Widget Recent Post No.

Γρήγορη εύρεση της βασίλισσας: Ένα καλό κόλπο!



Μια ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ για να βρίσκουμε γρήγορα τη βασίλισσα κατα την επιθεώρηση του μελισσιού. Έχουμε ακούσει πολλές φορές το σοφό ρητό "δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο"! Σήμερα λοιπόν θα επιβεβαίωσουμε αυτή την φράση και θα μάθουμε μια πανέξυπνη τεχνική. Επειδή ξέρω αρκετούς μελισσοκόμους που χρονοτριβούν ψάχνοντας τη βασίλισσα, αγχώνονται, ιδρώνουν και στο τέλος δεν καταφέρνουν τίποτα, θα προσπαθήσω να τους βοηθήσω!

Έχουμε δύο μεγάλα 10άρια μελίσσια και δυσκολευόμαστε να βρούμε τη βασίλισσα. Η τεχνική λοιπόν έχει ως εξής. Πάμε στο ΜΕΛΙΣΣΙ 1 και παίρνουμε ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο. Ελέγχουμε με μεγάλη προσοχή να μην έχει τη βασίλισσα επάνω. Αν έχει βασίλισσα το αφήνουμε και παίρνουμε το επόμενο πλαίσιο. Τινάζουμε όσο πιο ήρεμα μπορούμε όλο τον πλυθησμό και αυτό που μας έχει μείνει είναι ένα πλαίσιο γόνου χωρίς πλυθησμό. Τώρα πηγαίνουμε στο άλλο μελίσσι κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία, δηλαδή αφαιρούμε ένα πλαίσιο γόνου χωρίς το πλυθησμό, και τοποθετούμε στη θέση του τον γόνο απο το διπλανό μελίσσι. Αντίστοιχα κάνουμε και στο άλλο μελίσσι.
Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι να έχουμε δύο μελίσσια στα οποία ανταλλάξαμε ένα σφραγισμένο γόνο. Κλείνουμε τα καπάκια και περιμένουμε 5 λεπτά! Μόλις ανοίγουμε πάλι τα μελίσσια η βασίλισσα βρίσκεται επάνω στο πλαίσιο με τον σφραγισμένο γόνο που έχουμε αλλάξει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι φερομόνες μιας ξένης βασίλισσας μπήκαν ξαφνικά μέσα στο μελίσσι, και η βασίλισσα νομίζει οτι υπάρχει δεύτερη βασίλισσα, την οποία ψάχνει για να σκοτώσει. Εμείς όμως πετύχαμε το σκοπό μας και την εντοπίσαμε! 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Για να πετύχει η μέθοδος πρέπει να καπνίσουμε πολύ λίγο γιατί ο καπνός μπλοκάρει τις φερομόνες που υπάρχουν επάνω στον γόνο. Επίσης προσέχουμε να μην αναστατώσουμε τα σμήνη. Τελευταίο και πιο σημαντικό, προσέχουμε να μην έχουν αρρώστιες τα μελίσσια και τις μεταδώσουμε. Το ιστορικό υγείας των μελισσιών πρέπει να είναι καθαρό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια