Widget Recent Post No.

Μετά το τρύγο του μελιού έκανε ένα τραγικό λάθος



Μετά από ένα τέτοιο λάθος μπορεί να ξεσπάσει μια καταστροφική λεηλασία σε όλο το μελισσοκομείο, κάτι που σημαίνει το τέλος μας ως μελισσοκόμοι. Τρύγησε τις κηρήθρες του και αντί να τις βάλει το σούρουπο μέσα στα μελίσσια να τις γλείψουν αυτός τις έβαλε μέρα μεσημέρι πλήρως εκτεθειμένες στις λεηλάτριες μέλισσες.

Οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της λεηλασίας δίνουν συντεταγμένες για το κλεμμένο μέλι, για να να πάνε όλες οι μέλισσες να το πάρουν. Κλέβουν με μανία αλλά μόλις τελειώσει το μέλι ψάχνουν να δουν μήπως υπάρχει και κάπου αλλού εκτός από τη συγκεκριμένη μεριά. Το αποτέλεσμα είναι όσες αδύναμες κυψέλες υπάρχουν οι λεηλάτριες εισβάλλουν και αν καταφέρουν να κλέψουν το πρώτο μέλι (και δώσουν συντεταγμένες) μετά επέρχεται μια αιματηρή μάχη στην οποία θα καταλήξουν χιλιάδες μέλισσες νεκρές. Ολοκληρωτική καταστροφή.

Ένας μελισσοκόμος μου έλεγε οτι μια μέρα είχε ξεσπάσει λεηλασία στο μελισσοκομείο του, και για να γλιτώσει τα λίγα μελίσσια που δεχόταν επίθεση, τα μετέφερε. Μόλις τα έβαλε στο φορτηγό μετά αυτό που είδε δεν μπορούσε να το πιστέψει. Οι λεηλάτριες δεν σταμάτησαν την λεηλασία αλλά συνέχησαν την επίθεση στα πιο κοντινά μελίσσια. Ξέρετε μόλις οι μέλισσες πάρουν συντεταγμένες δύσκολα θα γυρίσουν στη κυψέλη τους με άδεια χέρια. Μυρίζουν μέλι και τρελαίνονται. Ο μελισσοκόμος γύρισε γρήγορα πίσω τις λίγες κυψέλες που είχε πειράξει, και τότε οι λεηλάτριες σταμάτησαν την επίθεση στα διπλανά μελίσσια. Η λύση είναι σμύκρινση της εισόδο. Τόσο που να χωρά μόνο μια μέλισσα κάθε φορά. Συνήθως βάζουμε χόρτα η βρεγμένο βαμβάκι (οι μέλισσες σιχαίνονται το νερό).

Στη παρακάτω εικόνα θέλω να δείτε ένα τραγικό λάθος μελισσοκόμου. Αν το έκανε κάποιος στην Ελλάδα στις δικές μας μέλισσες, τα αποτελέσματα θα ήταν σχεδόν καταστροφικά. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε λεηλασία σε ολόκληρο το μελισσοκομείο. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος!
Βλέπουμε ορόφους με τρυγημένα πλαίσια, πάνω απο κάθε μελίσσι....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια