Widget Recent Post No.

Κακής ποιότητας κηρήθρας που είναι νοθευμένες. Πως τις καταλαβαίνω....



Όλοι ακούμε για νοθευμένες κηρήθρες με παραφίνη και άλλες ουσίες. Πολλοί μελισσοκόμοι μου έχουν πει: "Μην αγοράσεις αυτές τις κηρήθρες έχουν πολύ παραφίνη", η "μακριά από αυτό το κατάστημα μου τις έκοψαν τις κηρήθρες και δεν τις έχτισαν καθόλου". Πολλοί μελισσοκόμοι είναι καχύποπτοι και με το δίκιο τους γιατί δεν συμβαίνουν λίγα στην αγορά. Το θέμα παιδιά δεν είναι η τόσο παραφίνη, όσο οι υπόλοιπες ουσίες που προσθέτουν, όπως λιωμένα κεριά από εκκλησίες, κεριά από τριτοκοσμικές χώρες όπως η Κίνα, και γενικά υλικά που είναι αμφίβολης ποιότητας και τελικά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα τόσο για εμάς όσο και για τα μελίσσια και το μέλι που βγάζουμε.

Πρόσφατα είχα κάνει ένα μεγάλο λάθος. Είχα βρει σε ένα τοπικό κατάστημα στο Αγρίνιο κηρήθρες σε χαμηλή τιμή και τις αγόρασα. Μόλις έφτασα στο σπίτι και άνοιξα ένα κουτί η μυρωδιά ήταν έντονη σα "ψεύτικη", και τα κεριά ήταν πιο σκουρόχρωμα με τρομερή ελαστικότητα. Απο την μια μεριά σκεφτόμουν οτι πλήρωσα λίγα χρήματα, απο την άλλη ήμουν πλήρως απογοητευμένος διότι με έπιασαν κότσο. Το γεγονός οτι οι κηρήθρες είχαν μεγάλη κατανάλωση και καλή τιμή ήταν το πράγμα που με ώθησε να τις αγοράσω όμως δεν περίμενα ποτέ τέτοια ποιότητα.

Φυσιολογικό χρώμα φύλλου κηρήθρας
Καθώς ξεκίνησα το συρμάτωμα μετά από μια ώρα είδα το απίστευτο. Ενώ ήμουν σίγουρος οτι ήταν χάλια οι κηρήθρες είδα αυτό που υποπτευόμουν. Πάνω στο κερί είχε τυπωμένο φιτίλι από κερί. Και δεν ήταν σε ένα φύλλο αλλά στα περισσότερα. Το ίδιο σχήμα ολόιδιο και μακρουλό πάνω σε κάθε φύλλο. Αμέσως κατάλαβα ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε κεριά απο εκκλησίες για τα φύλλα του, το γεγονός όμως ότι επέτρεψε να περάσει το "αποδεικτικό στοιχείο" πάνω σε τόσα φύλλα σημαίνει οτι κάνει προχειροδουλειά που μάλλον κανείς δεν είχε προσέξει.

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω την επωνυμία της εταιρίας, το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι εκπέμπει τοπικά και δεν κυκλοφορούν οι κηρήθρες του στην υπόλοιπη ελλάδα. Στόχος μου είναι να σας εξηγήσω την εικόνα που έχουν τα κεριά όταν μέσα τους έχει προστεθεί κερί απο εκκλησία. Οι κηρήθρες είναι πιο σκούρες, και δεν έχουν κίτρινο χρώμα. Ωστόσο μέσα στο κερί φαίνονται ξεκάθαρα μικρά μαυραδάκια, τα οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το φίλτρο. Οι κηρήθρες είναι ελαστικές δηλαδή καθώς λιγίζουμε το φύλλο αυτό δεν σπάει εύκολα.

ΕΙΚΟΝΑ: Χαρακτηριστική περίπτωση φύλλου το οποίο υπέστη νοθεία πιθανόν με πολύ παραφίνη. Οι μέλισσες δεν το ακούμπησαν καν, και προτίμησαν να φτιάξουν το δικό τους κερί πάνω από το ξένο. 

Όσον αφορά την προσθήκη στα μελίσσια, εκεί δεν μπόρεσα να καταλάβω διαφορές. Ξέρετε όταν επικρατεί Άνοιξη οι μέλισσες χτίζουν τα πάντα χωρίς δισταγμούς. Η μόνη διαφορά που παρατήρησα ήταν ότι οι ποιοτικές κηρήθρες που είχα από άλλες εταιρίες, χτιζόταν πολύ πιο γρήγορα. Σαν δηλαδή τις νοθευμένες να τις είχαν ως δεύτερη επιλογή. Επίσης παρατήρησα ότι η νοθευμένη κηρήθρα μετά τη προσθήκη στα μελίσσια έπειτα απο λίγο καιρό - αν δεν χτιζόταν - παραμορφονόταν. Και όταν μιλάω για παραμόρφωση εννοώ σε σημείο που να γίνεται σχεδόν άχρηστη. Με λίγα λόγια η κηρήθρα αυτή έλιωνε πιο γρήγορα απο το φυσιολογικό και άλλαζε σχήμα γινόταν ζικ ζακ με κούρμπες σε όλη την επιφάνεια. Τέτοια εικόνα δεν είχα δεί σε άλλη κηρήθρα τόσο γρήγορα.


ΕΙΚΟΝΑ: Φαγωμένη κηρήθρα από τις μέλισσες. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Α. Νηστικά μελίσσια που δε δουλεύουν. Β. Κακής ποιότητας κηρήθρα, νοθευμένη με παραφίνη


Καλοκτισμένη κηρήθρα από φυσικό κερί
Συμπερασματικά λοιπόν επειδή έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές εταιρίες πιστεύω πως έμαθα να διακρίνω μια καλή κηρήθρα με γνόμωνα πάντα ποια χτίζουν καλύτερα τα μελίσσια. Η καλή κηρήθρα δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα και το χρώμα της δεν είναι πολύ σκούρο. Αλλά ο κυριότερος παράγοντας που διακρίνει μια κακή κηρήθρα είναι μια χαμηλή τιμή. Δηλαδή οι μελισσοκόμοι που την έχουν πατήσει μεχρι σήμερα, είναι αυτοί που έψαχναν κάτι φθηνό. Συνάδελφοι προτιμίστε να βάλετε σκέτα τα πλαίσια, χωρίς κερί παρά να αγοράσετε μια κακή κηρήθρα.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλές αξιόλογες εταιρίες που παράγουν ποιοτικές κηρήθρες. Και να ξέρετε το καλό πράγμα πολλές φορές πρέπει να το πληρώσουμε κάτι παραπάνω. Για να πετύχετε μια καλύτερη τιμή μπορείτε σε συνεργασία με άλλους μελισσοκόμους να αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα και έτσι να πέσει η τιμή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια