χρόνο ο αεριζόμενος πάτος να δουλεύει πολύ καλά.

Μελισσοκόμοι που έχω μιλήσει και βρίσκονται σε βόρειες περιοχές χρησιμοποιούσαν με μεγάλη επιτυχία αεριζόμενους πάτους. Όμως δεν είναι οι μεγάλοι μελισσοκόμοι που έχουν βαρύτητα στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Σε πρόσφατο σεμινάριο που παρακολούθησα οι ερευνητές υποστήριζαν με μεγάλο μένος τη χρήση μόνο αεριζόμενων πάτων διότι προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο σε χειρισμούς όσο και λειτουργικά θέματα όπως γόνος και ανάπτυξη ασθενειών.

Ο πάτος από τις κανονικές κυψέλες πρέπει να καθαρίζεται κάθε χρόνο και ότι τρίμματα υπάρχουν να τα παίρνουμε με ένα σκουπάκι να τα πετάμε έξω. Οι ερευνητές ήταν πολλοί αυστηροί όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα διότι όλες οι βρωμιές υπολείμματα κεριών ασθένειες συσσορεύονται στο πάτο της κυψέλης. Και ο μελισσοκόμος φυσικά πρέπει να παίρνει μέτρα γι αυτό. Ο αεριζόμενος πάτος λοιπόν είναι η ιδανική λύση.



Ο αεριζόμενος πάτος  επιτρέπει σε όλα αυτά τα σκουπίδια να πέφτουν κάτω στο χώμα και όχι να μένουν εντός της κυψέλης. Όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα δεν είναι αυτό. Ο αεριζόμενος πάτος κάνει μια ελαφρά καταπολέμηση βαρρόα της τάξης 5-10%. Αυτό γίνεται διότι οι μέλισσες προσπαθούν να πετάξουν τα βαρρόα απο το σώμα τους και όσα πέφτουν κάτω περνάνε απο τη σίτα και δε μπορούν να επιστρέψουν πίσω στη κυψέλη. Επίσης ο αεριζόμενος πάτος βολεύει πάρα πολύ σε διάφορες θεραπείες όπως πχ ξελάφρωμα με άχνη ζάχαρη, για σημαντική καταπολέμηση βαρρόα.

Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση, μέσα απο την εμπειρία μου τόσο σε πλαστικούς όσο και σε ξύλινους πάτους είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και δεν έχω εντοπίσει κανένα αρνητικό. Προσωπικά θεωρώ οτι είναι η επανάσταση στη μελισσοκομία και ειδικά σε νότιες περιοχές όπως το Αγρίνιο που βρίσκομαι εγώ. Ένα αρνητικό μερικές φορές είναι οτι μπορεί να περάσει κανένα χορταράκι μέσα, αλλά οι μέλισσες αν έχουν καλό πλυθησμό το αντιμετωπίζουν άμεσα. Δείτε φωτό...



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σε όλους,
    Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αεριζόμενοι πάτοι δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στα μελίσσια, κάθε άλλο.
    Βρίσκομαι στη Γαλλία και είμαι επαγγελματίας μελισσοκόμος. Δουλεύω με αεριζόμενους πάτους εδώ και 25 χρόνια, ακόμα και τα μικρά μελίσσια ξεχειμωνιάζουν χώρις πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι σε μας τους χρισημοποιούν.
    Αυτά ήθελα να αναφέρω από την ταπεινή μου εμπειρία.
    Φιλικά
    Ερικ
    Φιλικά
    Ερικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!