Widget Recent Post No.

Άσχημα αποτελέσματα: Έκανε θεραπεία με ταινίες οξαλικού οξέος που έφτιαξε μόνος του, τι συνέβη πραγματικά;




Θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ μαζί σας τις εμπειρίες μου με τις ταινίες διένυδρου  οξαλικού οξέος και γλυκερίνης για την καταπολέμηση της βαρόας .

1η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο την αργεντινή - δείτε εδώ
Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στης 10 Αυγούστου μετά τον τρύγο  έκανα για πρώτη φορά την χρίση των ταινιών. Τις ταινίες τις έφτιαξα μόνος μου με την συνταγή όπως περιγράφεται από αργεντινή (και στο πάχος και το τύπο του χαρτονιού αλλά και την ποσότητα του διένυδρου  οξαλικού οξέος και της γλυκερίνης) .
Η εφαρμογή έγινε με δύο επαναλήψεις τα αποτελέσματα όπως περιγράφονται, αρκετά καλά το μόνο που παρατήρησα είναι ότι σε κάποια μελίσσια ο πληθυσμός είχε μεταφερθεί στο πάτωμα  σαν να είχαν εγκαταλείψει το κάτω όροφο (ίσος παίζει ρόλο οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής) . Στα μονά μελίσσια 8 -10 πλαισίων δεν παρατηρήθηκε κάτι αρνητικό.

Τελικό συμπέρασμα της εμπειρίας του μελισσοκόμου:
Οι ταινίες με την χρήση της συνταγής απο την αργεντινή δεν είχε καμία κακή επιρροή στα μελίσσια, μόνο μια ελαφριά ενόχληση απομάκρυνση του σμήνους στα διόροφα μελίσσια. Η ενόχληση του σμήνους απο τις ταινίες είναι δεδομένη σε όλα τα σκευάσματα. Και παρατηρείτε με όλες τις ταινίες που τοποθετούμε στα μελίσσια.



2η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο το ΑΠΘ - δείτε εδώ
Από το τέλος της συγκεκριμένης επέμβασης μέχρι και της 9 Φεβρουαρίου   δεν είχε γίνει κάποια άλλη επέμβαση για την καταπολέμηση του τσιμπουριού,  στης 10 Φεβρουαρίου αποφάσισα να χρησιμοποιήσω πάλη ταινίες διένυδρου  οξαλικού οξέος και γλυκερίνης αλλά αυτήν την φορά με την συνταγή του πανεπιστημίου και vitex αντί για χαρτόνια και συγκεκριμένα 100 ml H2O( Απιονισμένο ) + 130ml γλυκερίνης  + 120 γρ διένυδρου  Οξαλικού Οξέος .

Καιρικές  συνθήκες 7-14 βαθμούς θερμοκρασία  υψηλή υγρασία 70 -80%  και κάποιες  βροχές .  Τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη προσπάθεια δραματικά μετά το πέρας 20 ημερών τα δεκάρια μελίσσια είχαν ένα έντονο φρενάρισμα στην ανάπτυξη τους τα μελίσσια με 7-8 πλαίσια έγιναν πολύ αδύνατα 2 πλαίσια , τα πενταράκια μελίσσια εγκατέλειψαν την κυψέλη  τους .

Φωτό αρχείου


Αυτό που παρατήρησα ήταν όπου ακουμπούσαν οι ταινίες η μέλισσες είχαν εγκαταλείψει τον γόνο. Κατά πάσα πιθανότητα οι ταινίες και  κυρίως από vitex έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην μελισσόσφαιρα  (ίσος το έντονα όξινο περιβάλλον που δημιουργείτε)  με αποτέλεσμα να καταρρέει οι αποικία. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι στα μελίσσια είχα και τροφές ζάχαρο ζύμαρο με θυμόλη που χρησιμοποιώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια,  δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτός ο συνδυασμός συνέβαλε στα αρνητικά αυτά αποτελέσματα.
Με εκτίμηση
Κωνσταντάς Αλέκος

