Widget Recent Post No.

Αμερικάνικη σήψη και έξυπνος τρόπος θεραπείας με άκτιστες κηρήθρες...



Σε μελίσσι που έχει Αμερικάνικη Σηψηγονία,όλες οι κηρήθρες του μελισσιού καίγονται και θάβονται.Κηρήθρες με μέλι μπορούν να τρυγηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως τροφή του ανθρώπου. Στα μελίσσια αυτά δίνονται φύλλα κηρήθρας για να κτίσουν και αφήνονται νηστικά τουλάχιστο για 48 ώρες ,ώστε να καταναλώσουν την ποσότητα τροφής που έχουν στο στομάχι τους. Με τον τρόπο αυτό μεγάλος αριθμός από τα σπόρια της αρρώστιας θα απομακρυνθεί με τα περιττώματα των ακμαίων μελισσών.


Τις επόμενες ημέρες το μελίσσι τροφοδοτείται με άφθονο σιρόπι.Τις πρώτες ημέρες τοποθετείται στο κέντρο της κυψέλης και μία κηρήθρα γόνου από ένα υγιές μελίσσι.Όταν κτιστούν οι πρώτες κηρήθρες και εμφανιστεί ο νέος γόνος η κηρήθρα αυτή απομακρύνεται.Η τροφοδοσία συνεχίζεται μέχρι να χτιστούν όλες οι κηρήθρες για περίπου μία εβδομάδα.»

Σε πειράματα που έγιναν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. 40 μελίσσια μολύνθηκαν με σπόρια της Αμερικάνικης Σηψιγονίας και στη συνέχεια θεραπεύτηκαν με τη μέθοδο της απλής μετάγγισης και για ένα χρόνο δεν εμφανίστηκε προσβολή,οι μέλισσες είχαν μεγαλύτερο βάρος,ζούσαν περισσότερο,είχαν μικρότερη προσβολή από βαρρόα και σε ένα μήνα μετά την τη μετάγγιση έφθασαν σε ανάπτυξη άλλα μελίσσια που χρησιμοποιήθηκαν για μάρτυρες.Παράλληλα γίνεται προσεκτική επιθεώρηση σε όλα τα μελίσσια και σημειώνονται όσα έχουν την αρρώστια. Συνολικά το πρόβλημα περιορίζεται ευκολότερα, όταν τα άρρωστα μελίσσια μεταφερθούν σε άλλη περιοχή μακρυά από το κύριο μελισσοκομείο, για να γίνονται εκεί οι θεραπευτικές επεμβάσεις.

ΠΗΓΗ: Μελισσοκομία   Ανδρέα  Θρασυβούλου

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πως γίνεται σωστή απολύμανση μελιτοεξαγωγέα Ιnox σε περίπτωση που ενδεχομένως τη τελευταία φορά τρυγήθηκαν πλαίσια μελισσιών που είχαν σήψη? με καυστική ποτάσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!