Widget Recent Post No.

Χειρισμοί στις αρχές Μαίου. 2 σημαντικά πράγματα για μέγιστο αποτέλεσμα...

Τώρα η εποχή είναι πιο κρίσιμη απο ποτέ. Σε πολλές περιοχές η σμηνουργία είναι στα φόρτε της, τα μελίσσια δουλεύουν στο φούλ, και η γέννα έχει φτάσει στο κορύφωμα της. Τώρα ο Μάιος θεωρείτε ότι φτάνει τα μελίσσια στο μέγιστο όσον αφορά το πλυθησμό. Μόνο προστίθενται μέλισσες, και βλέπουμε τα πρώτα παραγωγικά μελίσσι. Ένας μελισσοκόμος θεωρεί καλά παραγωγικά μελίσσια αυτά που ξεπερνούν τα 17 πλαίσια σε πλυθησμό, και όσα καταφέρουν να πάρουν και τρίτο πάτωμα είναι επίσης απο τα δυνατά.

Στόχος του μελισσοκόμου αφού φτιάξει τα μεγάλα μελίσσια, είναι να τα μεταφέρει σε μια καλή μεριά για μέλι. Κρατώντας τα μελίσσια στο σταθερό μελισσοκομείο ο απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται καλοί μήνες, όμως καθώς αρχίζει να στερείται η φύση βροχές, η γύρη αρχίζει να λιγοστεύει. Και τα μελίσσια να μην αυξάνουν τους γόνους όπως έκαναν νωρίτερα. Εμείς τώρα πρέπει να βρούμε τη καλύτερη μεριά για τα μελίσσια μας, για να καταφέρουμε όλος ο προηγούμενος κόπος να αποδόσει καρπούς.



Να ξέρετε πως η καλύτερη στιγμή για το μέλι, είναι όταν η βασίλισσα αρχίζει να μειώνει τη γέννα της, και ο πλυθησμός να είναι αρκετά μεγάλος, ικανός να φέρει και πολύ μέλι. Ο γόνος αντικαθίσταται απο το μέλι, και σίγουρα θα έχετε για το βασιλικό διάφραγμα, το οποίο κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Δηλαδή όταν τα μελίσσια δούμε να φέρνουν μέλι, τινάζουμε όλο το πλυθησμό κάτω, βάζουμε διάφραγμα, και αφήνουμε τους γόνους να αντικατασταθούν με μέλι. Και έχουμε και ξεκαθαρισμένα τα πλαίσια για τον τρύγο...

Τώρα απο χειρισμούς επίσης επείγουν και οι παραφυάδες μας. Τώρα χτίζουν σαν τρελά τα μελίσσια, και στις παραφυάδες βάζουμε άχτιστα πλαίσια και απο τις δύο πλευρές κατα προτίμηση 2 άχτιστα κάθε 7 ημέρες περίπου ανάλογα το πλυθησμό. Πχ μια 5 άρα παραφυάδα μπορεί σίγουρα να χτίσει 2 πλαίσια σε 7 ημέρες. Επίσης στα μικρότερα απο 5 πλαίσια μελίσσια καλό είναι να τους έχουμε και 1 κιλό τροφούλα για να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Αν και η εποχή είναι τόσο καλή τώρα, που βλέπουμε μελίσσια των 2 πλαισίων να τα πηγαίνουν εξαιρετικά.

Τα μεγάλα μελίσσια τα αφήνουμε να γίνουν μεγαλύτερα, και τα μελίσσια που δεν τραβάνε πολύ σε ανάπτυξη, τα χρησιμοποιούμε για παραφυάδες. Αυτός είναι ο τέλειος συνδιασμός για να έχουμε παραγωγή και νέα μελίσσια ταυτόχρονα. Πιστεύω παίρνετε μια γεύση το πόσο ωραία εποχή διανύουμε τώρα, και πόσα όμορφα πράγματα μας περίμένουν. Αυτή είναι η χαρά του να είσαι μελισσοκόμος... Και λίγοι μπορούν να το καταλάβουν!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια