Widget Recent Post No.

Κατακόρυφη ανάπτυξη μελισσιών: Εύκολα και απλά απο την εμπειρία μου



Βάζουμε δεύτερο πάτωμα στα μελίσσια! Πρόκειται για ένα σημαντικότατο χειρισμό, που πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο! Αν αργοπορήσουμε μπορεί να έχουμε σμηνουργία, ενώ αν το βάλουμε νωρίτερα, μπορεί να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη του μελισσιού μας. Καλά τα λέμε στη θεωρία, όμως τι γίνετε με τη πράξη; Σήμερα λοιπόν θέλω να σας εξηγήσω όσο πιο καλά μπορώ, ποιά μελίσσια επιλέγουμε για δεύτερο πάτωμα, δείχνοντας τα και με φωτογραφίες.

Καταρχήν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξουμε πρίν τοποθετήσουμε το πάτωμα είναι ο πλυθησμός. Μελίσσια με κάτω απο 7-8 πλαίσια πλυθησμό απορρίπτονται. Μελίσσια που έχουν αρχήσει να αγγίζουν το 9ο πλαίσιο μπορούμε να βάλουμε πάτωμα. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε ότι μόνο για τον μήνα Απρίλιο, μπορούμε να βάλουμε πάτωμα και με 7-8 πλαίσια πλυθησμό. αλλά μόνο σε μελίσσια που έχουν τουλάχιστον 6 καλούς γόνους. Γιατί όμως τον Απρίλιο βάζουμε πιο εύκολα πάτωμα; Μα γιατί ο απρίλιος έχει ζέστη, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να μας κρυώσουν τα μελίσσια.
Το επόμενο σημαντικότερο κομμάτι, είναι οι γόνοι του μελισσιού. Ένα μελίσσι που έχει 7-8 καλούς γόνους, και όχι μια σταλίτσα ο καθένας, χρειάζεται επειγόντως πάτωμα. Όταν λέμε καλούς γόνους εννοούμε όπως της φωτογραφίας περίπου....

Βλέπουμε ανοιξιάτικους γόνους, σε ένα πολύ καλό μελίσσι. Αν ένα μελίσσι έχει 7-8 τέτοιους γόνους μπαίνει πάτωμα κατευθείαν. Σκεφτείτε ότι ένας τέτοιος γόνος αποδίδει τουλάχιστον 2 πλαίσια πλυθησμό, οπότε το μελίσσι αναπτύσσετε με τρελούς ρυθμούς. Κάντε λοιπόν υπολογισμούς ότι απο 7 τέτοιους γόνους προκύπτουν πάνω απο 10 πλαίσια γεμάτα με μέλισσες!


Εδώ βλέπουμε ένα μελίσσι με 10 πλαίσια πλυθησμό, ταισμένο με 3 δίκιλες βανίλιες. Όσο όμορφο και να φαίνεται, εδώ υπάρχει πρόβλημα. Μελίσσι που ταίστηκε τόσο πολύ, και δεν πήρε πάτωμα όταν ήταν στα 8-9 πλαίσια, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει τάση για σμηνουργία. Ο πολύς πλυθησμός και η αυθονία τροφής δίνει μύνημα στις μέλισσες ότι η φύση έχει αυθονία, και ξυπνάει το ένστικτο της σμηνουργίας.
Υπάρχουν μερικά μελίσσια που απλώνονται σε όλα τα πλαίσια, πχ και στα 9, όμως δεν έχουν μεγάλους γόνους. Πχ είναι  το μισό πλαίσιο ίσως και λιγότερο. Ένα μελίσσι τέτοιο μπορεί να μη χρειάζεται πάτωμα, και ίσως να πρέπει να περιμένουμε λιγάκι ακόμα. Αν όμως είμαστε στον Απρίλιο, και δεν έχουμε κακοκαιρίες μπροστά βάζουμε πάτωμα και σε αυτό το μελίσσι. Απλώς με μικρούς γόνους δεν μπορούμε να περιμένουμε την αντίστοιχη ανάπτυξη απο ένα άλλο μελίσσι με μεγαλύτερους γόνους

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια