Widget Recent Post No.

Έγινε το ΜΠΑΜ: ΈΛΑΤΟΣ 2020!!! Ξεκίνησε στο μέρος μας....



Παιδιά κάνω νωρίτερα τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ μας ενημέρωση, γιατί συνέβη κάτι πρωτόγνωρο! Ήρθε +1 κιλό μέσα σε λίγες ώρες, και συγκεκριμένα απο τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ένα κιλό μέλι, σε μελίσσι που πήγε έλατο χθές 14 Μαίου. Δηλαδή συλλέγει 2η μέρα σήμερα, και μάζεψε 1 κιλό μέλι. Καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει ότι αν είχε καμια βδομάδα στο βουνό, η ζυγαριά θα έδινε +2-3 κιλά σήμερα.


Αυτό το ζώ πρώτη φορά σαν μελισσοκόμος. Τόσο νωρίς να δουλεύει ο έλατος δεν ξανα έγινε, διότι δεν είναι μόνο σε εμένα, αλλά παντού. Τόσο πρώιμος κανείς δεν περίμενε να είναι. Έπεσαν όλοι έξω στις προβλέψεις τους. Βέβαια και ο καύσωνας τέτοια περίοδο, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.

Οι έμπειροι μελισσοκόμοι, κάνουν λόγο, ότι τέτοιες αλλαγές δεν θα ευνοήσουν την μικροπανίδα των δέντρων. Επίσης ντόπιοι στο χωριό μου είπαν ότι τέτοια ξηρασία δε ξανα έγινε. Τα μελίσσια βέβαια λένε άλλα πράγματα...

Δείτε τα τελευταία μυνήματα 
+282 χθες το απόγευμα
-280 το βράδυ (απολύτως φυσιολογικό. Η μικρή πτώση δηλώνει και την ύπαρξη μελιτώματος, όχι νέκταρος.
+976 σήμερα μέχρι το απόγευμα.
(ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ)



Ολοι λένε ότι ειναι η φούντα, ότι θα δώσει μόνο για 7 ημέρες. Μετά δε ξέρουμε πως θα συνεχιστεί. Εγώ απο την εμπειρία μου, ξέρω για την τελευταία δεκαετία, ότι όταν έκανε καύσωνα στο αγρίνιο, στο βουνό γινόταν πάρτυ στον έλατο... Και συνήθως ήταν το τελείωμα. Ξέρετε όταν κάνει ζέστη αφυδατώνονται τα πάντα. Είναι φανερό άλλωστε ότι στο βουνό η υγρασία έπεσε στο 20%. Αυτό θεωρείτε καταστροφικό για τις ανθοφορίες, αλλά για τον έλατο συμβαίνει το απίστευτο... Δίνει μέλι.

Απο πληροφορίες όλοι άρχισαν να ανεβαίνουν στα βουνά, γιατί κανείς δε το περίμενε αυτό. Λέγαμε ότι το βουνό είναι όψιμο και θα ξεκινήσει σε 20 μέρες, και πέσαμε τελείως έξω.... Τελικά όλα έγιναν πολύ νωρίτερα. Νωρίτερα απο κάθε άλλη χρονιά.

Δεν ξέρω στο τέλος τι θα μετρήσουμε, πάντως αν μια εβδομάδα πάει έτσι με 2 κιλά τη μέρα, ο 1ος τρύγος είναι σίγουρος!

Απο θερμοκρασία, μπορείτε να δείτε ποιό πάνω ότι ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Πράγμα πολύ ανησυχητικό.

Εγώ φέτος ρίσκαρα, και έκοψα όλα τα μελίσσια σε παραφυάδες. Τα 20αρια τα εκοψα 2-3 φορές, οπότε καταλαβαίνετε τώρα το συναίσθημα μου. Φέτος ήταν η ευκαιρία να πάρουμε μέλι ελάτου που είχαμε χρόνια.... Αλλά το ρίσκο έτσι είναι

Δείτε την πράσινη μελίγκα που είναι γεμάτα τα έλατα, και απο εκεί έρχεται το περισσότερο μέλι...















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια