Widget Recent Post No.

Ένας ευφυέστατος τρόπος να πολεμούμε τη βαρρόα με το καπνηστήρι

 


Καμία τέτοια μέθοδος δε μπορεί να θεραπεύσει τα μελίσσια, και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να φιλτράρουν τα όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο! Χρησιμοποιώντας βότανα στο καπνηστήρι, μπορούμε να ξελαφρώσουμε σε ένα μικρό βαθμό, και σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύονται τα μελίσσια

Ένας ευφυέστατος τρόπος να πολεμούμε τη βαρρόα με το καπνηστήρι
Η βαρρόα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του μελισσοκόμου. Δεν υπάρχει μελίσσι που να μην χάνει πλυθησμό λόγω της βαρρόα, και το πρόβλημα που απασχολεί όλους τους μελισσοκόμους μικρούς και μεγάλους είναι ένα "Πως θα γίνει μια καταπολέμηση για να καθαρίσουν τελείως τα μελίσσια". Δυστυχώς συνάδελφοι δεν υπάρχει ένας τέτοιος τρόπος, εμείς οι μελισσοκόμοι πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και να μην επαναπαύομαστε ποτέ. Ακόμη και μια καλή θεραπεία να εφαρμόσουμε πρέπει να έχουμε το νού μας σε περίπτωση που μας κολλήσει ο διπλανός. Μην ξεχνάμε η βαρρόα μεταδίδεται εύκολα, όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες.


Αυτό που με ρωτάνε πολλοί μελισσοκόμοι είναι "υπάρχει κανένα κόλπο, να βάζουμε κάτι μέσα στο καπνηστήρι και να πολεμούμε τη βαρρόα έστω και σε μικρό βαθμό; Γιατί κάθε φορά που καπνίζουμε αν πέφτουν μερικά βαρρόα στην τελική η αποτελεσματικότητα ίσως είναι μεγάλη". Η αλήθεια είναι πως υπάρχει! Καπνίζοντας να ξέρετε δεν σκοτώνουμε τα βαρρόα αλλά τα ζαλίζουμε! Πολύ λίγα πέφτουν νεκρά. Υπάρχουν φυτά που έχουν ακαρεοκτόνο δράση και μόλις καίγονται παράγουν καπνούς που μπορούν να σκοτώσουν τα βαρρόα. Ωστόσο η εμπειρία μας λέει, ότι αν καπνίσουμε και βάλουμε μια κόλλα χαρτί κάτω, θα πέσουν αρκετά βαρρόα, αλλά τα περισσότερα θα είναι ζωντανά, δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να σκαρφαλώσουν και να πάνε πάλι στις μέλισσες.

Αυτό ανατρέπεται στις κυψέλες με ανοιχτό πάτο. Εκεί όσα βαρρόα πέσουν, θα πάνε στο χώμα, και απο το χώμα δεν υπάρχει επιστροφή. Ξέρετε απο τη στιγμή που θα πέσουν κάτω βρίσκονται εντελώς απροστάτευτα δίχως την φρούρηση των μελισσών η οποία τα προστατεύει απο τα πάντα μυρμήγκια κλπ. Συνεπώς αν έχουμε κυψέλες με αεριζόμενο πάτο μπορούμε να εφαρμόζουμε καπνίσματα κατά της βαρρόα και να ελαφρύνουμε τις κυψέλες μας μέχρι να γίνει η οριστική θεραπεία. Στις κυψέλες με κλειστό πάτο τα πράγματα δύσκολεύουν πάρα πολύ. Μπορούμε μόνο να βάλουμε μια κόλλα χαρτί την οποία 10 λεπτά μετά απο ένα καλό κάπνισμα την τινάχουμε μακριά με όσα βαρρόα έπεσαν.

Το ερώτημα παραμένει όμως, τι καύσημο να βάλω μέσα στο καπνηστήρι για να υπάρχει μεγάλο αποτέλεσμα στη βαρρόα; Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση τα φύλλα καρυδιάς είναι πολύ αποτελεσματικά για αυτό το σκοπό. Όπως επίσης και τα φύλα απο απο τις ακονιζιές, αλλά και τον ευκάλυπτο. Με ποιό τρόπο λοιπόν μπορούμε να το εφαρμόσουμε;

Εφαρμογή θεραπείας
Τα χλωρά χόρτα, είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, και αυτά είναι που έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στη βαρρόα. Πχ τα φύλα ευκαλύπτου ακονιζιάς να μπούν χλωρά κατευθείαν μόλις τα κόψουμε και όχι ξερά. Ο τρόπος γίνεται ως εξής. Ανάβουμε το καπνηστήρι με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή ξερές πευκοβελόνες, και στο επάνω μέρος απο τη μέση και πάνω βάζουμε τα υλικά με τις αντιβαρρόα ιδιότητες, εντελώς χλωρά όπως τα κόψαμε. Φυσάμε να αρπάξει καλά το καπνηστήρι και να ζεσταθούν τα χλωρά, και στη συνέχεια ο καπνός γίνεται αποτελεσματικός. Για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα μπορούμε αντί για ξερές πευκοβελόνες να βάλουμε ξερά απο το ίδιο το φυτό πχ ακονιζιά.

Προσθέτουμε πολλά χλωρά στο καπνηστήρι απο τη μέση και πάνω. Η θερμότητα που έρχεται απο το κάτω μέρος, εμπλουτίζει τον καπνό με αιθέρια έλαια με ακαρεοκτόνο δράση

Ο καθένας στο μελισσοκομείο του έχει κάποια φυτά με αντιβαρρόα ιδιότητες, και πρέπει να τα εκμεταλλεύεται ακόμα και την ώρα που κάνει επιθεώρηση. Η ακονιζιά είναι ένα φυτό με πολύ καλές αντιβαρρόα ιδιότητες και βρίσκεται παντού, σχεδόν σε κάθε μελισσοκομείο. Δείτε πως είναι...






Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Κααλημέρα σας...ήθελα να ρωτήσω αν οι εφαρμογές που γίνονται με το καπνηστηρι πρεπει να ναι μετρημένες(με τα δροσερα φύλλα)ή δεν μας πειράζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Ο ευκάλυπτος είναι τοξικός για τον γόνο,αυτό δείχνει η έρευνα.
    2.Κάπνισμα με φύλλα καστανιάς και τοποθέτηση(όχι κάπνισμα) φύλλων ακονιζιάς επάνω στα πλαίσια έχει αποτέλεσμα.
    3. Σε μη διάτρητους πάτους μπορεί να τοποθετηθεί ένα κομμάτι χαρτόνι καλλυμένο με στρώμα βαζελίνης,οπότε τα πιθανά ζωντανά ακάρεα δε μπορούν να μετακινηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοείτε κόλλα χαρτί
    Εάν βάλω παγίδα από αυτά που βάζουμε στα δέντρα και πάνε οι μύγες και αμέσως κολλάνε μας κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι εννοείτε κόλλα χαρτί
    Εάν βάλω παγίδα από αυτά που βάζουμε στα δέντρα και πάνε οι μύγες και αμέσως κολλάνε μας κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι εννοείτε κόλλα χαρτί
    Εάν βάλω παγίδα από αυτά που βάζουμε στα δέντρα και πάνε οι μύγες και αμέσως κολλάνε μας κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζυμάρι το αποθηκεύουν οι μέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!