Widget Recent Post No.

Δείτε πως έβαλε τα πορτάκια στα μελίσσια για να δουλεύουν καλύτερα


Πως μπορούμε να τοποθετήσουμε  τα πορτάκια στα μελίσσια μας, για να δουλεύουν καλύτερα, να συλλέγουν μέλι και γύρη γρηγορότερα και ταυτόχρονα να μη ζεσταίνονται και να μη δέχονται επιθέσεις απο άλλα έντομα και εχθρούς; Πολλοί μελισσοκόμοι βλέποντας τον παρακάτω μελισσοκόμο ρωτούσαν γιατί είναι έτσι τα πορτάκια. Θα σας εξηγήσω ακριβώς το λόγο...

Το χειμώνα έχουμε τελείως κλειστά τα πορτάκια, για να μη κρυώνουν τα μελισσια αλλά και να μη μπαίνουν σφήκες σερσέκια μέσα και γενικότερα οι μέλισσες να μπορούν να φρουρήσσουν σωστά την είσοδο. Όμως καθώς ζεσταίνει ο καιρός και αυξάνουν οι μέλισσες παρατηρείτε αυξημένη κίνηση και συνωστισμός στην είσοδο. Πολλές φορές απο τη πολύ ζέστη βγαίνουν οι λεγόμενες αερίστριες μέλισσες, οι οποίες προσπαθούν κουνώντας τα φτερά τους μπροστά στην είσοδο να δημιουργήσουν ρεύμα αέρα διώχνοντας τη ζέστη απο το εσωτερικό της κυψέλης. Αυτό οφείλετε στην ανεβασμένη θερμοκρασία και οι μέλισσες κάνοντας αέρα την ρίχνουν.

Ωστόσο όταν είναι μικρή η είσοδος οι βιαστικές και πολύ εργατικές συλλέκτριες χάνουν πολύ σημαντικό χρόνο. Ξέρετε όταν μια συλλέκτρια φέρνει μέλι η γύρη, είναι πολύ βιαστική και αφήνει τις προμήθειες όσο πιο γρήγορα μπορεί. Αν η είσοδος είναι πολύ μικρή αυτό καθιστάται αδύνατο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν αντί να βγάλουν τελείως το πορτάκι το βγάζουν στο 1/3 περίπου αφήνοντας ένα μεγαλύτερο κενό, ικανό να εξυπηρετήσει άψογα τα μελίσσια!

Δείτε ακτιβώς πως το έχει κάνει ο μελισσοκόμος στο παρακάτω βίντεο...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια