Widget Recent Post No.

Σε πόση ώρα αισθάνεται την ορφάνια του το μελίσσι



Σε πόση ώρα το μελίσσι καταλαβαίνει ότι δεν έχει βασίλισσα; Ότι είναι ορφανό; Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσουμε τα πρώτα βασιλικά κελιά; Και όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα, πόσο προηγμένες αισθήσεις έχουν οι μέλισσες! Σήμερα λοιπόν έχουμε ένα πολύ επίκαιρο και ανοιξιάτικο θέμα, που οφείλω να ομολογήσω πως όταν το μάθετε θα σας χρησιμεύσει απίστευτα και σε όλες τις επιθεωρήσεις!


Το μελίσσι λοιπόν, μπορεί να αισθανθεί την ορφάνια και την έλλειψη βασίλισσας, απο τα πρώτα 10 λεπτά! Και αυτό δεν χρειάζεται να το διαβάσετε πουθενά, διότι τα μελίσσια τα ίδια μας μιλάνε. Το έχω πάθει πάρα πολλές φορές στην επιθεώρηση, και ιδιαίτερα τα παλιά χρόνια που ήμουν πιο νέος στους χειρισμούς. Θα σας πω μια γρήγορη εμπειρία μου για να καταλάβετε, πόσο μεγαλιώδης είναι ο κόσμος της μέλισσας. Επιθεωρούσα ένα δεκάρι μελίσσι, για να κόψω μια παραφυάδα. Έβγαλα το 10πλαισιο και το ακούμπησα έξω, όπως κάνουμε όλοι οι μελισσοκόμοι, για να διευκολυνθώ στην επιθεώρηση των υπολοίπων πλαισίων. Προς κακή μου τύχη όμως δεν έβρισκα τη βασίλισσα πουθενά! Κοίταξα όλους τους γόνους έναν προς έναν, μα πουθενά η βασίλισσα. Μόλις πέρασαν περίπου 9 λεπτά (χρόνος υπερβολικός), το μελίσσι άρχησε να βουίζει, σα να μην είχε βασίλισσα, και οι μέλισσες έψαχναν με μανία, έτρεχαν! Εκείνη τη στιγμή λέω απο μέσα μου"μη μου πείς ότι έγινε αυτό". Κοιτάζω λοιπόν και το 10πλαισιο που είχα αφήσει έξω, και είχα ξεχάσει να τσεκάρω για βασίλισσα. Και ΝΑΙ ήταν εκεί η βασίλισσα. Το μελίσσι λοιπόν έμεινε χωρίς τη βασίλισσα του για 9 λεπτά και κατάλαβε ότι έλειπε η φερομόνη της!

Συνεπώς όλα μέσα στη κυψέλη γίνονται με τόση ταχύτητα που κανείς δεν τα πιστεύει. Πως ένα μελίσσι με 30.000 μέλισσες γνωρίζει μέσα σε ένα δεκάλεπτο, οτι δεν έχει βασίλισσα; Σύμφωνα με την θεωρία πολλών μελισσοκόμων, το μελίσσι μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο απουσίας της βασίλισσας, ξεκινάει την αναζήτηση της. Ουσιαστικά όμως η απουσία φερομόνης έχει ξεκινήσει στο μελίσσι απο το πρώτο δεκάλεπτο.

Για να ξεκινήσει να χτίζει όμως το μελίσσι, τα πρώτα βασιλικά κελιά ορφάνιας, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 ώρες. Δηλαδή για να "ωριμάσει" μια εργάτρια και να γίνουν οι κατάλληλες "μετατροπές" στον οργανισμό της, έτσι ώστε να περάσει σε κατάσταση ορφάνιας, χρειάζεται 6 ώρες. Μερικά μελίσσια ίσως κάνουν και παραπάνω ώρες για να χτίσουν τα πρώτα βασιλικά κελιά. Όμως κατα μέσο όρο σε 6 ώρες έχουμε τις πρώτες εργασίες ορφάνιας. Σε 24 ώρες μπορούμε να διακρίνουμε και με τα μάτια μας τα πρώτα βασιλικά κελιά, κουπάκια.

Πότε είναι η κατάλλη ώρα να βάλουμε βασιλοκελί σε ορφανό μελίσσι;
Η απάντηση είναι απο το πρώτο κιόλας λεπτό! Το ορφανό μελίσσι, δηλαδή το μελίσσι που δεν έχει βασίλισσα, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βλάψει το βασιλικό κελί. Οι μέλισσες ως γνωστών δεν παραβιάζουν βασιλικά κελιά, αλλά τα φροντίζουν απο όπου και αν προέρχονται. Αντιθέτως η βασίλισσα τα χαλάει, και αυτή είναι που αναλαμβάνει όλες αυτές τις εργασίες. Με τις σιαγόνες της τρυπάει τα βασιλικά κελιά, και στη συνέχεια τα κεντρίζει με το κεντρί της, το οποίο έχει την δυνατότητα να διοχετεύει δηλητήριο με αλλεπάλληλα χτυπήματα. Συνεπώς σε ένα ορφανό μελίσσι, δεν υπάρχει πρόβλημα όποτε και να του βάλουμε βασιλοκελί! Εγώ προσωπικά αφήνω πάντα λίγες ώρες έτσι ώστε να τους λείψει η βασίλισσα, και να έχουν μεγαλύτερο πάθος, όταν θα δεχτούν το βασιλικό κελί!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια