Widget Recent Post No.

Μπορούμε να έχουμε μελίσσια στη ταράτσα του σπιτιού μας;



Πολλοί μελισσοκόμοι θέτουν το εξής ερώτημα: Επιτρέπεται στην Ελλάδα η Αστική Μελισσοκομία, δηλαδή η τοποθέτηση μελισσιών δίπλα σε σπίτια, σε ταράτσες σπιτιών, σε μπαλκόνια, σε κήπους, δίπλα σε δρόμους, και γενικά μέσα στη πόλη; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Φυσικά και επιτρέπεται. Η Ελληνική Νομοθεσία είναι ξεκάθαρη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα ο νόμος γράφει: ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1/2008 - ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008 - Άρθρο 5
Απαγορεύεται η τοποθέτηση κυψελών μελισσών σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αγροτικούς δρόμους και οδούς και σε απόσταση μικρό­τερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν περιφράξουν αυτές με ειδικό πλέγμα ύψους δυο μέτρων τουλάχιστον. 

Ο μελισσοκόμος μπορεί να τοποθετήσει τα μελίσσια του, οπουδήποτε θέλει, αρκεί να τα περιφράξει με ένα δίχτυ, το οποίο να αναγκάζεις τις μέλισσες να πετάνε 2 μέτρα πάνω απο το έδαφος. Ο νόμος δεν διευκρινίζει τίποτα, για πολυκατοικίες, και μεγάλα κτίρια, οπότε ο καθένας μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος τι ισχύει όσον αφορά τον Νόμο. Η Ορεινή Μέλισσα κάνοντας μια μεγάλη έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, επικοινώνησε με την Αστυνομία, αλλά και με τη Διεύθυνση Γεωργίας (Αγρινίου) όπου και ο παραπάνω νόμος επιβεβαιώθηκε και απο τις αρμόδιες αρχές του Κράτους. Δυστυχώς όσον αφορά τους νόμους, οι περισσότεροι κρατικοί υπάλλυλοι δεν γνωρίζουν όλους τους νόμους, οπότε αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ο μελισσοκόμος μπορεί να παραπέμψει την αρμόδια αρχή στον νόμο ΦΕΚ 1501/Β'/30.7.2008 - Άρθρο 5, για να λυθεί το όποιο ζήτημα.

Όσον αφορά την τοποθέτηση μελισσιών μέσα στον Αστικό χώρο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο με τον κόσμο, αλλά με τα ίδια τα μελίσσια. Η τοποθέτηση των μελισσιών πρέπει να γίνει σε μέρος προσήλιο όπως πχ μια ταράτσα, η ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, και επιπροσθέτως το πλέγμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 μέτρα μακριά απο τα μελίσσια, έτσι ώστε να μη μπερδεύονται οι μέλισσες. Επίσης κάτω απο το πλέγμα πρέπει να υπάρχει και ένα μικρό κενό, έτσι ώστε οι μέλισσες να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες και να μη μαζεύονται ασθένειες και μικρόβια.

Όσον αφορά τις καταγγελίες και τα παράπονα, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει μελισσοκομική παιδεία. Οι περισσότεροι που θα δούν μελίσσια, αμέσως θα φοβηθούν, και ο φόβος φέρνει διάφορα προβλήματα. Σκοπός λοιπόν σε ότι και αν κάνουμε, είναι να μην ενοχλείτε κανένας, αλλά το κυριότερο, να βλέπουν όσο το δυνατόν λιγότεροι τα μελίσσια μας. Να ξέρετε πως όποιος δεν τα δεί, ακόμη και αν ξέρει ότι υπάρχουν μελίσσια στο συγκεκριμένο μέρος, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ένας απλός πολίτης νομίζει ότι η κυψέλη είναι επικίνδυνη και μπορεί εντελώς ξαφνικά να του επιτεθεί. Η άγνοια όπως είπαμε είναι πολύ έντονη στη χώρα μας. Συνεπώς όσο λιγότεροι τα βλέπουν, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουμε.

Δείτε μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ χωρίς παρουσία κατάλληλου φτάχτη, κοντά σε σπίτια και πολυκατοικίες


Δείτε μια ΝΟΜΙΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ με παρουσία κατάλληλου φτάχτη υψους 2 μέτρων



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια