Widget Recent Post No.

Απορία για καταπολέμηση βαρρόα. Να κάνω δεύτερη θεραπεία;



Γεια σας,
Αρχικά συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές που προσφέρετε στους νέους μελισσοκόμους.θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με την θεραπεία για την βαρροα.
Έχω εφαρμόσει θεραπεία με ταινίες amitraz,τις οποίες θα αφήσω μέσα στο μελίσσι 35 μέρες.Μετα από κάποιο διάστημα μπορώ να εφαρμόσω θεραπεία με το οικολογικό σκεύασμα της hive clean;
Σας ευχαριστώ

Απάντηση...
Ναι φυσικά και μπορείς. Βέβαια εγώ θα προτιμούσα να τα κάνεις αντίθετα, δηλαδή πρώτα το hiveclean ή οξαλικό οξύ, και μετά οι ταινίες. Ο λόγος είναι ο εξής: Ξέρουμε ότι η βαρρόα δε πεθαίνει το ίδιο εύκολα όλο το χρόνο. Πχ το χειμώνα είναι πιο αδύναμη. Έχει λιγότερο λιπόσωμα κλπ. Αν εφαρμόσουμε πρώτα το hiveclean όσες βαρρόα επιβιώσουν θα είναι πολύ εξασθενημένες, και στη συνέχεια οι ταινίες θα δώσουν τη χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει.
Τώρα εσύ με το τρόπο που έκανες τη θεραπεία, μόλις περάσουν 2-3 εβδομάδες απο την στιγμή που έβαλες τις ταινίες, κάνε μια καλή θεραπεία με hiveclean ρίχνοντας 15ml ανα μελίσσι, ανάλογα το πλυθησμό του. Εγώ ρίχνω με το μπουκαλάκι με το μάτι στο περίπου. Δε πειράζει άμα πέσει λίγο παραπάνω. Μη ξεχάσεις να αφαιρέσεις όλες τις ταινίες μόλις περάσουν οι 30 ημέρες.

Να ξέρεις ότι ακόμα και τις καλύτερες ταινίες να βάλεις μέσα στα μελίσσια, λίγη βαρρόα θα απομείνει! Ακόμα και αν θεραπεύσεις 100% τα μελίσσια που είναι αδύνατο, κάπου θα βρούν να κολλήσουν πάλι όπως πχ οι κηφήνες που βολτάρουν απο κυψέλη σε κυψέλη την Άνοιξη. Είναι υποχρεωτικό να κάνουμε μια θεραπεία το Χειμώνα και μια το φθινόπωρο. Μια μέλισσα που γεννήθηκε με βαρρόα μέσα στο κελί της ζεί πολύ λιγότερο, άρα πρέπει να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα τη προσβολή όλο το χρόνο χωρίς εξαιρέσεις. Οι ιώσεις που κουβαλάνε επάνω τους κολλάνε τις μέλισσες μας ένα σωρό ασθένειες

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να πούμε "Έκανα μια θεραπεία και ξεμπέρδεψα για φέτος". Βλέπω μελισσοκόμους που κάνουν μια θεραπεία με οξαλικό οξύ, και νομίζουν ότι είναι καλυμμένοι. Όχι συνάδελφοι. Δεν υπάρχει θεραπεία με τέλεια αποτελέσματα. Ειδικά το οξαλικό οξύ, δε μπορεί με 1 φορά να μας ρίξει τα επίπεδα της βαρρόα, τόσο χαμηλά όσο θέλουμε να είναι. Αυτή είναι ταπεινή μου γνώμη. Κάνετε επαναλήψεις και αυτό είναι το μυστικό για να έχετα πάντα καθαρά μελίσσια! Ποτέ μην επαναπαυόσαστε και ποτέ μη ξεχνάτε την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει αυτό το παράσιτο μέσα στη κυψέλη.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μας λέτε να πληκτρολογήσουμε το σχόλιό μας αλλά τι θα καταλάβουμε και αν πληκτρολογήσουμε; Η Βαρρόα δεν παίρνει από πληκτρολογήματα. Μάλλον φαίνεται θα βγει νικητής και θα μας αναγκάσει να εγκαταλήψουμε την μελισσοκομία. Ίσως σήμερα έχουμε κάποια φώτιση και μπορέσουμε να την παλέψουμε. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!