Widget Recent Post No.

Μελίσσια σφραγίζουν την γύρη: Ένα μυστηριώδες φαινόμενο αποκαλύπτουν οι επιστήμονες...



Ένα νέο φαινόμενο έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια , όπου οι μέλισσες προκειμένου να σωθούν από την μολυσμένη - από φυτοφάρμακα - γύρη σφραγίζουν τα κελιά "αεροστεγώς" με κερί. Το φαινόμενο αυτό βασίζεται σε μια τεχνική διάσωσης - επιβίωσης ολόκληρου του πληθυσμού απο τις δηλητηριώδης ουσίες που συλλέγονται μαζί με την γύρη.


Σφραγίζοντας τα μολυσμένα κελιά θέτουν το περιεχόμενό τους "εκτός λειτουργίας" προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον γόνο τους , τις προνύμφες τους , την βασίλισσα και όλα τα μέλη της κοινωνίας. Βάση ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε οτι οι μέλισσες σφράγιζαν  τα κελιά της γύρης που περιείχαν μεγάλες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων , και μάλιστα επικινδύνων φυτοφαρμάκων. Σε αντίθεση τα κελιά που δεν περιείχαν φυτοφάρμακα παρέμεναν ανέπαφα και η γύρη τους συνέχιζε να χρησιμοποιείτε για τις διατροφικές ανάγκες της κυψέλης.




Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν η εμποτισμένη με χημικά γύρη δεν "εγκρίνοταν" για την διατροφή των μελισσών , μεχρις ότου η χημική ουσία πάψει να είναι ενεργή. 

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι μέλισσες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε εργάτριες που φέρουν πρώτες ύλες με φυτοφάρμακα. Αυτό αποδείχθηκε σε μια έρευνα που πραγματοποίησε το ΑΠΘ σε μέλι από άνθη βαμβακιού. Όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν δεν περιείχαν ούτε ίχνος από φυτοφάρμακα! Αν όμως αυτό δεν συμβεί? Και τα φυτοφάρμακα περάσουν στο εσωτερικό της κυψέλης? Τότε η μολυσμένη γύρη σφραγίζεται! Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία των μελισσών διασφαλίσει την επιβίωση της , η οποία στις μέρες μας γίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιη.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν παρατηρείτε σε όλες τις φυλές μελισσών όμως πρόκειται για έναν απίστευτα αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό , που δεν είναι καθόλου απίθανο στο μέλλον να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις εφόσον η χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων γίνεται όλο και πιο συχνή!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια