Widget Recent Post No.

Εντοπισμός ανθοφορίας: Ένα εντυπωσιακό σύστημα εύρεσης γύρης νέκταρ!



Όταν παρακολουθήσουμε από κοντά τις μέλισσες πολλές φορές μπορούμε να μάθουμε και να δούμε πράγματα που αγγίζουν τα όρια της ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ! Ένας νέος μικρός κόσμος ξετυλίγεται , και κρύβει πολλές μα πάρα πολλές προηγμένες λειτουργίες που σκοπό έχουν την επιβίωση της κοινωνίας!

Έτσι σήμερα αποφασίσαμε να σας εξηγήσουμε όσο πιο απλά και περιεκτικά γίνεται , την διαδικασία κατά την οποία οι μέλισσες μιλούν , και εντοπίζουν γρήγορα μια ανθοφορία. Για να σας κάνω να καταλάβετε περι τίνος πρόκειται , ας πούμε ένα μικρό απλό παράδειγμα.


Όταν μια μέλισσα βρει μια περιοχή με λουλούδια , που δίνει πολύ νέκταρ και γύρη , όταν γυρίσει στην κυψέλη φορτωμένη θα ειδοποιήσει άμεσα και άλλες εργάτριες. Αυτές οι εργάτριες θα ακολουθήσουν άμεσα τις οδηγίες , και θα πάνε να συλλέξουν από την συγκεκριμένη ανθοφορία. Μόλις γυρίσουν και αυτές θα δώσουν επίσης οδηγίες. Έτσι όπως καταλαβαίνουμε μέσα σε λίγη ώρα ένα μεγάλο μέρος της κυψέλης μπορεί να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο συλλογής. Οι ρυθμοί μετάδοσης αυτών των μηνυμάτων όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ γρήγοροι και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας!

Το μόνο κακό σε αυτό το σύστημα διαχείρησης των μελισσών είναι ότι , αν μια ανθοφορία ραντιστεί , οι μέλισσες που θα πεθάνουν - από δηλητηρίαση - θα είναι πολύ περισσότερες συγκριτικά αν η κάθε μέλισσα λειτουργούσε ανεξάρτητα ως προς την θέση συλλογής.

Αυτή τη διαδικασία συλλογής ακολουθούν μόνο οι μέλισσες , και όχι όλα τα επικονιαστικά έντομα. Γι αυτό εξάλλου κινδυνεύουν οι μέλισσες τόσο από τα αλόγιστα ραντίσματα που λαμβάνουν δράσ σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ας εμβαθύνουμε τώρα στο θέμα μας όσο πιο απλά γίνετε. Όταν μια μέλισσα δίνει συντεταγμένες , τι ακριβώς λέει στις άλλες εργάτριες; Τί στοιχεία είναι αυτά που δίνει , και οι άλλες μέλισσες βρίσκουν με τόση ακρίβεια την πηγή τροφής;

Τρεις πληροφορίες είναι λοιπόν. Η πρώτη είναι η απόσταση. H μέλισσα πραγματοποιώντας ένα μεθοδευμένο τελετουργικό χωρό , δίνει απόσταση , ανάλογα με την ταχύτητα που κινείτε. Κάθε δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 1000 μέτρα!

Η δεύτερη πληροφορία είναι η γωνία που σχηματίχει η ανθοφορία με τον ήλιο! Δείτε το σηματάκι δίπλα για να καταλάβετε τι σας λέω.

Η τρίτη πληροφορία είναι μια γλυκιά γεύση απο νέκταρ , για να ξέρουν τι πάνε να ψάξουν οι κυρίες! Δηλαδή πχ θα ξέρουν ότι εκεί έξω δίνει η πορτοκαλιά και όχι κάποιο άλλο φυτό.

Αυτό το σύστημα συλλογής που ακολουθούν οι μέλισσες είναι απόλυτα αποτελεσματικό και μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρόνου , εργασίας. Δεν είναι άλλωστε παράξενο το γεγονός ότι είναι τα πιο εργατικά - παραγωγικά έντομα σε όλο τον πλανήτη!

Δείτε ένα ωραίο βιντεάκι που φτιάξαμε σήμερα για εσάς... Δείτε τον ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια