Widget Recent Post No.

Η λυγαριά και η ανθοφορία της στη καρδιά του Καλοκαιριού: Μια καλή επιλογή μετά τον έλατο...



Η λυγαριά αποτελεί ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό που ανθίζει τουν Ιούλιο και διαρκεί 20-30 ημέρες περίπου. Δίνει πλούσιο μέλι και αποτελεί μια άριστη επιλογή μετά τον Έλατο για να πάρουν δυνάμεις τα μελίσσια, να ανανεώσουν τους πλυθησμούς αλλά και ο μελισσοκόμος να κάνει άλλον ένα τρύγο. Η λυγαριά δίνει μπόλικο μέλι αρκεί να ευνοηθεί από τον καιρό. Οι ιδανικές συνθήκες για να δώσει πολύ μέλι είναι η πολλές βροχοπτώσεις πρίν την ανθοφορία, και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά την ανθοφορία.


Όσον αφορά τη λυγαριά λοιπόν όταν έχει καύσωνα με 35 βαθμούς είναι το πλέον ιδανικό για να εκκρίνουν τα λουλούδια πλούσιο μέλι. Σύμφωνα με την εμπειρία των μελισσοκόμων, όταν οι προηγούμενες ανθοφορίες καταστραφούν απο τις πολλές βροχές η λυγαριά δίνει μέλι, και μάλιστα μπόλικο. Αν η ζέστη είναι έντονη, η λυγαριά τόσο πιο πολύ δίνει.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ανθόμελα η λυγαριά δίνει πιο παχύρευστο και σκούρο μέλι. Αν το δοκιμάσει κανείς δύσκολα καταλαβαίνει οτι πρόκειται για ανθόμελο, ενώ το άρωμα της είναι εξαιρετικό. Η λυγαριά συναντάται σε μέρη και ιδιαίτερα όπου υπάρχου νερά όπως ρυάκια, λίμνες, βαλτώδη μέρη κλπ. Βρίσκεται Παντού τόσο στην Ελλάδα τόσο Νότια όσο και Βόρεια Ελλάδα.

Σαν αρνητικό αυτής της ανθοφορίας αναφέρουν μερικοί μελισσοκόμοι ότι όταν έχει έντονη λειψυνδρία τα άνθη της γίνονται τοξικά και οι μέλισσες ψωφούν. Άλλοι μελισσοκόμοι λένε οτι η γύρη κολλάει στα μάτια τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Ωστόσο αυτά φαίνονται να είναι μόνο μύθοι, εφόσον όσοι μελισσοκόμοι επισκέπτονται τη λυγαριά δεν έχουν παρατηρήσει απώλειες στα μελίσσια τους.

Το μεγάλο θετικό της λυγαριάς είναι η πολύ παρατεταμένη ανθοφορία η οποία μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο το μέλι στις κυψέλες έρχεται όταν τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Μερικοί έμπειροι μελισσοκόμοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη χρονιά που θα πάρουν μέλι απο τις μακριές ταξιανθίες που ευνοούνται απο τη βροχή. Ωστόσο με τα παιχνίδια που κάνει ο καιρός κανει ο καιρός κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος πλέον.

Μερικές φωτογραφίες απο την ανθοφορία της λυγαριάς...



Φωτό απο mesologgibee






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!