Widget Recent Post No.

Η βελανιδιά (Δρύς) και το μέλι της: Όλα τα μυστικά της σημαντικότατης αυτής μελιτοφορίας!



Η βελανιδιά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό το οποίο δίνει νέκταρ και γύρη  νωρίς την Άνοιξη ενώ στην συνέχεια από αρχές Ιουνίου ξεκινάει η παραγωγή μελιτώματος που είναι και η σημαντικότερη για εμάς τους μελισσοκόμους. Εκκρίνει πλούσιο μέλι τόσο από τα φύλα της όσο και από τους καρπούς της (βελανίδια) πράγμα που την καθιστά μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες μελιτοεκκρίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Αναφορές μελισσοκόμων κάνουν λόγω για διάρκεια πάνω απο δύο μήνες, δηλαδή αρχίζει αρχές Ιουνίου και πολλές φορές τελειώνει Τέλος Αυγούστου.

Συνήθως τα μελίσσια τη δουλεύουν μικρότερο διάστημα, κυρίως στις αρχές που ξεκινά να στάζει το μελίτωμα, που τα φυτά έχουν πολλούς χυμούς μέσα, το μελάκι είναι ζουμερό και οι μέλισσες το συλλέγουν με ιδιαίτερη ευκολία.

Το κύριο αρνητικό της βελανιδιάς είναι ότι καθώς προχωράει η μελιτοφορία, και παρουσιάζονται συνθήκες ξηρασίας το μελίτωμα σκληραίνει - γίνεται σαν τσίχλα - ένα πράγμα, ξινίζει και οι μέλισσες δεν το συλλέγουν. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, χρειάζεται μια καλή βροχούλα προκειμένου να το ξεπλύνει και να δώσει εκ νέου νέο χυμώδες μελίτωμα. Η βελανιδιά δεν επηρεάζεται απο τις βροχοπτώσεις, μάλιστα τις χρειάζεται, και όταν πέσει βροχή αυτή ξανα δίνει μέσα σε 2-3 ημέρες. Οι μελισσοκόμοι κάνουν λόγω για πλούσιους τρύγους, με πεντανόστιμο μέλι, όταν οι χρονιές έχουν έντονες βροχοπτώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο και τα δέντρα έχουν πολλούς καρπούς.

Το μέλι της βελανιδιάς στην αρχή παράγεται απο το φύλο και είναι ανοιχτόχρωμο, πιο ρευστό, ενώ στην συνέχεια μόλις σκάσει το βελανίδι με τις μεγάλες ζέστες, το μελίτωμα γίνεται πολύ σκούρο, και μερικοί μελισσοκόμοι το παρομοιάζουν σαν γράσο, παρά σαν μέλι. Το μέλι της βελανιδιάς έχει υψηλή διατροφική αξία, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο αντιοξειοδοτικό μέλι στην Ελλάδα με πλούσια μέταλλα - ιχνοστοιχεία και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που δεν βρίσκουμε σε άλλα μέλια.

Η εμπορική του αξία όσον αφορά την χονδρική είναι πολύ μεγάλη. Μάλιστα αν κάνετε μια έρευνα στην αγορά οι έμποροι μελιού έχουν σε ειδική κατηγορία το μέλι ελάτου, βελανιδιάς διότι η παχύρευστη μορφή τους επιτρέπει χαρμάνια με άλλα μέλια όπως είναι το μέλι άνοιξης. Επίσης έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό που οι μελισσοκόμοι το λατρεύουν για την εξαιρετική του ιδιαίτερη γεύση.

Παρακάτω στις φωτογραφίες αρχικά βλέπουμε μελίτωμα στο φύλο, και στην συνέχεια στο βελάνι. Μια μόνο παρατήρηση. Το βελάνι αρχίζει να πετάει σταγόνες τέτοιες αργότερα δηλαδή μετά τα μέσα Ιουνίου και έχει μεγάλη διάρκεια...







Τρύγος μελιού στη βελανιδιά απο το Δημήτρη Θωμόπουλο (Δρυάδες Μέλι)...

Στη φωτογραφία διακρίνουμε το μελίτωμα απο το βελανίδι. Η όπως λένε πολλοί μελισσοκόμοι το δεύτερο βάρεμα. Το μέλι είναι σκούρο.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πιο πολύ μοιάζει με πίσσα για ασφαλτόστρωση παρά για μέλι. Άφησα ατρύγητο 2.5 τόνους μέλι βελανιδιάς και κόντεψα να χάσω τα μελίσσια από νοζεμίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για πιο λόγο δεν το πούλησες σε χονδρεμπορο να βγάλεις και χρήματα? Επίσης νοζεμιαση τα μελίσσια σου δεν απέκτησαν από το ατρυγιτο μέλι που λες. Μάλλον θεραπεία δεν έκανες

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!