Τελικό συμπέρασμα απο την Ορεινή Μέλισσα:
Τα αποτελέσματα που αναφέρει ο μελισσοκόμος δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μελισσοκόμων. Απο εμπειρίες που έχουμε συγκεντρώσει απο πολλούς μελισσοκόμους, η θεραπεία το χειμώνα, έληξε με πολύ μεγάλη επιτυχία, και με αυτοσχέδιες ταινίες - αλλά και με έτοιμες αγοραστές, και κανένας δεν είχε άσχημα αποτελέσματα, ούτε μείωση του πλυθησμού. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά και τα μελίσσια θεραπεύτηκαν. Και όπως είδαμε τα μελίσσια αυτά μπήκαν στην Άνοιξη δυναμικά. Τι μπορεί να συνέβη όμως και ο μελισσοκόμος παραπάνω, βίωσε αυτές τις απώλειες στα μελίσσια του; Μήπως έπαιξε ρόλο η νοζεμίαση; Μήπως επειδή εφαρμόστηκαν 2 θεραπείες; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία παρασκευής των ταινίων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι άλλο έπαιξε ρόλο, διότι όπως αποδείχθηκε απο τους περισσότερους μελισσοκόμους, οι ταινίες με οξαλικό οξύ, αποτελούν την βέλτιστη δυνατή θεραπεία, που ανακάλυψαν οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες... Και τους ευχαριστούμε γι αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αφού τα μελίσσια σου ήταν πολύ καλά με τις προηγούμενες θεραπείες, για ποιό λόγο άρχισες πάλι θεραπείες, χειμωνιάτικα, την 9 ή 10 Φλεβάρη; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Οι ταινίες έκαναν τα μελίσσια χίλια κομμάτια, τα αποδιοργάνωσαν, έσπασαν την συνοχή τους στη σφαίρα και κατέρευσαν. Μη ψάχνετε για νοζεμίαση. Κύριε Αλέκο τα σκότωσες τα μελίσσια σου με την χειμωνιάτικη θεραπεία σου και μη ψάχνεις αιτίες και αφορμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί φίλοι επειδή αναφέρεστε στην δική μου ανάρτηση παρακαλώ να προβάλετε όλες τις αναρτήσεις που έχω στείλει για την συγκεκριμένη περίπτωση και επιπρόσθετος να μας ενημερώσετε αν έχετε πράγματι κάνει δοκιμές με ταινίες από απορροφητικά μαντιλάκια τύπου vitex με τις ανάλογες καιρικές συνθήκες γιατί πολύ εύκολα βγάζετε συμπεράσματα (επιπρόσθετος εφαρμόζω με την συσκευή εξάχνωσης διένυδρου Οξαλικού Οξέος και όλα ΟΚ ) επίσης ο στόχος μου ήταν να μεταφέρω την εμπειρία μου με της ταινίες από απορροφητικά μαντιλάκια και την τοποθέτηση τους στο κέντρο του γόνου (γονοφωλιά ) σε τέτοιες καιρικές συνθήκες υψηλής υγρασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε Οδυσσέα καλημέρα ,
      Από τον Αύγουστο μέχρι το Φλεβάρη τα μελίσσια στην περιοχή μου παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα με την varroa αυτό γινόντανε πάντα . Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι αυτό ακριβός που λες και εσύ με περισσότερα δεδομένα (Οι ταινίες έκαναν τα μελίσσια χίλια κομμάτια, τα αποδιοργάνωσαν, έσπασαν την συνοχή τους στη σφαίρα και κατέρρευσαν.) και ιδίως οι ταινίες από απορροφητικά πανάκια γιατί απορροφούν πολύ υγρασία και γίνονται τοξικά . Τέλος δεν ψάχνω καμία αιτία απλός μεταφέρω την εμπειρία μου για να μην επαναλάβει το λάθος μου και άλλος μελισσοκόμος . Το δικό μου κέρδος ήταν 30 πεθαμένα μελίσσια και η εμπειρία μου . Καλή τοίχοι σε όλους .

      Απλός οι άλλες αναρτήσεις έχουν περισσότερα δεδομένα .

      Με εκτίμηση
      Αλέκος

      Διαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!