Widget Recent Post No.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πλαίσια του μελισσιού που χάθηκε το χειμώνα



ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΠΟΥ "ΧΑΘΗΚΕ" ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ?
Καλησπέρα . Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα πλαίσια ενός Μελισσιού που άγνωστο για ποιο λόγω εγκατέλειψε την κυψέλη. Το Μελισσάκι μπορεί και να "χάθηκε" μην μπορώντας να αντέξει τις δύσκολες μέρες του Χειμώνα. Άφησε όμως πολλά κτισμένα πλαίσια και μάλιστα κάποια έχουν αρκετό Μέλι.
Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας , αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω .
Σας ευχαριστώ πολύ


Απάντηση απο την Ορεινή Μέλισσα...
Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα πλαίσια που περίσσεψαν. Όμως είναι κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις, για να μη μεταδοθεί κάποια ασθένεια, και οι περισσότεροι παλιοί μελισσοκόμοι δεν τα λένε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μελισσοκόμος που θα πέταγε ένα πλαίσιο μέλι, για κανένα λόγο. Η μόνη περίπτωση που πετάμε πλαίσιο είναι όταν έχουμε την ασθένεια της αμερικάνικης σηψηγονίας, επειδή είναι πολύ κολλητική ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις υπάρχουν λύσεις.



Ένα μελίσσι χάνεται μέσα στο χειμώνα συνήθως λόγω βασίλισσας, πείνας, βαριά προσβολής βαρρόα, νοζεμίασης, η συνδιασμός όλων αυτών. Όπως και να έχει εμείς και στις 4 αυτές περιπτώσεις δεν πετάμε τα πλαίσια. Αυτό που κάνουμε είναι το εξής. Παίρνουμε όλα τα πλαίσια, και όσα έχουν μέλι τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστό μέρος, έτσι ώστε να τα δώσουμε όταν τα μελίσσια αναπτύσσονται την Άνοιξη. Τα πλαίσια με το μέλι δεν μπορούμε να τα απολυμάνουμε, αλλά ούτε υπάρχει και πολύ σοβαρός λόγος, εφόσον η νοζεμίαση την άνοιξη δεν υπάρχει. Τα μελίσσια τότε λόγω ποιοτικής τροφής που τρώνε καταπολεμάνε τα πάντα...
Για τα κενά πλαίσια χωρίς προμήθειες τα ξεχωρίζουμε σε μια μεριά και μπορούμε να τα απολυμάνουμε πανεύκολα. Πχ φτιάχνουμε ένα κουβά με 1 μέρος χλωρίνη και 10 μέρη νερό, βουτάμε μέσα ένα ένα τα πλαίσια, και μετά τα τινάζουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο και είναι έτοιμα απολυμασμένα. Αυτός ο τρόπος όμως είναι κυρίως για τους νέους μελισσοκόμους, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι δεν έχει μείνει καμία ασθένεια ζωντανή στη κηρήθρα.

Ο άλλος τρόπος που εφαρμόζεται για την νοζεμίαση είναι με οξικό οξύ. Φτιάχνουμε μια ντάνα με 5 πατώματα το ένα πάνω απο το άλλο, τα κλείνουμε αεροστεγώς απο όλες τις μεριές για να μην αναπνέουν, και τοποθετούμε στη κορυφή στον 5ο όροφο ένα πιατάκι με οξικό οξύ που το έχουμε αγοράσει είτε απο φαρμακείο είτε απο μελισσοκομικό κατάστημα. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί πλήρως και πάλι έχουμε απολυμασμένες τις κηρήθρες.

Γενικά στα μελίσσια που χάνονται οι μελισσοκόμοι δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο με τις κηρήθρες. Απλώς τις μαζεύουν και τις δίνουν πάλι την Άνοιξη. Αν όμως κάποιος έχει την υποψία ότι ελλοχεύει κάποια ασθένεια, τότε καλό είναι να πάρουμε και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των μελισσιών μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια