Widget Recent Post No.

Το μυστικό για να διατηρήσουμε πολύ δυνατά και σφιχτά μελίσσια στις νομές



Σήμερα έχουμε να πούμε μερικές σημαντικότατες συμβουλές πάνω στους χειρισμούς των μελισσιών μας, για να μένουν πάντα δυνατά και σφιχτά, έτοιμα να μας φέρουν μέλι. Όπως γνωρίζετε όλοι οι μελισσοκόμοι, παλεύουν με νύχια και με δόντια να καταφέρουν ένα πράγμα. Να φτιάξουν δυνατά μελίσσια. Όμως το μυστικό δεν είναι μόνο να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια, αλλά να μπορέσουμε και να τα κρατήσουμε και δυνατά. Πχ όταν φτιάξουμε τριόροφα μελίσσια τέλη Απριλίου όπως είναι φυσικό κάποια στιγμή τελειώνουν οι ανθοφορίες και τα μελίσσια αρχήζουν να μειώνουν το πλυθησμό τους. Ωστόσο πάνω σε αυτό το κομματάκι υπάρχει ένα μυστικό, για το οποίο και είναι αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση.
Όπως σας έχω πεί και σε προηγούμενη ανάρτηση το μελίσσι έχει συγκεκριμένη διάταξη μέσα στις κυψέλη του. Προνοεί για την έλλειψη γύρης που έρχεται στο τέλος της Άνοιξης και τις αρχές του Καλοκαιριού. Έτσι στον κάτω κάτω όροφο, δηλαδή στη γονοφωλιά, συλλέγει αύθονες προμήθειες γύρης. Αυτό που βλέπουμε εμείς λοιπόν, είναι στα κάτω κάτω πλαίσια να βρίσκονται πλαίσια γεμάτα γύρη. Στα δικά μας μάτια ίσως φαίνονται "άχρηστα" όμως θα αποδειχθούν σωτήρια την εποχή της λειψυνδρίας και της έλλειψης γύρης.

Εδώ θέλω να σας πω το μυστικό που μου εκμυστηρεύτηκε ένας μελισσοκόμος. Όπως μου είχε πεί, πρίν επισκεφτεί την μελιτοφορία του Ελάτου, δεν πηγαίνει έτσι τα μελίσσια του. Πάντα φροντίζει να έχουν το κάτω μέρος της γονοφωλιάς γεμάτο γύρη. Πλαίσια γεμάτα με γύρη. Αυτές οι προμήθειες στον έλατο με την έλλειψη γύρης θα αποδειχθούν απίστευτα χρήσιμες. Για να μην έχουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες με την μείωση του γόνου λόγω έλλειψης γύρης. Ξέρετε αμα έρχεται μέλι αλλά δεν έρχεται καθόλου γύρη, το μελίσσι αδυνατίζει γρήγορα σε πλυθησμό. Τέτοια παραδείγματα βλέπουμε στο πεύκο, όπου πάνε διόροφα μελίσσια και γυρίζουν μια χούφτα το Νοέμβριο. Τέτοιες εικόνες όμως έχουμε μόνο σε όσους μελισσοκόμους αφήνουν τα μελίσσια στη μοίρα τους.

Θέλω να σας δείξω λοιπόν τι εικόνα βλέπουμε στα μελίσσια που έχουν γεμήσει με γύρη! Τα πλαίσια είναι ακριβώς έτσι...

Αν βάλουμε γυρεοπαγίδες και κλέψουμε αυτή τη γύρη απο τα μελίσσια, και πάνε στις νομές άδεια απο γύρη, τότε ίσως υπάρξει σημαντικό πρόβλημα και δραματική πτώση στην ανάπτυξη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια