Widget Recent Post No.

Φθινοπωρινή διέγερση μελισσιών με ζυμάρι ή σιρόπι: Η αλήθεια αποκαλύπτεται!

 


Αυτό το θέμα σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων μελισσοκόμων. Γιατί να κάνουμε διέγερση με σιρόπι, όταν η βασίλισσα μπορεί να αποδώσει (σχεδόν) το ίδιο καλά με ένα απλό ζαχαροζύμαρο; Τι διαφορές υπάρχουν στην ανάπτυξη των μελισσιών;


Αρχικά θα ήταν ουσιώδες να αναφέρουμε πως διέγερση είναι μόνο μία! Και γίνεται όταν προσομοιώνουμε στα μελίσσια μια "τεχνητή" ανθοφορία όπου αντί για νέκταρ δίνουμε σιρόπι! Στα "μάτια" των μελισσών το σιρόπι φαντάζει σαν μια "κακής" ποιότητας ανθοφορία , που όμως είναι απαραίτητη μιας και ο γόνος έχει πολύ μεγάλες διατροφικές ανάγκες.

Το ερώτημα όμως που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα, είναι κατά πόσο μπορούμε να παρακάμψουμε την διαδικασία διέγερσης των μελισσιών μας για να γλιτώσουμε μεγάλο μέρος σε  κόπο και χρόνο που απαιτεί η όλη διαδικασία. Αν βάλουμε ένα ζαχαροζύμαρο πάνω απο τα μελίσσια θα κάνει την ίδια δουλειά;




Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα κάνει την ίδια δουλειά σε καμία περίπτωση. Όμως σίγουρα θα μπορέσει να οπλίσει τα μελίσσια με προμήθειες απαραίτητες για την ανάπτυξη τους. Σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε ότι θα αντικαταστήσει κατά ένα μέρος την διέγερση. Οι βασίλισσα θα αυξήσει την γέννα της αν υπάρχουν πολλές προμήθειες μέσα στην κυψέλη.

Η βασίλισσα είναι "προγραμματισμένη" να αυξάνει την γέννα της όταν οι ώρες ηλιοφάνειας αυξάνουν. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες προμήθειες δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτόν της τον προγραμματισμό. Οι μέλισσες δεν θα έχουν να την ταΐσουν αρκετό βασιλικό πολτό!

Οφείλουμε να αναφέρουμε οτι πολλοί μεγάλοι μελισσοκόμοι εφαρμόζουν αντί για διέγερση, ζαχαροζύμαρα σε όλα τα μελίσσια τους. Μια δίκιλη τροφή και σε λίγες μέρες τα μελίσσια θα την έχουν πάρει όλη. Όταν υπάρχει μεγάλη έκταση σε γόνο η τροφή εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Οι παραμάνες μέλισσες την διαθέτουν όλη για την ανατροφή του γόνου. Δεν προλαβαίνει να αποθηκευτεί!

Το συμπέρασμα της σημερινής ανάρτησης είναι ότι όσοι δεν έχουν χρόνο να διεγείρουν μελίσσια τους, μπορούν με πολύ καλά αποτελέσματα να τοποθετήσουν ζαχαροζύμαρα! Μπορεί να μην κάνουν την ίδια δουλειά όμως σίγουρα θα βοηθήσουν πάρα μα πάρα πολύ!

Γόνος μετά από τάισμα ζαχαροζύμαρου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια