Widget Recent Post No.

Τι συμβαίνει όταν έχουμε πολλές φυλές βασιλισσών στο ίδιο μελισσοκομείο;

 



Ένας που έχει δύο ή περισσότερες ράτσες βασίλισσας στο μελισσοκομείο του έχει πρόβλημα; Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτάνε, τι γίνετει αν προμηθετούμε πολλές ράτσες και τις βάλουμε στο ίδιο μελισσοκομείο; Θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ως προς τη νοθεία στα μελίσσια μας; Θα μπασταρδέψουμε τη ράτσα; Τι συμβαίνει γύρω απο το θέμα.


Θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα, για να το καταλάβετε όλοι. Έχουμε 30 μελίσσια με ντόπια φυλή, και αποφασίζουμε να πάρουμε 5 βασίλισσες backfast και 5 βασίλισσες ligustica (ιταλική φυλή). Φυσικά μιλάμε για καθαρές φυλές, και όχι αυτές που περιμένουμε να πάρουμε με 10 και 20 ευρώ. Δεν υπάρχει καθαρή βασίλισσα με 20 ευρώ, διότι για να παράξει κανείς καθαρές βασίλισσες με ξένες φυλές στην Ελλάδα, η θα πρέπει να κάνει τεχνητή γονιμοποίηση (με πανάκριβα μηχανήματα) η να ασκήσει βασιλοτροφία σε ένα μακρινό νησί που να μην υπάρχουν άλλα μελίσσια.

Όπως βλέπουμε στο παράδειγμα έχουμε προσθέσει 10 συνολικά βασίλισσες απο άλλες φυλές στο μελισσοκομείο μας. Αυτές οι βασίλισσες θα αντέξουν 1-3 χρόνια περίπου, και θα βγάζουν κηφήνες της ίδιας ράτσας, οι οποίοι θα ζευγαρώνουν με τις βασίλισσες ολόκληρης της περιοχής και όχι μόνο του δικού μας μελισσοκομείου, που σημαίνει ότι θα νοθέψουμε σε ένα πολύ μικρό βαθμό τις ντόπιες φυλές όλης τις περιοχές. Η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη εάν αυτή η κίνηση γίνει απο πολλούς μελισσοκόμους. Το αποτέλεσμα θα ήταν να χάσουμε την ταυτότητα των ντόπιων φυλών μας, κάτι που έγινε πραγματικότητα απο τους έλληνες μελισσοκόμους τις τελευταίες δεκαετίες εισάγωντας νέες φυλές απο ξένες χώρες. αλλά και απο το ένα μέρος της Ελλάδας σε ένα άλλο.

Μην ξεχνάμε ότι οι μέλισσες προσαρμόζονται στο μικροκλίμα και της ανθοφορίες της κάθε περιοχές. Άλλα μελίσσια έχουν οι μέλισσοκόμοι στη Βόρεια Ελλάδα και άλλα μελίσσια εμείς εδώ κάτω στα χαμηλά, όπως επίσης άλλα μελίσσια έχουν στη Κρήτη και τα Νησιά. 

Αν λοιπόν πάρουμε 10 μελίσσια με ξένη φυλή στο μελισσοκομείο μας, ουσιαστικά αυτά θα διαρκέσουν 1-3 χρόνια μέχρι να έρθει η στιγμή της αντικατάστασης. Μόλις έρθει η ώρα να αντικατασταθεί η βασίλισσα και να γονιμοποιηθεί η καινούργια, τα μελίσσια μας θα χάσουν την ταυτότητα τους, και θα γίνουν "μπάσταρδα" κατα ένα τρόπο. Τα χαρακτηριστικά που θα έχουν δεν θα είναι ούτε της ντόπιας φυλής αλλά ούτε και της άλλης, και αυτό θα συμβεί για τον πολύ απλό λόγο, ότι η βασίλισσα δεν κλείνετε σε κλουβί, δεν ξέρεις με τι κηφήνες και πόσους θα ζευγαρώσει. Στις εναέριες πτήσεις που συγκεντρώνονται οι κηφήνες κατά δεκάδες, είναι μαζεμένοι απο όλη τη περιοχή, και η βασίλισσα θα ζευγαρώσει με τους πιο δυνατούς, ανεξαρτήτως ράτσας φυλής. Επομένως η ράτσα που θα προκύψει θα είναι νοθευμένη με το γεννετικό υλικό απο τους κηφήνες.

Συνεπώς μέσα σε λίγα χρόνια η φυλή θα έχει χαθεί την ταυτότητα της σε τέτοιο ποσοστό που το μελίσσι θα γίνει πάλι της ντόπιας φυλής, έχοντας φυσικά χάσει για πάντα την γνησιότητα της ντόπιας φυλής. Βάζοντας ξένες φυλές μέσα στην Ελλάδα, είναι σαν να ρίχνουμε 1 σταγόνα μελάνι μέσα σε ένα βαρέλι νερό. Όσες περισσότερες σταγόνες ρίχνουμε τόσο πιο πολύ θολώνει - χάνεται η αυθεντικότητα των αυτόχθονων μας φυλών. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που πολλά μελίσσια προσβάλλονται ευκολότερα απο ασθένειες φυτοφάρμακα, παράγουν λιγότερο μέλι. Η αξία των ντόπιων φυλών μας είναι ανεκτίμητη, και θα πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να το ξέρουν αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οι πολλές φυλές μελισσών σε ένα μελισσοκομείο λειτουργούν το ίδιο επιζήμια, όπως και όταν διατηρούμε γονίδια από τα ίδια μελίσσια. Η αιμομιξία και στις μέλισσες, όπως σε όλα τα έμβια όντα έχει αρνητικές συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οπότε η διαχείριση του μελισσοκομίου, οφείλει να γίνεται σε 2 επίπεδα. Διατήρηση μίας και μόνο φυλής από την μία και επιδίωξη γονιδιακής ποικιλίας από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!