Widget Recent Post No.

Πήγα για επιθεώρηση, και βρήκα άδεια μελίσσια χωρίς ίχνος απο νεκρές μέλισσες

 



Σε επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου διαπίστωσα  5-6 μελίσσια να είναι τελείως άδεια. Βρήκα μέλια μέσα στο μελίσσι αλλά όχι μέλισσες. Μπορείτε να με βοηθήσετε σχετικά;

Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Απο την εμπειρία μου το γεγονός ότι βρήκες παρατημένα μέλια, και καθόλου μέλισσες παραπέμπει σε λιποταξία! Η λιποταξία είναι ένα φαινόμενο πολύ άσχημο στα μελίσσια. Είναι η διαδικασία κατά την οποία το μελίσσι "σμηνουργεί" το φθινόπωρο, και "μας κουνάει το μαντήλι" φεύγοντας μακριά. Ουσιαστικά ο θάνατος του είναι σίγουρος όπου και αν πάει. Θέλω να σας πω δύο βασικούς λόγους που τα μελίσσια λιποτακτούν απο τη δική μου εμπειρία.

Πρώτος λόγος - Βαρρόα
Η βαρρόα όταν έχει αυξηθεί για τα καλά μέσα στο μελίσσι, δημιουργεί λιποταξία! Οι μέλισσες δεν αντέχουν τις διψασμένες ψείρες που τους πίνουν το αίμα, και βλέπουν η όποια απόπειρα τους για ανάπτυξη δεν αποφέρει καρπούς. Η λύση που βλέπουν οι μέλισσες είναι η εγκατάλλειψη της κυψέλης. Σε μια τέτοια περίπτωση βρίσκουμε τη κυψέλη άδεια, και κηρήθρες άδειες χωρίς ίχνος νεκρής μέλισσας. Πολλές φορές μπορούμε να βρούμε σφραγισμένα μέλια, ακόμα και λίγο σκόρπιο γόνο. Είναι καθαρό δείγμα απο βαρρόα.

Δεύτερος λόγος - Αχερόντιες νυχτοπεταλούδες - Σφήκες - Σερσέκια
Αυτοί οι "διαόλοι" όταν μπαίνουν μέσα στο μελίσσι διαταράσουν την όποια ηρεμία υπάρχει. Το μελίσσι δεν αντέχει να το ενοχλούν τέτοια έντομα και μάλιστα τόσο πολύ όπως συμβαίνει το φθινόπωρο. Η πρώτη προσπάθεια του μελισσιού είναι να βουλωθούν όποιες τρύπες - είσοδοι υπάρχουν με πρόπολη. Αν δε τα καταφέρουν στο τέλος εγκαταλείπουν τη κυψέλη. πολλές φορές έχανα και εγώ μελίσσια απο αχερόντιες νυχτοπεταλούδες τέλη Αυγούστου. Για να καταλάβουμε ότι συνέβη κάτι τέτοιο στα μελίσσια βλέπουμε την πρόπολη που προσπαθούσαν να κλείσουν οι μέλισσες, όπως παραθυράκια κυψέλης, ανοιχτός πάτος αν υπήρχε, πόρτες ακόμα και κενά ανάμεσα στα πλαίσια.

Απάντηση απο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης...
Ερώτηση
Σε επίσκεψη στο μελισσοκομείο μου διαπίστωσα  5-6 μελίσσια να είναι τελείως άδεια. Βρήκα μέλια μέσα στο μελίσσι αλλά όχι μέλισσες. Μπορείτε να με βοηθήσετε σχετικά;

Απάντηση
Η πλήρης απώλεια μελισσών ή αλλιώς λιποταξία, είναι αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις της μεγάλης προσβολής από βαρρόα, ιδιαίτερα όταν συμβεί αυτό αργά το καλοκαίρι ή και μέσα στο χειμώνα όπως στην περίπτωσή σας. Δεν αρκεί να έχετε κάνει καταπολέμηση για το άκαρι αλλά θα πρέπει αυτή να έχει και καλή αποτελεσματικότητα. Μια τέτοια κατάσταση, όπως περιγράφετε υποδηλώνει πως η εφαρμογή που κάνατε δεν ήταν αρκετή. Ελέγξτε και κάντε καλή θεραπεία και στο υπόλοιπο μελισσοκομείο.

Λιποταξία μπορεί επίσης να προκληθεί από μια έντονη και συνεχή ξένη οσμή στην κυψέλη (θυμόλη στο ζυμάρι) ή μεγάλη προσβολή από αχερόντια. Είσοδος ποντικιών του αγρού στην κυψέλη αρχές χειμώνα πιθανόν να δημιουργήσει επίσης λιποταξία.

Τέλος μια πιθανή αιτία ξαφνικής και αδικαιολόγητης εξαφάνισης των μελισσών από τις κυψέλες είναι η κλοπή τους από αδίστακτους μελισσο-κλέφτες που τινάζουν τον πληθυσμό των μελισσιών σε δικές τους κυψέλες.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. λιποταξία μπορεί να εκδηλωθεί απο σκουλήκι - κυρόσκορο ????
    Πήγα να επίθεωρήσω το μελισσοκομείο μου και 3 κυψέλες δεν είχαν μεσα ίχνος απο μέλισσες ζωντανές ή νεκρές κ φούλ σκουλίκια κατέστρεψαν 3 τελαρα κερί (μέσα σε 8 ημέρες απο την τελευταία φορά που το είδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κηροσκορος έρχεται στο τέλος όταν η κατάσταση είναι δύσκολο να αντιμετωπίστη.
    Φροντίζουμε να έχουμε σφιχτά μελίσσια ειδικά αυτή την περίοδο με ΑΦΘΟΝΙΑ τροφων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κηροσκορος έρχεται στο τέλος όταν η κατάσταση είναι δύσκολο να αντιμετωπίστη.
    Φροντίζουμε να έχουμε σφιχτά μελίσσια ειδικά αυτή την περίοδο με ΑΦΘΟΝΙΑ τροφων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!