Widget Recent Post No.

Χειρισμοί, ανάπτυξη και κηρήθρες.... Μυστικά μέσα από τα μελίσσια μας!!Φίλοι μου μελισσοκόμοι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Θέλω σήμερα να σας δείξω με βήματα και φωτογραφίες - βασικούς χειρισμούς της  εποχής, αλλά και μυστικά που λίγοι θα σας πούν...  Το μυστικό της εποχής είναι να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τη γέννα της βασίλισσας. Ήλιος, τροφή, και χώρος με νέες κηρήθρες, είναι τα 3 βασικά πράγματα που προσέχουμε τώρα. Η ανθοφορίες που επικρατεί γύρω απο το μελισσοκομείο παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Πχ μελίσσια με πολύ αγραπιδιά, ασφόδελο, τριφύλλι, ρείκι, κουτσουπιά, και πολύ χορτονομή, πάνε με τρελή φόρα αυτή τη περίοδο. Τώρα δε παράγουμε τίποτα. Μόνο αναπτύσσουμε μελίσσια. Αργότερα στα μέσα Απρίλη βάζουμε γυρεοπαγίδες, σίτες πρόπολης και μετά το τέλος της Άνοιξης αρχίζουν τα μέλια. Συνήθως το Καλοκαίρι...


Ο σωστός γόνος
Τώρα εφόσον δώσουμε τροφή στα μελίσσια, και μεγαλώσει ο πλυθησμός πρέπει να βλέπουμε ωραίους συμπαγής γόνους. Απο τη στιγμή που παίρνει την άνω πορεία το μελίσσι, η ανάπτυξη με μια καλή βασίλισσα θα είναι σίγουρη... Ο μελισσοκόμος έχει την ευκαιρία την Άνοιξη να αξιολογήσει μια καλή βασίλισσα, και να επιλέξει τις καλύτερες για τις παραφυάδες στη συνέχεια της Άνοιξης.

Πχ μια άριστη βασίλισσα, προς τα τέλη Μαρτίου πρέπει σίγουρα να έχει τέτοια εικόνα....Πρέπει να αποφεύγουμε τα μελίσσια να σκιάζονται. Πχ τα βάζουμε σε καλά ξέφωτα, έτσι ώστε να παίρνουν όσο το δυνατό περισσότερο ήλιο. Απο την εμπειρία μου, όσα μελίσσια τυχαίνει να είναι δίπλα σε δέντρα μένουν πίσω στην ανάπτυξη τους. Ο ήλιος είναι τροφή....Όπως σας έχω πεί είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα γύρω στο μέρος που βρίσκονται τα μελίσσια μας. Να δούμε τι ανθοφορίες υπάρχουν τι δίνουν κλπ. Ένας μελισσοκόμος τα καταλαβαίνει αυτά, κοιτάζοντας ποιές ανθοφορίες έχουν μελισσούλες επάνω... Πχ μια ανθοφορία που δίνει γύρη, οι μέλισσούλες θα είναι γεμάτες στα ποδαράκια τους. Παρακάτω βλέπουμε ασφόδελο μέσα στο μελισσοκομείο που δίνει κόκκινη γύρη...Τις πόρτες στις κυψέλες τις βγάζουμε όταν γίνεται συνοστισμός. Πχ πολλές μέλισσες να παλεύουν να μπούν μέσα. Συνήθως αυτό γίνετε κάπου μέσα στον Μάρτιο ή Απρίλιο. Γενικά πρέπει τα μελίσσια να μεγαλώσουν για να βγεί η πόρτα. Μικρά μελίσσια τα αφήνουμε πάντα με πορτάκια για προστασία.
Εγώ μια πατέντα που κάνω στα μικρά μελισσια ειναι αυτή... Μια τρυπούλα έτσι ώστε να υποστηρίζεται πολύ καλά, τόσο απο εχθρούς όπως σφήκες μυρμίγκια κλπ όσο και απο λεηλασίες απο άλλα μελίσσια.... (τα μικρά μελίσσια είναι ευάλωτα)Ήλιος και πλούσια ανθοφορία γύρω γύρω είναι το μυστικό....

Αυτό το πλαίσιο που έχει μέλια που είναι καλύτερο να τοποθετηθεί;
Η απάντηση είναι ανάλογα το μελίσσι. Πχ σε ένα 7άρι μελίσσι με καλό πλυθησμό καλοταισμένο, εγώ θα το έβαζα στο κέντρο του γόνου. Ενώ σε ένα 3άρι μελίσσι ανάμεσα απο τη γύρη και το γόνο.


Αυτός ο γόνος πχ δεν θεωρείτε καλός....Ούτε αυτός... Μπορεί να έχει μείνει νηστικό το μελίσσι, μπορεί να έχει κακή βασίλισσα... Δεν ειναι καλός πάντως...Αυτός θεωρείτε αρκετά καλύτερος...Και αυτός...Αυτός ειναι αρκετά καλός αλλά είναι φανερό ότι το μελίσσι χρειάζεται σιροπάκι για να πάρει μπρός...Αυτό ειναι ένα πλαίσιο γεννημένο στο κέντρο του γόνου. Το γέννησε μέσα σε 1 ημέρα, και θα οδηγήσει σε πολύ γρήγορη ανάπτυξη...Εδώ βλέπουμε ένα γόνο σε ένα καλοταισμένο μελίσσι. Αριστερά υπάρχουν μελάκια που ειναι σημάδι ότι το μελίσσι δεν πεινάει...

Μπόλικες ανθοφορίες γύρω γύρω για να δυναμώνουν τα μελισσάκια...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!!. Για την ημέρα, θά ήθελα Την γνώμη σας, θά κόψω παραφυάδες, είμαι στην Άνδρο Κυκλάδες, τι είναι καλύτερο , εκεί που θά πάω της καινούριες παραφυάδες μέχρι να φτιάξουν βασιλησα , τό μέρος ζεστό Με γύρη μόνο από ασφενδαλο. Η νά τά πάω σέ μέρος Με πολλά λουλούδια πολλές γυρες αλλά λιγότερο ζεστό!!. Ευχαριστώ πολύ!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!