Widget Recent Post No.

Κηρόπανο η πλαστικός τροφοδότης; Αποθήκευση με μέλια κουμαριάς και αεριζόμενος πάτος το Χειμώνα...

 


Μελισσοκόμος ρωτάει...
Σε κυψέλες με ανοικτό πάτο είναι λάθος να αφήσουμε πλαστικό τροφοδότη με οπές εξαερισμού, αντί για κηρόπανο;
Απάντηση...
Ξέρω μελισσοκόμους για Νότια Ελλάδα που ξεχειμωνιάζουν έτσι. Απο προσωπική πείρα, τα μελίσσια που έχουν το κηρόπανο τους επάνω, πήγαν καλύτερα. Οπότε προτείνω ξεχειμώνιασμα με τον γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο.


Κάτω από ποια θερμοκρασία θα χρειαστεί να κλείσω (αν χρειάζεται) τους ανοικτούς πάτους;
Απάντηση...
Είμαι απο τη Κεντρική Ελλάδα. Τους πάτους δεν τους κλείνω ποτέ και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα μελίσσια τα πηγαίνουν το ίδιο καλά με τις ξύλινες που έχουν κλειστό πάτο. Αυτό που θέλω να σου πώ είναι, ότι μπορείς να τις έχεις με ανοιχτό πάτο όλο το χρόνο. Γενικά όσες έχουν ανοιχτό πάτο μπορούμε να τις προσέξουμε να είναι καλά μονωμένες δεξιά αριστερά και απο πάνω.



Ερώτηση για το μέλι κουμαριάς.
Τα μελίσσια μου έχουν μαζέψει αρκετό μέλι από κουμαριά (βρίσκομαι στη Πελοπόνησσο). 8αρι έχει 5 πλαίσια μέλι. Χρειάζεται να τους βάλω τροφή ή να τα παρακολουθώ και όταν φτάσει η τροφή στο 30% να τους βάλω ζυμάρια, ώστε να καταναλωθεί το μέλι της κουμαριάς γιατί έχω τοποθετήσει ταινίες για βαρρόα με χημικό σκεύασμα.
Απάντηση...
Απο προσωπική πείρα, θα έπαιρνα όλα τα περιττά πλαίσια με το μέλι, και θα έσφιγγα ακαριαία το μελίσσι ωστε να πατά καλά ο πλυθησμός. Τα πλαίσια με το μέλι, εφόσον έκανες θεραπεία, τα βάζεις στην αποθήκη, χωρίς ψυγείο, και τα επιστρέφεις στα μελίσσια νωρίς την Άνοιξη. Τότε θα μπορείς ξύνοντας λίγο τη σφράγιση, να κάνεις την καλύτερη διέγερση στα χρονικά. Τα πλαίσια με το μέλι, φέρνουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη...

Σχόλιο πάνω στις ερωτήσεις του μελισσοκόμου
Το κουμαρο αν δεν σφραγιστη και κλειστουν μέσα τα Μελίσσια από κακοκαιρία τα Μελίσσια παθαίνουν ζημιά. οπότε πάρε τα ασφραγιστα και άσε τα σφραγισμενα πλαίσια με μέλι βαλτους ζυμαρια. Τα πλαίσια που θα τους πάρεις αποθηκευσετα θα δωστα στα αδύναμα την άνοιξη εφόσον είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση λόγω θεραπείας.
Τους πατους αστους απως ειναι δεν έχουν πρόβλημα.

Άλλος μελισσοκόμος γράφει...
Φιλε βγαλε τους τροφοδοτες και βαλε κιροπανα και το ζαχαροζυμαρο να παταει στα πλαισια πανω κυριος εκει που ειναι η σφαιρα γιατι αμα κανει ενα αποτομο κριο μπορει να χασεισ μελισια ετσι. Την εχω πατήσει χειμώνα με τροφοδοτες έχοντας τα μελίσσια τροφή αλλα καιζαχαροζύμαρο  μέσα στον τροφοδότη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια