Widget Recent Post No.

Πλαστικές κυψέλες ANEL: Μια πραγματική επανάσταση στη μελισσοκομία!



Αφιέρωμα μελισσοκόμου για τις πλαστικές κυψέλες και τις δυνατότητες τους...
Πριν λίγες ήμερες έλαβα στα χεριά μου τις πρώτες πλαστικές μου κυψέλες της ANEL και οφείλω να ομολογήσω οτι πριν τις αποκτήσω δεν περίμενω να εντυπωσιαστώ τόσο πολύ.  Μέτα από παρότρυνση φίλων και συναδέλφων μου όμως αποφάσισα και εγώ να δοκιμάσω τις πλαστικές κυψέλες της ANEL  και για αυτές θα σας μιλήσω σήμερα.


Είπα στο παρελθόν πολλα πράγματα, και νομίζω πως ήμουν πολύ άδικος εφόσον δεν τις είχα δοκιμάσει. Ετσι έκανα την μεγάλη κίνηση και σήμερα έχω την τύχη να κρατώ στα χέρια μου αυτές τις κυψέλες τις οποίες και θα σας αναλύσω.
Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό το πως γίνεται να έχουν κερδίσει τόσους φανατικούς θαυμαστές με μερικούς να έχουν ''χτίσει'' ακόμη και ολόκληρα μελισσοκομία με αυτές τις κυψέλες δίχως δεύτερη σκέψη. Μόλις τις πήρα στα χεριά μου όμως κατάλαβα όλους αυτούς τους ανθρώπους!!!

Χωρίς καμιά υπερβολή οι κυψέλες της ANEL δεν παίζονται , και με έχουν ενθουσιάσει πραγματικά πάρα πολύ , τόσο όσο κανένα άλλο μελισσοκομικό προϊόν που έχω αγοράσει.  Δίνουν επιλογές και χειρισμούς που καμιά άλλη κυψέλη δεν θα μπορούσε να μας δώσει , και πιστεύω για τον μελισσοκόμο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες.




Ένα εύστοχο ερώτημα που ίσως σε κάποιους ήδη να δημιουργήθηκε είναι το  ''αν οι μέλισσες θα διάλεγαν ποτέ ένα συνθετικό υλικό για κατοικία τους''.   Η επιλογή για τις μέλισσες όμως δεν εχει καμιά σχέση με τον τρόπο που εμείς την σκεφτόμαστε. Οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους βάση ττου υλικού κατασκευής αλλά πολύ διαφορετικών παραμέτρων.

Έχουμε δει πολλές φορές μελίσσια να χτίζουν μέσα σε παλιά ψυγεία , εγκαταλελειμμένα σπίτια , καμινάδες , τηλεοράσεις , αμάξια  , και κάποιος θα αναρωτιέται γιατί οι μέλισσες επέλεξαν τόσο ακατάλληλα υλικά για να ζήσουν μέσα?

Όμως οι μέλισσες δεν επιλεγούν την κατοικία τους με γνώμονα το υλικό κατασκευής , σε αντίθεση στηρίζονται μόνο στις κηρήθρες που οι ίδιες θα χτίσουν. Η κατοικία τους τα μόνα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τους προσφέρει ειναι προστασία απο : άνεμους , βροχές , υψηλές-χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ολα τα υπόλοιπα ειναι στην σφαίρα της δικής μας φαντασίας και αυτό-ικανοποίησης. Τον τρόπο σκέψης των μελισσών πολυ λίγοι άνθρωποι ίσως κάποτε μπορέσουν να τον αποκωδικοποιήσουν διότι είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας.

 Ας επανέλθουμε στο θέμα μας όμως!!!







Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL προσφέρουν άριστη μόνωση στα μελισσάκια μας , όσο κανένα άλλο υλικό της φύσης δεν θα μπορούσε να έχει ανα μονάδα όγκου-πάχους. Επενδυμένη με πολυουρεθάνη στο κέντρο της εξοπλίζει την κυψέλη με την καλύτερη δυνατή μόνωση που θα μπορούσε να παρέχει.

Οι μέλισσες μέσα σε αυτήν την κυψέλη δεν θα χρειαστεί να σπαταλούν άσκοπη ενεργεία , κάνοντας μουστάκια στην σανιδά πτήσης ,  εφόσον η θερμοκρασία θα είναι με διαφορά πολύ πιο σταθερή.

Για όσους δεν γνωρίζουν , τα δικά μας σπίτια στην εξωτερική πλευρά τους φέρουν μόνωση αρκετών εκατοστών αντίστοιχη με αυτήν των πλαστικών κυψελών της ANEL!!

Eφόσον μας δίνετε η δυνατότητα να προσφέρουμε ενα καλύτερο περιβάλλον για τις μέλισσες μας ,  δεν θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε η έστω να το δοκιμάσουμε?

Η πλαστική κυψέλη εκτός απο την απίστευτη μόνωση που προσφέρει λόγω υλικού κατασκευής , διαθέτει και άλλο ένα  σημαντικό προτέρημα. Δεν σαπίζει ποτέ. Κανενας μικροοργανισμός , κανένας μύκητας , κανένα μικρόβιο δεν την αναγνωρίζει , και δεν αποσυντίθεται ποτέ!!!

Το επικρατέστερο ομως πλεονέκτημα που πιστεύω ειναι και το σημαντικότερο για τον μελισσοκόμο είναι οτι η πλαστική δεν χρειάζεται καμιά απολύτως επεξεργασία-συντήρηση. Τις κυψέλες αυτες τις αγοράζουμε και ειναι έτοιμες για χρήση σε αντίθεση με τις ξύλινες που χρειάζονται κόπο πολλών ημερών , λινέλαια , βαφές , στοκαρίσματα , αστάρια  και διαδικασίες που απλά φαίνονται Βουνό για τους περισσότερους.

Η πλαστική κυψέλη λοιπόν φέρνει στο φως κάποια σειρά δυνατοτήτων και ''τεχνασμάτων'' που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Δυνατότητες που στο παρελθόν ήταν απλως στην φαντασια μας. Ηρθε η μερα που ο μελισσοκόμος θα μπορέσει  να απαλλαχθεί απο την δαπανηρή , χρονοβόρα και κουραστική συντήρηση και προετοιμασία του ξύλου!!!

Πάμε να δούμε λοιπόν τις δυνατότητες που μας δίνει η Νέα πλαστική κυψέλη ANEL!!!!!!!

Καπάκι με εσωτερική μόνωση και δυνατότητα προσθήκης τάπας τροφοδοσίας......


Θήρες στο καπάκι που ανοιγοκλείνουν όποτε και όπως θέλουμε εμείς!!!




Ειδικά σχεδιασμένο καπάκι για την γρήγορη απορροή του νερού.....



Αντιολισθιτική επιφάνεια στις ''συνδέσεις'' μεταξύ των πατωμάτων και του καπακίου έτσι ώστε να κουμπώνουν τελεία μεταξύ τους!!!




Επιπλέον δυνατότητες για ευκολία στο φόρτωμα-ξεφόρτωμα......



Πάτος  αεριζόμενος  , και αντιβαρροα για άριστες συνθήκες διαμονής!!!!!!




Άλλο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνουν αυτές οι κυψέλες και έρχεται να αλλάξει ριζικά την παραγωγή και την συλλογή της γύρης ειναι οι υψηλής τεχνολογίας- ευερετικότητας γυρεοπαγίδες που διαθέτει. Είναι μια κατοχυρωμένη πατέντα απο την ANEL και δεν παρατηρείτε σε καμιά άλλη εταιρία που κατασκευάζει αντίστοιχα προιόντα.

Η πατέντα αυτή έρχεται για να αλλάξει ριζικά την παράγωγη και την συλλογή της γύρης στην Ελλάδα , μεταβιβάζοντας την πολλά επίπεδα μπροστά!!!!

Οι γυρεοπαγίδες που μας παρέχει αυτή η κυψέλη είναι τόσο απλές στην τοποθέτηση τους που πραγματικά εντυπωσιάστηκα.  Μικρές , εύκολες στην τοποθέτηση , και το κυριότερο? Οι μέλισσες δεν θα χρειαστεί να ''συνηθίσουν'' την νέα είσοδο , όπως συμβαίνει με τις γυρεοπαγίδες στις ξύλινες κυψέλες. Ειδική υποδοχή και για τους κηφήνες ειναι ενα ακόμη επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό αυτής της παγίδας.

Δειτε πόσο απλή ειναι η διαδικασία τοποθέτησης τους με φωτογραφίες.

Ειδικά σχεδιασμένο πορτάκι για την αποφυγή , απρόσμενων επισκεπτών όπως σκούρκοι-σερσέκια αχερόντιες νυχτοπεταλούδες κλπ......





Και εδώ το νέο πορτάκι για τον γυρεοσυλλέκτη μας.....




Εδώ έτοιμες οι δυο γυρεοπαγίδες στην κυψέλη κατευθείαν για χρήση. Οπως παρατηρούμε έπειτα από την τοποθέτηση τους μπορούμε κατευθείαν να έχουμε παράγωγη!!!!

 

Εχω εντυπωσιαστεί πραγματικά απο την καταπληκτική και άριστη κατασκευή αυτών  των κυψελών και  εχω μείνει χωρίς λογία. Πολλές από τις δυνατότητες τους όπως τροφοδότες , διαχωριστικά , δίνουν και άλλες επιπλέον δυνατότητες , όμως νομίζω οτι οι παραπάνω που σας προανέφερα αρκούν για να συντελέσουν την δημιουργία μιας Άριστης κατασκευαστικά κυψέλης.

Εδώ οι τιμή της Νέας πλαστικής κυψέλης ANEL www.anel.gr

orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια