Widget Recent Post No.

Μερικά μυστικά που κάνουν τη μελισσοκομία επικερδές επάγγελμα...



Η Μελισσοκομία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με κίνητρο μόνο το κέρδος ή την επίδειξη ή σαν εύκολο επάγγελμα,αλλά απαιτεί συστηματική ενημέρωση και μελέτη από τους ενδιαφερόμενους. Και πραγματικά οι περισσότεροι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι σ΄αυτήν,τόσο που από το χειμώνα σκέπτονται τις εργασίες της άνοιξης και κάνουν σχέδια μελλοντικής μελισσοκομικής δράσης

Γνώση και πείρα:
Ξεκινώντας με ελάχιστες γνώσεις ,σίγουρα θα προκύψουν τα προβλήματα.που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα φανεί η ανεπάρκεια της μελισσοκομικής διαχείρισης.Επομένως προηγείται η μελέτη των καλύτερων μελισσοκομικών συγγραμμάτων και η συζήτηση με έμπειρους μελισσοκόμους,από τους οποίους θα αποκτηθούν γνώσεις,με βάση την αμοιβαιότητα στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων,σε θέματα μελισσοκομίας.Και τα θέματα αυτά είναι πολλά, αλλά σαν προϊδεασμό μερικά μόνο αναφέρουμε: Ανάπτυξη των σμηνών στην κυψέλη/Συνήθειες των μελισσών και πως αντιδρούν/Σμηνουργία μελισσιού/Εντατική εκμετάλλευση μελισσοκομείου/Πολλαπλασιασμός του μελισσοκομείου/Διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών στο μελισσοκομείο,/Συγκέντρωση πληροφοριών για περιοχές που υπάρχουν μελισσοκομικές βοσκές και ταξινόμησή τους διαδοχικά σε κάθε μήνα και άλλα …

Σύστημα και τάξη:

Η έλειψή τους αυξάνει τον κόπο και περιορίζει την ανάπτυξη του μελισσοκομείου/Το σύστημα εφαρμόζεται σε όλο το μελισσοκομείο και σ΄αυτό διευκολύνει η εξίσωση της ανάπτυξης, της δύναμης των μελισσιών, με ειδικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου,μεταφοράς σφραγισμένου γόνου και γύρης,από τα δυνατά στα μέτρια και με τη συνένωση των αδύνατων, για να γίνουν πιο δυνατά/Συστηματική ανανέωση των βασιλισσών στην αρχή του δεύτερου φθινόπωρου της ζωής τους ,με ειδικούς χειρισμούς του μελισσοκόμου./Επιθεωρήσεις για αντιμετώπιση ασθενειών/Σημειωματάριο παρακολούθησης της πορείας του μελισσοκομείου ,για καταγραφή των αναγκών σε κάθε αριθμημένο μελίσσι /Εκτέλεση κάθε εργασίας χωρίς αναβολή/Προετοιμασία για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών/Εργαλεία και τεχνικά εφόδια για τις κυψέλες και τα μελίσσια /Αναγκαία για την άνεση του μελισσόκόμου κατά την κουραστική δουλειά του στο μελισσοκομείο με ψηλή θερμοκρασία….

Εκταση επιχείρησης:

Τα λίγα μελίσσια για πλήρη φροντίδα είναι σωστή λύση,που διευκολύνει την ανανέωση των βασιλισσών,τη διαχείριση των σμηνουργιών,την επισήμανση των ορφανών και των ασθενειών.Έτσι κλιμακωτά και ανάλογα με την αποκτώμενη πείρα,αυξάνεται και το μελισσοκομείο.

Μέθοδος για εφαρμογή :

Είναι ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και την καλή γνώση των ανθοφοριών.

2) Συντελεστές από το περιβάλλον και τα χρησιμοποιούμενα μέσα :

α) Καλή περιοχή:

Είναι η κελύτερη εγγύηση της επιτυχίας,που βοηθάει ένα μελισσοκόμο με μέτριες γνώσεις,να έχει επιτυχία . Σαν ένα έμπειρο, σε φτωχή περιοχή. Αλλά παράλληλα συγκαλύπτει πολλά λάθη και κάνει την εργασία ευχάριστη.

β)Καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες:

Επηρεάζουν την έκκριση στο νέκταρ κάθε ανθοφορίας και ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι γνώστης για να εγκαταστήσει τα μελίσσια του: Νότιοι άνεμοι μέτριας ταχύτητας είναι ευνοϊκοί για έκκριση,σαν ζεστοί με υγρασία/ ο Νοτιοδυτικός άνεμος δεν έχει υγρασία,είναι ο πιο συνήθης την άνοιξη,ψυχρός και ξηρός,το θέρος κανονικός και ξηρότατος(Λίβας) και όταν συμβεί στη θερινή ανθοφορία,χάνεται κάθε ελπίδα σοδειάς / Οι βόρειοι άνεμοι κατά την άνοιξη και το θέρος,αν είναι δυνατοί δεν ευνοούν την έκκριση,αλλά δεν είναι καταστρεπτικοί,όπως ο Νοτιοδυτικός/ Το Μελτέμι (μέσα Ιουνίου) για μερικές εβδομάδες με μεγάλη ταχύτητα εμποδίζει το πέταγμα των μελισσών/ 

Οι Βόρειοι άνεμοι αν δεν είναι ψυχροί ευνοούν την έκκριση / Όμως ψυχρές νύχτες και ζεστές μέρες βοηθούν την νεκταροέκκριση/ Η σύσταση του εδάφους έχει αρκετή,όπως π.χ. η περιεκτικότητα σε ασβέστιο,ανάλογα με το φυτό,είναι ευνοϊκή ή δυσμεμενής./Χιόνι το χειμώνα ,είναι πολύ ευνοϊκό για την άνοιξη,αφού το χιόνι λιώνει αργά και είναι πότισμα του εδάφους/Βροχές στην αρχή της άνοιξης και το θέρος,είναι ευνοϊκές για άφθονο νέκταρ,θυμαριού και χειλανθών.Όμως στη διάρκεια της ανθοφορίας ……

η βροχή, από πτώση της θερμοκρασίας, διακόπτει την έκκριση και για να συνεχίσει χρειάζεται άνοδος της θερμοκρασίας.Αλλά μικρή βροχή και άνοδος της θερμοκασίας,για μερικές μέρες αυξάνει τη νεκταροέκκριση./ Η Ερείκη (ρείκι,τσάρο,κισούρι),που η ανθοφορία του το φθινόπωρο είναι ωφέλιμη,για την ανανέωση του πληθυσμού στα μελίσσια , όταν βρέξει στην αρχή του φθινόπωρου,αποδίδει καλά αποτελέσματα ,.αν κατά την ανθοφορία του είναι καλοσύνη και σχετική υγρασία.Υψομετρικά η βλάστησή του από πάνω προς τα κάτω το φθινόπωρο. Και συντηρείται ανθισμένο σε χαμηλό υψόμετρο μέχρι και παραθαλάσσια.-Όλα αυτά αναφέρθηκαν για τη βοήθεια της νομαδικής (μετακινούμενης) μελισσοκομίας.

γ) Εκλεκτές βασίλισσες:
Η μελισσοκομία αποδίδει εισόδημα όταν τα μελίσσια έχουν αναπτυχθεί σε ανώτατο όριο.Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άριστη βασίλισσα και νέα./ Όταν λοιπόν γίνεται ο τρύγος πρέπει να σημαδεύουμε τα μελίσσια που έδωσαν τα περισσότερα πλαίσια μέλι,για να κάνουμε αντικατάσταση βασιλισσών και νέα μελίσσια με κελιά που προκαλούμε σε αυτά τα αποδοτικά μελίσσια , που έχουμε μαρκάρει στον τρύγο.

Η αντικατάσταση αυτή των βασιλισσών πρέπει να γίνεται στην αρχή του δεύτερου φθινόπωρου της ζωής τους ,για να γονιμοποιηθούν και να αναπτυχθούν τα μελίσσια με τις νέες βασίλισσες και τη συνολική φθινοπωρινή ανθοφορία,μπαίνοντας για ξεχειμώνιασμα με νέες επίλεκτες βασίλισσες. Επομένως με αυτή τη διαδικασία δεν θα χρειαστεί να χάσουμε χρόνο στην αρχή της άνοιξης,που αυτό θα μείωνε την παραγωγή.Και κάνουμε αυτή τη διαχείριση στο μελισσοκομείο μας ,για να αποφύγουμε τις ηλικιωμένες ή μειονεκτικές βασίλισσες,που δύσκολα ξεχειμωνιάζουν από έλλειψη ζωτικότητας,αλλά και την άνοιξη δεν θα μπορούσαν να δώσουν ανάπτυξη.

Αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούμε τη μεγάλη βοήθεια που μας δίνει η ίδια ηλικία των βασιλισσών σε ένα μελισσοκομείο:αφού εξομοιώνει και απλουστεύει τις διαδικασίες,ώστε να μην χρειάζεται απασχόληση σε κάθε ένα διαφορετικό μελίσσι,οταν εφαρμόζουμε αυτή τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου έχει διαπιστωθεί ότι οι νέες βασίλισσες δίνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη δεύτερη χρονιά τους .Και γ΄αυτό δεν εφαρμόστηκε η ετήσια αντικατάσταση των βασιλισσών. / Όμως,επαληθευτικά μπορούμε να δούμε τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν, αν δεν εφαρμοστεί η αντικατάσταση των βασιλισσών στη 2ετία:

Απώλεια της βασίλισσας το χειμώνα,μείωση του πληθυσμού και εξέλιξη του μελισσιού σε κηφηνογόνο,

Η φυσική αντικατάσταση της βασίλισσας από τις μέλισσες την άνοιξη δεν συμφέρει ,γιατί χάνεται χρόνος για την ανάπτυξη του μελισσιού και στο χρόνο αυτόν θα διαφύγει ανεκμετάλλευτη ανθοφορίας,δηλαδή μείωση στην παραγωγή,που μετριέται από 25-30 μέρες. Όταν το ανεχόμαστε οι μελισσοκόμοι,είναι ,σαν να έχουμε αφήσει το μελίσσι να διαχειρίζεται τη σοδειά του,που δύσκολα θα επιβιώσει. Και ο μελισσοκόμος για σοδειά δική του παραμένει ανικανοποίητος από άγνοια ή νωχέλεια.

Η επιλογή καλής ράτσας βασίλισσας γίνεται με κριτήριο τα πολλά πλαίσια μέλι, που μας έδωσε σε δύο μελισσοκομικές περιόδους,αλλά και από εξωτερικά ανατομικά κριτήρια,όπως μεγαλόσωμη,με ατρακτοειδή μεγάλη κοιλιά και κυρτή προς τα πάνω.Όμως συμβαίνει κάποτε και μικρόσωμες να είναι εξαιρετικές,οπότε ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης μιας νέας βασίλισσας είναι η δοκιμή της σε μία παραφυάδα. Δηλαδή πρόσθετος κόπος,όμως αναγκαίος και επωφελής.

δ)Υλικά της Μελισσοκομίας:
Πρέπει να είναι τέλεια ,γιατί τα μειονεκτικά θα οδηγήσουν τελικά στην εγκατάλειψή τους,από τα λειτουργικά προβλήματα που θα προκαλέσουν.Οι ευφάνταστες κατασκευές , δεν μας οδηγούν στην ανακάλυψη του τροχού,οι τυποποήσεις στη μελισσοκομία υπάρχουν στο εμπόριο και κάθε παρέκκλιση ,που θα εγκαταλειφθεί,υπολογίζοντας σε χρήμα τον κόπο κατασκευής,πολλαπλάσια ζημιά θα μας φέρει.Τα κοφίνια είναι περασμένων γενεών μελισσοκομίας,τα εσωτερικά καπάκια απαράδεκτα και παραμερισμένα,από την καθιερωμένη κυψέλη Αυστραλιανού τύπου,που εξυπηρετεί στις μεταφορές του μελισσοκομείου. 

Όμως προσοχή σε κάποια καλά ή απαράδεκτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο: Το ξύλο των κυψελών αν δεν είναι άπόλυτα αποξηραμένο,θα φυράνει και θα αφήσει αρμούς στις ενώσεις,θα εισχωρήσει νερό βροχής και θα τις σαπίσει.Τα πλαίσια για ευκολία τους τα καρφώνουν με συραπτηκό μεταξύ κηρηθροφορέα και ορθοστάτη και όταν τα ξεκολλάμε και τα βγάζουμε από την κυψέλη ξεκαρφώνονται μεταξύ τους ,οπότε πέφτει βρισιά και δυσφήμιση του κατασκευαστή. Πρέπει όμως να τους επιβάλουμε το κάρφωμα με λεπτές μακρυές κεφαλωμένες 2 πρόκες σε κάθε ορθοστάτη. Και από έναν ψιλό καρφί στα πλαινά αφτιά σύνδεσης ορθοστάτη και κηρηθροφορέα,συνολικά 4 καρφάκια.

Η χαραγή στο κάτω μέρος του κηρηθροφορέα να γίνεται βαθύτερη για να εισχωρεί το φύλλο κεριού,και να χωρεί και το πιο χοντρό φύλλο. Και η στερέωσή του να γίνεταται με ένα μπρίκι λιωμένου κεριού και κάποιες σταγόνες στη χαραγή για στερέωση του φύλλου. Οπότε καταργείται το βασανιστικό κάρφωμα με πηχάκια σύσφυξης του φύλλου.Τα φύλλα σκευρώνουν όταν είναι με εναλλασσόμενο πέρασμα στα 4 οριζόντια σύρματα .Απλά να εφάπτονται στα φύλλα.Λευκό χρώμα στις κυψέλες ,για προστασία από καύσωνες και το καλύτερο χρώμα είναι το υδατοδιαλυτό,που αντέχει τις καιρικές συνθήκες.

Πηγές: Μελισσοκομία Ν.Ι Νικολαϊδη 1984 και Ιστοσελίδα: tomelissi. wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Το πιο μεγάλο μυστικό είναι ότι ο συνεταίρος μας Βαρρόα παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής μας. Ό,τι οργάνωση και να κάνουμε ο αντίπαλός μας τα ισοπεδώνει όλα. Προς το παρόν είναι ανίκητος και προκαλεί αφαίμαξη στο εισόδημά μας. Αφιερώνουμε πολλές εργατοώρες στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τη Βαρρόα, ξοδεύοντας παράλληλα και πολλά λεφτά και ανεβάζοντας πολύ το κοστολόγιο της παραγωγής μας. 31 Αυγούστου 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!