Widget Recent Post No.

Τελικά πόσο πλυθησμό πρέπει να έχουν τα μελίσσια, για χειμώνα; Μπερδεύτηκα!

 



Ερώτηση μελισσοκόμου...
Έχω μπερδευτεί. Λέτε ότι με καλό σφίξιμο και μόνωση και ένα δυάρι βγάζει το χειμώνα. Άλλοι λένε σε μια δεκάρα κυψέλη για να βγει ο χειμώνας πρέπει να υπάρχουν 5-6 πλαίσια με πληθυσμό. Τελικά τί ισχύει; Εγώ πάντως που είμαι νέος και θα πάω πρώτη φορά στο χειμώνα έχω μπερδευτεί.


Απάντηση...
Στη Βόρεια Ελλάδα ναι πρεπει να ειναι μεγαλα τα μελισσια για να ξεχειμωνιάσουν σωστά. Για παράδειγμα στη Φλώρινα, στον Έβρο το καλύτερο είναι τα μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν 10άρια. Σε γενικές γραμμές στα βόρεια για να ξεχειμωνιάσει μελίσσι, πρέπει σίγουρα να ξεπερνά τα 7 πλαίσια πλυθησμό. Εγώ προσωπικά είμαι μελισσοκόμος Κεντρικής Ελλάδας σε σχετικά ζεστό μέρος, και εδώ τα δεδομένα είναι αρκετά διαφορετικά. Εδώ ξεχειμωνιάζουν πολύ καλά τα 4άρια μελίσσια. Πολλοί επαγγελματίες εδώ κάνουν επίτηδες 4άρια τα μελίσσια, γιατί λένε ότι έτσι ξεχειμωνιάζουν πιο οικονομικά, και δεν χρειάζονται πολλές τροφές.

Σαν μελισσοκόμος έχω δεί μελισσοκόμος να ξεχειμωνιάζουν και 3άρια μελίσσια, απλώς αυτά θέλουν ειδική μεταχείρηση για να τη βγάλουν καθαρή. Τώρα σχετικά με ένα δυάρι καλό μελίσσι, με μόνωση κηρόπανο, τροφή θα ρίξει γόνους και μέχρι τον Νοέμβριο προλαβαίνει να κάνει καλό πλυθησμό για το ξεχειμώνιασμα. Πάντα μιλώντας για μέρος με ανθοφορία πχ ρείκι, και σε ζεστό μέρος Νότια Ελλάδα.

Για τους νέους μελισσοκόμους ξέρω είναι λίγο αγχώδες, να λέει άλλα ο ένας μελισσοκόμος και άλλα ο άλλος. Η δική μου άποψη, και αυτό που κάνω εγώ, είναι να τους ακούω όλους, και στο τέλος να επιλέγω την συμβουλή που κατά την δική μου κρίση είναι η καλύτερη. Όποιος ασχολείται με τα μελίσσια του, τα ταίζει και δεν τα έχει παρατημένα δεν θα τα χάσει το χειμώνα. Και τα δυαράκια μελισσάκια με μια αλλαγή θέσης με ένα δυνατό μπορούν να κλέψουν αρκετό πλυθησμό και να πάψουν να είναι αδύνατα.

Όποιος δεν θέλει να ξοδευτεί να αγοράσει τροφές τώρα, ή να δώσει σιρόπι για διέγερση, ταυτόχρονα με την ανθοφορία, οι παραφυάδες δεν πρόκειται να αναπτυχθούν τόσο πολύ όσο θα μπορούσαν. Πρέπει να ταιστεί καλά ο γόνος που θα γεννηθεί για το ξεχειμώνιασμα. Οπότε πάρτε όλοι τα μέτρα σας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που επανέφερε τον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα λάβετε απόλυτη ικανοποίηση.
    Αυτή η σπουδαία γυναίκα μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 30.000 € και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα.
    Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: kikivas86@gmail.com
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Σημείωση
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!