Widget Recent Post No.

Βάζουμε πάτωμα σε μελίσσια που έχουν γόνους με ανθοφορία ενόψει χειμώνα;

 



Ένας μελισσοκόμος σήμερα με ρώτησε το εξής "Έχω ένα μελίσσι το οποίο ήταν παραφυάδα τον Ιούλιο και τώρα έχει έξι πλαίσια γόνο αν χρειαστεί όροφο τι θα ανεβάσω στον όροφο γόνο ή μελι;".  Σήμερα θα απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, και θα το κάνω δημόσια για να μάθουν όλοι οι μελισσοκόμοι, τι χειρισμούς πρέπει να κάνουν σε τέτοιου είδους μελισσια. Δυστυχώς το οποιο λάθος γίνετε στη μελισσοκομία, κοστίζει μελίσσια, και επειδή θέλω να προλάβω όσα περισσότερα λάθη μπορώ, θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φώς σε αυτή την υπόθεση.


Έχουμε για παράδειγμα ένα καλό 10άρι μελίσσι. Έχει μέλισσες σε όλα τα πλαίσια, έχει 6 γόνους, αρκετά μέλια αλλά και γύρες. Μπορούμε να βάλουμε όροφο σε αυτό το μελίσσι, για να αναπτυχθεί περισσότερο; Εννοείτε πως όχι! Μα βρε παιδιά, εδώ έχουμε πεί χιλιάδες φορές ότι το φθινόπωρο σφίγγουμε τα μελίσσια, και εσείς θα βάλετε ένα όροφο γεμάτο άδεια πλαίσια; Ένας τέτοιος χειρισμός αυτή την εποχή είναι καθαρό έγκλημα.

Αυτό το μελίσσι είναι καλά σφιγμένο και έτοιμο για να βγάλει το χειμώνα. Παρότι είναι πλαστική η κυψέλη της ANEL η καλύτερη της αγοράς, εγώ πρόσθεσα και εσωτερική μόνωση για πιο επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα. Το μελίσσι αυτό είναι 5 πλαίσια, και αρχικά η κυψέλη είχε 10 πλαίσια. Άρα έβγαλα όσα ήταν άδεια 5 σε αριθμό, και έσφιξα το μελίσσι. Έβαλα και ένα κομμάτι φελιζόλ στο πλάι για να κρατιέται ζεστό το μελίσσι. Αυτό είναι το λεγόμενο σφίξιμο που πρέπει να κάνουμε σε όλα μας τα μελίσσια

Αυτή τη περίοδο στο μελισσοκομείο, κοιτάμε με όποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ανακατάταξη στα πλαίσια, και όσα διόροφοα μελίσσια υπάρχουν να τα κάνουμε μονά. Τα δέ 8άρια 6άρια μελίσσια, κλέβουμε όσα πλαίσια δεν πατάνε και αφήνουμε μόνο όσα έχουν μέλισσες. Ένας μελισσοκόμος βλέποντας ένα σφιχτό μελίσσι, νομίζει ότι θα του κάνει καλό να βάλει όροφο. Όμως δεν γνωρίζει κάτι βασικό. Απο Ιούλιο και μετά τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται σε βαθμό που να πρέπει να βάλουμε όροφο. Τον Ιούλιο και μετά κατεβάζουμε όλους τους ορόφους που βάζαμε τους προηγούμενους μήνες. Τον δε Οκτώμβριο και Νοέμβριο σφίγγουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Ακόμα και οι μελισσοκόμοι που είναι σε "βαρβάτες" ανθοφορίες όπως του ρεικιού και της κουμαριάς, σφίγγουν τα μελίσσια τους. Είναι τραγικό λάθος να βάζουμε άχτιστα όρόφους και να κάνουμε χειρισμούς που γίνονται αυστηρά μόνο την Άνοιξη.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 10άρι μελίσσι αρχές Νοεμβρίου. Αυτό το μελίσσι έχει 6 γόνους. Όμως παρότι έχει τόσους γόνους δεν έχουμε ανάπτυξη το μελίσσι μένει σταθερό σε πλυθησμό. Αυτό οφείλετε στο γεγονόες ότι χάνονται παλιές γέρικες μέλισσες. Ο γόνος απο μέρα σε μέρα μειώνεται, και όσες κηρήθρες ήταν γεννημένες αρχίζουν να αδειάζουν. Συνεπώς το μελίσσι μπορεί να μένει σταθερό σε πλυθησμό, και να μη χρειάζεται καμία extra κηρήθρα. Κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να βάλει όροφο ανεβάζοντας γόνους, και να διαλύσει το μελίσσι του, χωρίς να το θέλει. Δεν είναι περίοδος για τέτοια τώρα. Τώρα ετοιμαζόμαστε για χειμώνα, και προσέξτε πολύ τους χειρισμούς που κάνετε. Σφίγγουμε και δεν δίνουμε πλαίσια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια