Widget Recent Post No.

Ακατέργαστο μέλι, με σφήκες - έντομα μέσα, χωρίς φιλτράρισμα; Απαντά ο καθηγητής Ανρέας Θρασυβούλου...

 


Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του τμήματος Μελισσοκομίας, Ανδρέας Θρασυβούλου αναλύει πως ένα μέλι θεωρείται ακατέργαστο.

Andreas Thrasyvoulou: Mε ρωτάνε αρκετοί τι είναι το «Ακατέργαστο μέλι» ή στα αγγλικά ‘Raw honey”.
Η κατηγορία αυτή μελιού υπάρχει στην Αμερική και σε τρίτες χώρες όχι όμως στους κανoνισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Ακατέργαστο είναι το μέλι εκείνο το οποίο δεν περνά από κανένα φίλτρο και περιέχει ότι πέσει σ’ αυτό και την διάρκεια του τρύγου όπως κεριά, σφήκες, κηρόσκωρο, αφρό κ.ά. Ασφαλώς το μέλι αυτό δεν θερμαίνεται και διατίθεται έτσι στον καταναλωτή. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα ακατέργαστο μέλι.




Oτι πιστεύει ο καθένας μας είναι σημαντικό και το σεβόμαστε. Ολα τα μέλια με HMF <40 mg/kg και Διαστάση >8 DN θεωρούνται από τη νομοθεσία αβραστα, άθερμα, ανεπεξέργαστα.Πάνω απότα όρια αυτά είναι τα μέλια ζαχαροπλαστίας. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί άβραστο, άθερμο κλπ αφορούν όλα τα ομοειδή μέλια γι’ αυτό και δεν πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα (καν. 1169/2011). Ακριβώς όπως το αγνό, το ανόθευτο και το φυσικό.

Μελισσοκόμος ρωτά: Δυστυχως κυριε καθηγητα τα τελευταια 2-3 χρονια αυξηθηκαν οι ετικεττες που αναγραφουν αρκετους “επιθετικους προσδιορισμους” χωρις να υποκειντε σε κυρωσεις αφου η νομοθεσια δεν αναφερεται σε λεξεις οπως αβραστο, αθερμο, ακατεργαστο. Παρολο που θεωρουνται ομοια του αγνου, ανοθευτου, 100% κτλ.
Andreas Thrasyvoulou: Δεν υπάρχει στην ευρωπαική νομοθεσία κατηγορία μελιού με την ονομασία ¨αβραστο, άθερμο ή ακατέργαστο μέλι. Φαντάσου κάποιοι να ξεκινήσουν και να γράφουν στην ετικέτα “χωρίς τροφοδοσία”, “χωρίς αντιβιοτικά”, “χωρίς χημικά φάρμακα”, “χωρίς συντηρητικά”,” φυσικό”, “αγνό”, “ανεπεξέργαστο”, κλπ. Στην Κύπρο δεν έχει καν καθοριστεί ποιο είναι το θυμάρι, το πορτοκάλι και η μυροφόρα μολονότι έγιναν συζητήσεις και προτάσεις πριν χρόνια. Νομίζω ότι παρα-χαλαρώσατε!!

Μελισσοκόμος ρωτά: 
Δηλαδή εάν το βάλεις σε βαρέλια ηρεμίας για μια εβδομάδα κ μετά τραβήξεις από κάτω χωρίς όλη αυτή τη σαβούρα της φωτογραφίας… Δεν είναι ακατέργαστο…; Αυτο το μέλι σαν της φωτογραφίας ποτέ δεν πρέπει να δίνεται προς κατανάλωση!

Andreas Thrasyvoulou: Και ακατέργαστο, και φυσικό, και αγνό, και ανόθευτο και 100% ανεπεξέργαστο μέλι είναι. Δεν μπορείς όμως να δώσεις κανένα από αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην ετικέτα του μελιού. Η έννοια του “ακατέργαστο ή raw honey” στη διεθνή νομοθεσία είναι διαφορετική από αυτή που εμείς γνωρίζουμε. Γι’ εκείνους το ακατέργαστο μέλι είναι το προϊόν που έχει όλη τη σαβούρα . Δεν έχουν ορίσει για την κατηγορία αυτή μελιού ξεχωριστά ποιοτικά κριτήρια. Μόνο η σαβούρα το αποδεικνύει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια