Widget Recent Post No.

Πως χτίζουμε πολλές κηρήθρες

Σαν νέος μελισσοκόμος δεν έχω κεριά χτισμένα πέρα από ελάχιστα. Διαβάζω διάφορα στο Ίντερνετ για το πως μπορείς να χτίσεις κεριά αλλά θα ήθελα και την δική σας γνώμη. Καλό είναι να συγκρίνεις απόψεις και να καταλήξεις σε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο στα δικά σου μελίσσια. Τα περισσότερα μελίσσια μου είναι πενταράκια σε πλυθησμό. Πως να τα διαχεισιστώ, πως μπορώ να φτιάξω πολλές νέες κηρήθρες φέτος;

Πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι λένε, ότι τα μελίσσια δεν μετριούνται με τις κυψέλες αλλά με τις κηρήθρες και τα πλαίσια. Αναλόγως πόσα πλαίσια έχει χτισμένα ένας μελισσοκόμος, τόσο μεγάλος είναι. Αυτό φυσικά και έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Το βασικό ερώτημα όμως, που οι περισσότεροι θέλετε να μάθετε είναι το εξής. Πως φτιάχνουμε πολλές κηρήθρες την Άνοιξη με μέγιστες αποδόσεις; Πως θα πετύχουμε να φτιάξουμε όσο δυνατόν περισσότερο στόλο απο χτισμένα πλαίσια, να μεγαλώσουν και τα μελίσσια;
Σήμερα θα σας μεταφέρω όλη την δική μου εμπειρία, και ελπίζω να σας βοηθήσει σημαντικά. Πάμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης... Τα μελίσσια για να μας χτίσουν κηρήθρες χρειάζονται πολύ πλυθησμό, ανθοφορία και ταίσμα με σιρόπι, και θερμοκρασία πάνω απο 16 βαθμούς. Όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες θεωρούνται οι ιδανικές. Το βασικότερο πρόβλημα με τους νέρους μελισσοκόμους, είναι ότι "ζορίζουν" τα μελίσσια να φτιάξουν κηρήθρες απο πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να σέρνονται σε θέμα ανάπτυξης. Ένα μελίσσι που καταπονείτε έντονα χτίζοντας κεριά, δεν αναπτύσσετε όπως πρέπει.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κηρήθρες προσθέτουμε μόνο σε όσα μελίσσια έχουν μαυρίσει τα πλαίσια απο μέλισσες, και θέλουν επειγόντως χώρο. Γενικά αυτό συμβαίνει απο τα Μέσα Φεβρουαρίου και μετά και μόνο στις Νότιες Περιοχές. Στη Βόρειο Ελλάδα πρέπει να έχουν περισσότερο υπομονή οι μελισσοκόμοι


Κόλπο για να χτίσουμε πολλές κηρήθρες
Νωρίς την Άνοιξη τον Φεβρουάριο έως και τις αρχές του Μαρτίου, εκμεταλλευόμαστε πλήρως ότι χτισμένες κηρήθρες έχουμε στην αποθήκη, ακόμα και μέσα στα μελίσσια. Πχ έχουμε στην αποθήκη 50 χτισμένες κηρήθρες. Όσες κηρήθρες είναι μαύρες θα τις μοιράζουμε σε όλα τα μελίσσια. Όσα μελίσσια αναπτύσσονται δίνουμε και μια κηρήθρα. Έπειτα θα δώσουμε τις άσπρες. Κηρήθρες με μέλια πάντα προηγούνται αυτή τη περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό το πρώτο διάστημα να βρίσκουν χτισμένες κηρήθρες τα μελίσσια μας, και να έχουν υπερεπάρκεια σε μέλια. Άλλο ένα λάθος που γίνετε. Ένας μελισσοκόμος έχει το μελίσσι με 10 πλαίσια εκ των οποίων μόνο 4 πατάνε οι μέλισσες. Αυτά τα 6 πλαίσια που περισσέυουν. τα παίρνουμε και θα τα μοιράσουμε σε άλλα μελίσσια, έτσι ώστε να έχουμε ομοιόμορφη ανάπτυξη σε όλα τα μελίσσια και μέγιστη ανάπτυξη. Δεν τα αφήνουμε να περιμένουν. Το κόλπο με λίγα λόγια, είναι να δώσουμε την πρώτη ώθηση με έτοιμες κηρήθρες...

Ο βασικός στόχος μας είναι μεγάλοι πλυθησμοί και ανάπτυξη, οι οποίοι θα μας δώσουν κηρήθρες μετά! Αφού γεννηθούν νέες εργάτριες και το μελίσσι πάρει την μεγάλη ανάπτυξη, μετά θα πετάμε άκτιστη κηρήθρα και σε 3 μέρες θα είναι χτισμένη και γεννημένη! Είναι γεγονός πως απο 7άρι μελίσσι και πάνω, μπορεί να χτίσει άψογα και πολύ γρήγορα μια κηρήθρα. Πχ ένα 3άρι μελίσσι καταπονείτε πολύ να χτίσει μια κηρήθρα. Ενώ ένα 12άρι το έχει για παιχνίδι! Ένα μεγάλο μελίσσι ευχαριστιέται να χτίζει κηρήθρες, και ο μελισσοκόμος χαίρεται να βλέπει τέτοια ωραία πλαίσια.

Εγώ προσωπικά, σαν πρώτη συμβουλή, για να αποκτήσουμε πολλές κηρήθρες αργότερα, σας δίνω ένα μικρό πλάνο, με μέγιστες αποδόσεις. Ταίστε καλά τα μελίσσια σας, φροντίστε τα, και σιγά σιγά μόλις ανοίγει ο καιρός φροντίστε να εκμεταλλευτείτε ότι υλικό έχετε απο παλιές κηρήθρες. Θα τις ανταποδόσουν πολλαπλά αργότερα τα μελίσσια. Να ξέρετε ένα 3άρι μελίσσι τώρα, αν έχει άχτιστες κηρήθρες τώρα, θα έχει την μισή ανάπτυξη απο ένα μελίσσι το οποίο θα διπλασιαστεί την επόμενη περίοδο. Είναι γεγονός πως τώρα θέλουμε χτισμένες κηρήθρες! Η εαρινή ανάπτυξη των μελισσιών διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή. Στα Νότια ο Φεβρουάριος θεωρείτε ένας πολύ καλός μήνας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μένουν ναρκωμένα τα μελίσσια.

Παντα συμβουλευτείτε και τους ντόπιους μελισσοκόμους της περιοχή σας, και να ξέρετε πως όλα αυτά που σας είπαμε πιο πάνω είναι εγγυημένα και θα σας δώσουν μέγιστη απόδοση στις χτισμένες κηρήθρες αργότερα! Μεγάλα μελίσσια κάνουν πολλές χτισμένες κηρήθρες και γρήγορα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΠΩΣ ΚΤΙΖΩ ΠΛΑΙΣΙΑ: Άκτιστα πλαίσια βάζω στα μελίσσια μου αποκλειστικά και μόνο όταν αρχίσουν να πετάνε γλώσσες. Ποτέ νωρίτερα. Δίνω μπόλικο σιρόπι και σε 24 ώρες το πλαίσιο είναι κτισμένο και από τις δύο πλευρές. Το αφαιρώ και στην θέση του βάζω άλλο άκτιστο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο βάζω κάθε φορά,, και όχι δύο, για να το κτίσει το μελίσσι σε 24 ώρες. Από ένα μελίσσι σε δέκα μέρες παίρνω δέκα πλαίσια κτισμένα με το κόλπο να τα αφαιρώ από το μελίσσι. Αυτή είναι η μαγκιά. Δεν κτίζουν πλαίσια τα μελίσσια όποτε θέλουμε εμείς, αλλά όποτε αποφασίζουν αυτά. Τα κτισμένα πλαίσια τα χρησιμοποιώ κατά βούληση στο μελισσοκομείο, όπου υπάρχει ανάγκη. Η μελισσοκομεία δεν έχει αρχή και τέλος.Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!