Widget Recent Post No.

Μυστικά για τη βαρρόα που δεν γνωρίζατε: Πως μπορούμε να έχουμε πεντακάθαρα τα μελίσσια;

 



Πλησιάζει η περίοδος που τα μελίσσια θα χρειαστούν την πλέον οριστική και πιο αποτελεσματική θεραπεία του χρόνου. Η βαρρόα είναι ο πλέον καταστροφικότερος εχθρός της μελισσοκομίας, και είναι πολύ πιο πολύπλοκο απο όσο νομίζουν μερικοί. Εκτός απο την καταστροφή που κάνει άμεσα στο μελίσσι, φέρει και σοβαρές ασθένειες, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζεται ο πλυθησμός, απο 10 μεριές ταυτόχρονα. Ένας έξυπνος μελισσοκόμος λοιπόν, το πρώτο που έχει να κάνει, είναι να μάθει τη βαρρόα. Γιατί αν δεν μάθουμε τον εχθρό μας, πως θα τον νικήσουμε; Σήμερα θα πούμε κάποια μυστικά, που λίγοι γνωρίζουν, και όλοι πρέπει να ξέρουν! Παλιοί και νέοι!

Η βαρρόα ήρθε στην Ελλάδα το 75, και έχει πάνω απο 40 χρόνια που ταλαιπωρεί τα μελίσσια μας. Όταν ήρθε αποδεκάτισε τα μελίσσια χιλιάδων μελισσοκόμων, και τότε η μελισσοκομία γνώρισε την μεγαλύτερη κρίση όλων των υπόλοιπων χρόνων. Οι μελισσοκόμοι έβλεπαν τις κυψέλες να χάνονται χωρίς τελειωμό, και κανείς δεν γνώριζε τι φταίει. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου μιλούσε για τις εμπειρίες που ζούσε τότε. Μου είπε "Έβλεπα τις κυψέλες μου να χάνονται και δεν ήξερα τι φταίει. Παρατηρούσε με τις ώρες τις κυψέλες για να ερμηνεύσω τις απώλειες, και έβλεπα κάποια κόκκινα πράγματα σα ψείρες να περπατάνε στην είσοδο. Μόλις πήρα δείγμα, και πήγα στο κοντινότερο κτηνίατρο, μου μίλησε για τον εφιάλτη που ήρθε στην Ελλάδα. Ο κτηνίατρος μου έδωσε φάρμακο, και μου είπε καλά εσυ δεν ξέρεις τι έγινε? Βαρρόα. έτσι ξεκίνησε και ο δικός μου πόλεμος έναντι της βαρρόα".

Όσο καλή θεραπεία και αν εφαρμόσουμε η βαρρόα έχει ένα τέλεια σχεδιασμένο τρόπο μετάδοσης απο μελίσσι σε μελίσσι. Σκαρφαλώνει επάνω στους κηφήνες και στις εργάτριες, και πετάει μαζί τους σε άλλες κυψέλες. Οι κηφήνες είναι γνωστό ότι επισκέπτονται πολλές κυψέλες. Η βαρρόα ξέρει καλά να κρύβεται στο σώμα της μέλισσας, και κατά την πτήση παίρνει και ένα γευματάκι, καρφώνοντας την προβοσκίδα της μέσα στο θώρακα.



Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να περιορίσουμε το πρόβλημα. Ένας παλιός μελισσοκόμος λέει "Για να αντιμετωπίσουμε τη βαρρόα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Πρέπει στο νομό, να συνενοούνται μεταξύ τους όλοι οι μελισσοκόμοι και να κάνουν μαζική θεραπεία κατά της βαρρόα, έτσι ώστε να μην δίνεται ένα γερό χτύπημα, συντονισμένα. Η μελισσοκομία χρειάζεται ενότητα, αλλυλεγγύη, συνεργασία. Έτσι έχουμε μέλλον!"

Η βαρρόα μεταδίδεται απο μελίσσι σε μελίσσι, και έχει ένα σκοπό. Τον γόνο. Τον νέο πλυθησμό. Τα μωρά της κυψέλης. Εκεί που οι μέλισσες είναι πιο ευάλωτες απο ποτέ. Η βαρρόα εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία στον γόνο, εισβάλλει μέσα στα κελιά κρυφά, και μόλις η προνύμφη γίνει αρκετά μεγάλη, και το κελί σφραγιστεί επάνω με κερί, η βαρρόα κάνει μια τρύπα στο σώμα της μέλισσας, ρουφάει ακατάπαυστα αίμα, και γεννάει αυγά.



Έπειτα απο 3 μέρες γεννάει ένα αρσενικό αυγό, το οποίο θα μεγαλώσει και θα ζευγαρώσει με την ήδη υπάρχων βαρρόα. Μετά γεννιούνται αυγά κάθε 30 ώρες, και απο την όλη διαδικασία προκύπτουν συνήθως 3 επιπλέον βαρρόα. Δηλαδή τριπλασσιάζεται το πρόβλημα και απο 1 βαρρόα που μπήκε προκύπτουν 3. Στους κηφήνες και στον γόνο που αργεί να εκκολαφθεί - λόγω κρύου - γεννιούνται παραπάνω βαρρόα, και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί έχουμε εκθετική ανάπτυξη της βαρρόα.



Η ανάπτυξη της βαρρόα αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τον πλυθησμό. Έως την Άνοιξη ο πλυθησμός πάει ταυτόχρονα με τη βαρρόα, ενώ το Καλοκαίρι παρατηρείτε κάτι το αξιοσημείωτο. Η βαρρόα φτάνει πάνω απο το πλυθησμό του μελισσιού, και εκεί είναι που έχουμε σοβαρές απώλειες. Η βαρρόα τρυπάει τις μέλισσες ασύστολα, ο γόνος αρρωστάινει, χάνεται. Γι αυτό όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουμε θεραπεία το φθινόπωρο. Τότε είναι μια πολύ επικίνδυνη περίοδος για τα μελίσσια.



Όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει να προσέχουμε να κρατούμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα. Να την εξαφανίσουμε οριστικά δεν γίνεται, όλα τα μελίσσια θα έχουν βαρρόα. Απλώς πρέπει να την κρατάμε τόσο χαμηλά που να μην επηρεάζει καθόλου το μελίσσι. Η βαρρόα κουβαλά πολλές ασθένειες και μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τα μελίσσια χωρίς να το καταλάβουμε. Το χειμώνα γίεντε η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση, και εκεί πρέπει να δώσουμε το μεγαλύτερο βαρος. Και να ξέρουμε ότι όσο πιο σωστά και καλά κάνουμε τη δουλειά αυτή, τόσο θα μας ανταμείψουν τα μελισσάκια.

Η πιο σοβαρή ασθένεια που μεταδίδει η βαρρόα είναι ο ιός των παραμορφωμένων φτερών. Όταν ένα μελίσσι έχει βαριά προσβολή απο βαρρόα, βλέπουμε μέλισσες με μασημένα φτερά οι οποίες δεν ζούν, και οι άλλες μέλισσες τις πετάνε έξω. Αυτές οι μέλισσες συνήθως αποτελούν τροφή για τους σκούρκους τις σφήκες εφόσον πετιούνται έξω...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια