Widget Recent Post No.

Κάθε πότε πρέπει να επιθεωρούμε τα μελισσια μας


Σήμερα θα μιλήσουμε για την επιθεώρηση των μελισσιών και πότε αυτή είναι απαραίτητη. Ο κάθε μελισσοκόμος και κυρίως οι παλιοί έχουν να μας δώσουν κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές. Όταν ανοίγουμε τα μελίσσια και τα καπνίζουμε αποσυντονίζουμε τις μέλισσες, τη βασίλισσα, και όλες τις εργασίες. Ξέρετε ο καπνός μπλοκέρνει τα "σηματα" συναγερμού που δίνουν οι μέλισσες μεταξύ τους. Όμως δεν είναι μονο αυτό. Ο καπνός μπλοκάρει γενικώς την επικοινωνία του μελισσιού, και χρειάζεται αρκετές ώρες προκειμένου να συνέλθει απο την μελισσοκομική μας επιθεώρηση.
Θα έχετε παρατητηρήσει ότι τα μελίσσια που επιθεωρείτε τη μια μέρα, την επόμενη γίνονται πιο επιθετικά. Και αυτό δε συμβαίνει τυχαία. Τα μελίσσια ενοχλούνται απο τις συνεχόμενες επιθεωρήσεις. Συνεπώς οι νέοι μελισσοκόμοι θα πρέπει να επιθεωρούν μόνο όταν είναι απαραίτητο. Εύκολο είναι να δίνουμε έτσι συμβουλές! Το θέμα είναι πότε είναι απαραίτητο; Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα νούμερο γιατί αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα την Άνοιξη χρειάζεται κάθε 5 ημέρες περίπου, ενώ τον Χειμώνα μια φορά το μήνα και πάνω.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για τις επιθεωρήσεις και τον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα μελίσσια. Ξεκινόντας απο το Χειμώνα, τα μελίσσια χρειάζονται έλεγχο μια φορά το μήνα περίπου. Υπάρχουν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι που κάνουν και δύο μήνες. Φυσικά ο παλιός μελισσοκόμος μπορεί να καταλάβει αν το μελίσσι έχει προμήθειες σηκώνοντας ελαφρά το πίσω μέρος της κυψέλης. Αν είναι βαριά, έχει μέλι. Αν είναι ελαφριά χρειάζεται τροφή. Για έλεγχο βασίλισσας ο παλιός μελισσοκόμος ελέγχει το μελίσσι αν βουίζει. Αν καπνίσουμε το ορφανό μελίσσι κάνει πολύ έντονο και συνεχόμενο θόρυβο. Άρα το καταλαβαίνει κατευθείαν. Ο πιο κρίσιμος χειρισμός το χειμώνα είναι η καταπολέμηση βαρρόα που γίνεται όταν τα μελίσσια ξεγονιάζουν τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου. 

Καθώς τελειώνει ο Χειμώνας τα μελίσσια χρειάζονται διεγερτικές τροφοδοσίες. Οι επιθεωρήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να βλέπουμε την εξέλιξη της αποικίας. Εννοώ φυσικά για τη Νότιο Ελλάδα, αν σκεφτούμε οτι στη Βόρειο Ελλάδα οι τροφοδοσίες γίνονται τον Μάρτιο. Τα μελίσσια τότε έχουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οπότε και μια φορά κάθε 10 μέρες να τα ανοίγουμε δεν υπάρχει πρόβλημα. Φροντίζουμε μόνο να υπάρχει τροφή για να αναπτύσσονται. 

Καθώς προχωράμε στη καρδιά της Άνοιξης οι εργασιες του μελισσοκόμου κορυφώνονται. Τότε είναι που μας χρειάζονται στο μέγιστο τα μελίσσια μας. Οι επεμβάσεις μας πρέπει να είναι συχνές κάθε 5 ημέρες μιας και τα μελίσσια αναπτύσσονται ταχύτατα. Για παράδειγμα ένα 7άρι μελίσσι μέσα σε 5 ημέρες χρειάζεται πάτωμα. Αν δεν του το δώσουμε άμεσα μπορεί να σμηνουργήσει. Ελέγχουμε για βασιλικά κελιά σμηνουργίας, δίνουμε σφήνες μέσα στο κέντρο του γόνου, κόβουμε τις παραφυάδες μας, και χτίζουμε τα μελίσσια που θα μας δώσουν μέλι την υπόλοιπη χρονιά.

Το καλοκαίρι τα μελίσσια αρχίζουν να πέφτουν απο πλυθησμό, η σμηνουργία γίνετε παρελθόν και οι εργασίες του μελισσοκόμου μεγιστοποιούνται εφόσον τότε γίνονται οι περισσότεροι τρύγοι μελιού έλατο θυμάρι, πεύκο κλπ. Οι επιθεωρήσεις δεν είναι τόσο αναγκαίες. Και κάθε δύο εβδομάδες να τα κοιτάμε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ οταν τα μεταφέρω στον έλατο πηγαίνω κάθε δύο εβδομάδες περίπου. Το φθινόπωρο πάλι ισχύουν τα ίδια. Κάθε δύο εβδομάδες περίπου.

Ήθελα να τονίσω πως οι μέρες που κάνει επιθεώρηση ο κάθε μελισσοκόμος είναι διαφορετικές. Όλα αυτά που έγραψα είναι όσα κάνω ο ίδιος στα μελίσσια μου αλλά και όσα μου λένε οι φίλοι μελισσοκόμοι που είμαι σε επικοινωνία. Ελπίζω να σας βοήθησα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια