Widget Recent Post No.

Κόλπα στη τοποθέτηση των μελισσιών που αυξάνουν τη παραγωγή!!!



ΡΩΤΑΕΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Φίλοι μου καλησπέρα. Θα ήθελα να μεταφέρω αύριο τα μελισσάκια μου στο βουνό, και δεν ξέρω πως να τα τοποθετήσω και με ποια σειρά. Πχ που να βάλω τα αδύνατα και τα δύνατα, τα διόροφα τριόροφα. Πρέπει να είναι ανακαταμμένα. οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή. Ευχαριστώ


Απάντηση...
Η τοποθέτηση των μελισσιών στο βουνό αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία δεν γίνετε καθόλου τυχαία! Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος όταν ξεφορτώνει τις κυψέλες του στο μέρος που επέλεξε, διαλέγει επίτηδες τις κυψέλες που θα τις τοποθετήσει. Το πρώτο κόλπο λοιπόν είναι με το χρώμα της κάθε κυψέλης και όχι με το μέγεθος της. Πχ τοποθετούμε την μπλέ κυψέλη, δίπλα επιλέγουμε μια άσπρη, και δίπλα μια πράσινη. Προσπαθούμε δηλαδή να διαλέγουμε οι κυψέλες που είναι πλάι πλάι να έχουν μεγάλη αντίθεση στα χρώματα τους έτσι ώστε να τις ξεχωρίζουν πολύ καλά οι μέλισσες. Αυτό βοηθάει σημαντικά στη παραπλάνηση αλλά και στο να μη χάνονται μελίσσια απο απώλεια της βασίλισσας κατα την επιστροφή απο τη γαμήλια πτήση.
Τοποθετούμε τις κυψέλες μεταξύ τους με τη κατα το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, και με κύριο γνώμονα την ηλιοφάνεια αλλά και τη θέα των μελισσιών. Ειδικά για τα μεγάλα μας μελίσσια πρέπει η απόσταση που απέχουν απο τις άλλες κυψέλες να είναι τουλάχιστον 70 πόντοι, αλλά αν υπάρχει χώρος και 1 μέτρο είναι πολύ καλά. Θέλουμε ο ήλιος να τις χτυπάει όσο περισσότερο γίνετε. Αλλά το μυστικό να ξέρετε είναι στον πρωινό ήλιο. Θέλουμε οι κυψέλες μας να χτυπιούνται πρώτες απο τον πρωινό ήλιο, για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας, δηλαδή μεγαλύτερο χρόνο συλλογής μελιού, άρα περισσότερο μέλι στις κυψέλες μας!

Η θέα που κοιτάνε οι κυψέλες μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι κυψέλες μας πρέπει να χτυπιούνται στην είσοδο τους απο τον ήλιο και προς τα εμπρός να έχουν μεγάλο άνοιγμα για να βγαίνουν και να συλλέγουν στα δάση και τα λιβάδια. Το ύψομετρο που τοποθετούμε τις κυψέλες πρέπει να είναι περίπου μεσαίο, όχι υψηλό ούτε πολύ χαμηλό. Περίπου στη μέση του βουνού.

Το κόλπο στη τοποθέτηση των κυψελών έχει να κάνει και με τη κλίση. Δεν χρειάζεται όλες οι κυψέλες να κοιτάνε μπροστά. Ανάλογα με τη πλαγιά που τοποθετούμε τα μελίσσια μας, κάνουμε και την ανάλογη τοποθέτηση των μελισσιών έτσι ώστε να σχηματίζεται μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Το κόλπο που εφαρμόζουν πολλοί πεπειραμένοι μελισσοκόμοι για να δώσουν κλίση στα μελίσσια τους στα ελατοδάση, είναι να τοποθετούν τις κυψέλες ελαφρώς διαγώνια, έτσι ώστε να μπαίνουν μόνες τους για κλίση. Το σημαντικό όμως είναι η κατεύθυνση που κοιτάνε οι κυψέλες να είναι προς τον ήλιο, και όχι προς μια τυφλή μεριά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια